Излитане

Катания – Сицилия

Share

Катания – Сицилия

 

Катания е вторият по големина град в Сицилия и един от европейските градове с най-много слънчеви дни. Той е основен търговски, индустриален и логистичен град на острова, с население малко над 300 000 жители.

Основан е като гръцка колония през VIII век пр. Хр. и оттогава е част от многобройни империи и култури, включително картагенците, Римската република и остготите.

Родно място на писателя и драматург Джовани Верга и композитора Винченцо Белини, градът е сицилиански културен и театрален център. Университетски град от 1434 г., с развити компютърни и комуникационни технологии, разполага с Академия по изящни изкуства и консерватория.

Катания е значимо туристическо средище в Източна Сицилия и отправна точка за посещение на вулкана Етна, Таормина и курортите по Йонийското крайбрежие, както и Сиракуза, и бароковите градове Ното, Модика, Рагуза, намиращи се в Югоизточна Сицилия. Изригването на Етна от 1669 г. и катастрофалното земетресение от януари 1693 г., с предполагаем магнитуд 7.3 по Рихтер, са основна причина за издигане на нов бароков градски център, като основен архитект е Джовани Батиста Вакарини.

Ритъмът на града най-добре се усеща по улица „Етнеа” (via Etnea), бул. „Сицилия” (Corso Sicilia) и разположения в центъра бул. „Виктор Емануил Втори” (Corso Vittorio Emanuele II). В големите жеги спасителен пристан е парк „Вила Белини”, духът на Катания е по пазарите “Пескерия” и “Луни”.

Освен Етна, бурето барут, “поставено” в задния двор на Катания, друг символ на града е Фонтанът със слона (La fontana dell’Elefante), наричан от местните „Лиотру”, намиращ се на катедралния площад.

Верен на сицилианския си темперамент, градът ни поднася и вълнуваща кухня, като най-известното макаронено ястие е „паста ала Норма” (Pasta alla Norma), наречена в чест на едноименната опера, съдържаща доматен сос и гарнирана с пържен  патладжан, настъргана рикота и пресен босилек.

 

Вижте още статии от раздел „Сицилия“: Палермо, Монреале, Агридженто, Мистрета, Пътищата на Сицилия, Ното, вулканът Етна, Таормина, Сиракуза.

 

Катания, Римският амфитеатър и църквата "Сан Биаджо"

Катания, Римският амфитеатър и църквата “Сан Биаджо”

Катания

Катания

По пазарите на Катания

По пазарите на Катания

Катедралният площад на Катания

Катедралният площад на Катания

Символът на Катания - базалтовото слонче Лиотру

Символът на Катания – базалтовото слонче Лиотру

Катедралата на Катания "Света Агата"

Катедралата на Катания “Света Агата”

Катания, Университета, помещаващ се в двореца "Сан Джулиано"

Катания, Университета, помещаващ се в двореца “Сан Джулиано”

Катания, дворецът "Брука"

Катания, дворецът “Брука”

Катания, замъкът "Урсино"

Катания, замъкът “Урсино”

Гледка от Катания

Гледка от Катания

Катания е изградена от материали, донесени от вулкана Етна

Катания е изградена от материали, донесени от вулкана Етна

Катания, ул. "Етнеа" с паметника на Белини и бул. "Сицилия"

Катания, ул. “Етнеа” с паметника на Белини и бул. “Сицилия

По основната артерия на Катания - ул. "Етнеа"

По основната артерия на Катания – ул. “Етнеа”

Катания, по ул. "Етнеа"

Катания, по ул. “Етнеа”

Катания, парк "Вила Белини"

Катания, парк “Вила Белини”

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *