Излитане

Ното – Сицилия

Share

Ното – Сицилия

Бароковата перла на Сицилия

 

Земетресенията от 9 до 11 януари 1693 г. разтърсили областта Вал ди Ното, обхващаща Източна и Югоизточна Сицилия. Земетресението от 11 януари било със сила от 7.4 по скалата на Рихтер, най-силното на територията на Италия, образувало цунами в Средиземно море и нанесло чудовищни разрушения. Общо над 60 000 човека загинали, като само в Катания, при население от 20 000 човека, 16 000 загинали, а в Рагуза от 10 000 население половината се простили с живота си. Сходна била статистиката и в град Ното, провинция Сиракуза

Именно тази трагедия е повод за построяването на бароков шедьовър от най-висока класа, град, който опива, и ни разкрива един патетичен, изтънчен, ведър и удивителен пример за идеалния град. Каквито и прилагателни да използваме за Ното, те ще са слаби. Как, пътешественико, би напуснал Сицилия, без да разгледаш някой от бароковите градове: Шикли, Модика, Рагуза, или малкия Ното, столицата на сицилианския барок?

След земетресението в Ното бил изготвен нов градоустройствен план, градът бил издигнат на около 10 км от разрушения. За да бъдат хармонично огрявани от слънцето, трите основни улици на новия Ното били разположени успоредно, ориентирани от изток към запад, на главната улица били построени три площада, а на всеки площад била издигната по една църква. На първата улица живеели благородните фамилии, на втората – духовенството, а третата била обитавана от обикновените хора.

По време на възстановяването на Ното Сицилия била под испанско владичество. За да не се дразнят силните тогава сицилианските благородници, Сицилия била оглавявана от испански вицекрал. Като негов подчинен, херцогът на Камастра бил пръв инициатор за възстановяването на града, развило се от края на XVII до първата половина на XVIII в. Всички 228 знатни фамилии, а по това време в Ното имало най-много благородници на квадратен метър в цяла Сицилия, се включват и започва надпревара кой ще издигне по-вълнуващ дворец, църква и сграда. Дори манастирите на францисканците, йезуитите, бенедиктинците и кармелитките предлагали несвойствен за тогавашното време разкош.

За построяването на Ното тримата архитекти Паоло Лабизи, Винченцо Синатра и Росарио Галярди използвали местен варовик. Архитектурният стил е сицилианският барок, характерно оживен, жизнерадостен декоративен стил, в търсене на сложни геометрии и театралност.

Градът е малък и лесен за разглеждане, основните обекти са разположени на пешеходната улица „Виктор Емануил” (Corso Vittorio Emanuele). Да не се пропуска улица „Николачи” с прекрасните й сгради и богато украсени балкони и с двореца-шедьовър „Николачи“. Важна част от културата на Ното е едно от най-известните сицилиански червени вина, произвеждано в района, неро д′авола, както и празникът Инфиората.

 

Използвани източници на информация:

Wikipedia Italia – Terremoto del Val di Noto del 1693, Wikipedia Italia – Barocco Siciliano, Guida Sicilia – Noto, gioiello del barocco siciliano

Полезно видео за Ното и областта от сайта youtube.com

Барокът в Ното

Барокова Сицилия – I част: Шикли, Пунта Сека, Донафугата, Сампиери, Вендикари, Рагуза и Ното.

Барокова Сицилия – II част: Модика, Комисо и Сиракуза.

Вижте още статии от раздел „Сицилия“: Палермо, Монреале, Агридженто, Мистрета, Пътищата на Сицилия, Катания, вулканът Етна, Таормина, Сиракуза.

 

Текст и снимки: Б.

Ното (провинция Сиракуза, Сицилия)– Италия, 4 октомври 2012 г.

 

 

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Noto

loading map - please wait...

Noto 36.892443, 15.065194

 

 

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *