Излитане

Катания – Сицилия

Share

Катания – Сицилия

 

Катания е вторият по големина град в Сицилия и един от европейските градове с най-много слънчеви дни. Бидейки по-изтънчен от Палермо, в Катаня, както го наричат местните, преобладават няколко цвята. Градивните материали в града са с вулканичен произход и затова виждаме много оттенъци на черното. Бялото е запазено за църквите и балконите. На много места има и интересно сиво и всякакви оттенъци на жълтото.

Градът, родил такива творци като писателят и драматург Джовани Верга и композиторът Винченцо Белини, е сицилиански културен и театрален форум, подходящо избран декор на филма „Развод по италиански” с Марчело Мастрояни. Университетски град, наричан „Силициевата долина” поради развитието на компютърните и комуникационните технологии.

Катания е важен туристически център в Източна Сицилия и отправна точка за посещение на вулкана Етна, Таормина и курортите по Йонийското крайбрежие, както и Сиракуза и бароковите градове Ното, Модика, Рагуза, намиращи се в Югоизточна Сицилия.

Ритъмът на града най-добре се усеща по улица „Етнеа” (via Etnea), бул. „Сицилия” (Corso Sicilia) и разположения в центъра бул. „Виктор Емануил Втори” (Corso Vittorio Emanuele II). В големите жеги спасителен пристан е парк „Вила Белини”.

Освен Етна, бурето барут, поставено в задния двор на Катания, друг символ на града е Фонтанът със слона (La fontana dell’Elefante), наричан от местните „Лиотру”, намиращ се на катедралния площад.

Верен на сицилианския си темперамент, градът ни поднася и вълнуваща кухня, като най-известното макаронено ястие е „паста ала норма” (Pasta alla Norma), наречена в чест на едноименната опера.

Привечер да се избягва районът на авто- и железопътната гара, който е неприветлив и не добре осветен, както и да се внимава по пазарите.

 

Много полезно видео за Катания от чудесния видео канал на Салво Пучо

Вижте още статии от раздел „Сицилия“: Палермо, Монреале, Агридженто, Мистрета, Пътищата на Сицилия, Ното, вулканът Етна, Таормина, Сиракуза.

 

Текст и снимки: Б.

Катания, Сицилия– Италия, 4-6 октомври 2012 г.

 

 

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Catania

loading map - please wait...

Catania 37.508039, 15.082851

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *