Излитане

Агридженто – Сицилия

Share

Агридженто – Сицилия

Долината на храмовете и Регионалния археологически музей

 

Всяка държава, област или град има своите символи. Как човек да добие представа за България, без да е видял Рилския манастир, Стария Пловдив, Копривщица, Велико Търново?

В Сицилия неволно пътешественикът може да подмине храмовете в Седжеста и Селинунте, градове като Палермо, Чефалу, Рагуза, Модика, Сиракуза, но има един обект, без който не може, и той се нарича Долината на храмовете край град Агридженто, Южна Сицилия. По време на Втората световна война Агридженто е бомбардиран, поради което няма своята сицилианска харизма.

Агридженто е наследник на гръцката колония Акрагас, принадлежаща към Magna Graecia, основан през VI в преди Христа от заселници от близката колония Джела. Акрагас е издигнат на плато, обкражено от Средиземно море и реките Хипсас и едноименната Акрагас, означаваща „пълна с раци”.

Всеки пътешественик трябва да отдели няколко часа за този обширен обект и да има удобни обувки, шапка и много вода. Да се има предвид, че често е изключително горещо. Макар и разположен на неудобно и трудно откриваемо място, Регионалният археологически музей е пълен с шедьоври и посещението му от почитателите на Античността е добра идея. Разполага с керамика, която би била гордост за всеки световен музей, финикийски бокали, скулптирани глави и торсове, дори и с цял атлас, поддържал на раменете си свода на дорийските храмове от V в. Ценен експонат е и статуята на античен младеж от около 480 пр.н.е., т.нар.„курос”.

Особено силно впечатление прави саркофагът на починало малко момче, на който е изобразена скръбта на родители и близки, дойката полага последни грижи за телцето, а неговият педагог скръбно е вдигнал ръце. Другите страни на саркофага разказват за живота на момченцето.

Полезно видео: Долината на храмовете, Регионален археологически музей

 

Вижте още статии от раздел „Сицилия“: Палермо, Монреале, Ното, Мистрета, Пътищата на Сицилия, Катания, вулканът Етна, Таормина, Сиракуза.

 

Клипът на Джана Нанини  е заснет в Сицилия (Долината на Храмовете край Агридженто и природния феномен Скала дей турки) по кавъра на Серджо Ендриго „Lontano dagli occhi“ (итал. „Далеч от очите“), спечелил 2 място на Фестивала „Сан Ремо“ (1969 г.).

 

Текст и снимки: Б.

Агридженто, Сицилия – Италия, 3 октомври 2012 г.

 

 

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Agrigento

loading map - please wait...

Agrigento 37.289549, 13.585411
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *