Излитане

Сиракуза – Сицилия

Share

Сиракуза – Сицилия:

Архимед, Лаура Паузини и Малена

 

Когато се връщам назад във времето, едно сицилианско име ме изпълва с особена чувственост – Сиракуза. Пътешественико, тръгнал из Сицилия, Сиракуза е интимно преживяване, което няма да забравиш.

В античните театри на Сиракуза, един от най-важните градове на гръко-римския свят,  оживява хуманизмът на Есхил, Софокъл, Еврипид. Тук Антигона, Електра и целият античен пантеон са не персонажи от скована и условна литература, а живи образи, които обичат, мразят, убиват, получават опрощение. Не са толкова много местата по света като Археологическия парк „Неаполис” в Сиракуза, където митология, богове и съвременни хора така естествено общуват. В „Неаполис” съжителстват Райските каменоломни, Римският амфитеатър, Гръцкият театър с чудесната си акустика, пещерата „Ухото на Дионис”, Олтарът на Йерон, Пещерата на въжарите и църквата от по-ново време „Свети Никола на въжарите”.

И ако вдъхновението още не ни е споходило, нека по моста отидем до остров Ортиджа, същината на Сиракуза. Спираме при извора Аретуза, вдъхновявал поети и учени, самият Архимед е пиел вода оттук, и отправяме взора си към Йонийско море. Отваря се вратата на близката бакалия и се понася гласът на Лаура Паузини. Пее за отишлата си любов.

Отиваме на катедралния площад и кинематографично виждаме не катедралата, а Малена, образ, вълнуващо пресъздаден от Моника Белучи, режисиран от сицилианеца Джузепе Торнаторе, озвучен от музиката на Енио Мориконе. Няма как, такава съблазън трябва да бъде стъпкана, тази плът трябва да бъде раздрана, тези дрехи трябва да бъдат разкъсани, и жените, тези вечни двигатели на драмата, да получат своето.

Вижте още статии от раздел „Сицилия“: Палермо, Монреале, Агридженто, Мистрета, Пътищата на Сицилия, Катания, вулканът Етна, Ното, Таормина 

Полезно видео за Сиракуза и остров Ортиджа от сайта youtube.com

Сиракуза

Сиракуза

Текст и снимки: Б.

Сиракуза, Сицилия– Италия, 4 октомври 2012 г.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Siracusa

loading map - please wait...

Siracusa 37.075474, 15.286586

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *