Излитане

Мистрета – Сицилия

Share

Мистрета – Сицилия

 

Откриваме истинската Сицилия в малките населени места. Сгушило се във високите хълмове на суровите планини Неброди, ни очаква градчето Мистрета (Mistretta). То е разположено  в провинция Месина и се намира в Североизточна Сицилия, почти по средата между сицилианската столица Палермо и Месинския проток, отделящ Сицилия от континентална Италия. От града, който е разположен на височина около хиляда метра, при ясно време се разкрива гледка към Еолийските острови.

Населението е около 5 000 човека, развити са земеделието и животновъдството, като тук се прави известното твърдо сирене „Провола от Неброди”, оформяно на големи белезникави топки, които са окачени във всяка бакалия.

Истинско удоволствие е разходката в Мистрета. Пътешественикът се потопява в многовековната Сицилия и вижда силата на основния градивен материал – камъка.

После, следвайки местните, сложили неизменните си каскети „копола”, влизаме в опушеното кафене, където ни посрещат недоверчиво, но ни канят да запалим по цигара. И точно тук ти се иска да вдигнеш фотоапарата и да ги заснемеш, но не го правиш, защото ще им вземаш душата. Лицата им имат кафяво-песъчливия оттенък на Сицилия и са набраздени от многото изминали страсти.

 

Полезно видео за Мистрета от сайта youtube.com:

Възхитителният град Мистрета

Мистрета в черно-бели снимки

 

Вижте още статии от раздел „Сицилия“: Палермо, Монреале, Агридженто, Ното, Пътищата на Сицилия, Катания, вулканът Етна, Таормина, Сиракуза.

 

 

Текст и снимки: Б.

Мистрета (провинция Месина, Сицилия)– Италия

 

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Mistretta

loading map - please wait...

Mistretta 37.927801, 14.362571
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *