Излитане

Монреале – Сицилия

Share

Монреале – Сицилия

Базиликата в Монреале и манастирът на бенедиктинците

 

Сицилия предлага огромно културно-историческо богатство. За първото място по значимост се борят Долината на храмовете край Агридженто и базиликата „Света Богородица Нова“ в Монреале, наричана още Катедралата на Монреале и Дуомото на Монреале.

Ако нормандският крал Роджър II (познат и като Руджеро II) издига в Нормандския дворец в Палермо великолепният Палатински параклис и го посвещава на светите апостоли Петър и Павел, то внукът му Уилям II (познат и под имената Вилхелм II и Гулиелмо II „Добрия”) вдига в близкото до Палермо градче Монреале най-значимата християнска базилика в Сицилия и я посвещава на Света Богородица.

В притежаващата изумителни мозайки базилика господства образът на Христос Пантократор (Вседържител). Долепен до базиликата е и прелестен бенедиктински манастир.

Официален сайт: http://www.cattedralemonreale.it

 

Полезно видео за базиликата в Монреале от сайта youtube.com:

Сравнение между катедралите в Палермо и Монреале, Дуомото в Монреале, Вярата, отразена в мозайките на Катедралата в Монреале.

 

Вижте още статии от раздел „Сицилия“: Палермо, Ното, Агридженто, Мистрета, Пътищата на Сицилия, Катания, вулканът Етна, Таормина, Сиракуза.

 

Текст и снимки: Б.

Монреале (провинция Палермо, Сицилия)– Италия, 2 октомври 2012 г.

 

 

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Monreale

loading map - please wait...

Monreale 38.082027, 13.292018
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *