Излитане

Болоня – пътеводител

Share

Болоня – столицата на областта Емилия-Романя

 

Опит за кратък пътеводител на основните забележителности в Болоня

 

Via Indipendenza (ул.“Независимост“) е основната търговска улица на Болоня, свързваща автобусната и железопътната гара с центъра на града, напълно завършена през 1890 г. Улицата започва от площад „ХХ септември“, с основна забележителност на него Порта Галиера – една от старите градски порти. Щом стъпим на ул. „Независимост“, веднага забелязваме портиците (аркадите), с които е известна Болоня. Общата им дължина е 38-40 км. В началото на улицата се намира най-големият и стар градски парк „Монтаньола“. Веднага след него е разположен най-големият площад в Болоня „VIII август“. На улицата се намира театър „Арена дел Соле“, както и конната статуя на Джузепе Гарибалди, изработена от Арналдо Дзоки през 1901 г., автор на паметника на Цар Освободител в София.

 

Cattedrale Metropolitana di San Pietro (Duomo). Катедралата на Болоня „Свети Петър“ се намира в долната част на ул.„Независимост“. Изгражда се на няколко етапа: от 910 г. – до пожара през 1141 г., от 1141 г. – до земетресението през 1222 г., а през 1582 г. e обявена за градска катедрала от папа Григорий XIII. Днешният си бароков облик катедралата добива в началото на XVII в.

 

Piazza Nettuno (площад „Нептун“) носи името си от Фонтана на Нептун (1563 г. – 1566 г.), построен от фламандския скулптор Жан де Болон (Джамболоня), по проект на художника от Палермо Томазо Лаурети. Заради височината си от 3,20 м статуята е наричана още „Гигантът“ и символизира властта на папата подобно властта на Нептун над моретата. В краката на Нептун се намират 4 статуи, които изобразяват четирите познати дотогава реки: Ганг, Нил, Амазонка и Дунав. Тризъбецът на Нептун е взет за модел на емблемата на известната марка автомобили „Мазерати“. Емблемата е проектирана от Марио Мазерати.
Източно от Фонтана на Нептун се намира Palazzo Re Enzo (Дворецът на крал Енцо Савойски), построен през 1245 г. като допълнение към съседния Palazzo del Podesta. Дворецът е кръстен на Енцо Сардински, син на император Фридрих II, който е бил пленен в битката при Фосалта и затворен в двореца между 1249 г. и 1272 г., в който умира.

 

Piazza Maggiore е главният площад в града. Първоначално площадът е построен през XIII в. като пазар, днешният си вид добива през XV в. На Пиаца Маджоре се намират следните сгради:

 

Palazzo dei Banchi (XV – XVI в.) – финансовото средище на Болоня, което е известно с обмяната на пари.

 

Palazzo dei Notai е дворец, издигнат от гилдията на нотариусите през 1381 г., построен на два етапа. Частта, която гледа към базиликата „Свети Петроний“, датира от 1381 г., построена от Берто Кавалето и Лоренцо да Баньомарино, а частта, която гледа към Palazzo d’Accursio, е издигната през 1437 г. от Бартоломео Фиораванти.

 

Palazzo d’Accursio (познат и под името Palazzo Comunale) е изпълнявал роля на градско кметство до 2008 г. Дворецът е архитектурен ансамбъл от няколко здания (XIV – XVI в.). В миналото е бил резиденция на Франческо Акурсио, бележит юрист и преподавател в Болонския университет. Впоследствие дворецът става седалище на болонската управа. През XV в. Фиораванте Фиораванти разширява двореца и построява часовниковата кула La torre d’Accursio. Сградата е преустроена през XVI в. след падането на управляващата династия Бентивольо.

 

Статуята, намираща се на фасадата на Palazzo d’Accursio, е на родения в Болоня папа Григорий VIII (с рождено име Уго Буонкомпани), въвел Григорианския календар, който използваме и днес. От северната страна на Palazzo d’Accursio се намира модерната мултимедийна библиотека „Сала Борса“ (вход свободен), по чиито стъпала са насядали ученици и студенти от Болонския университет. В непосредствена близост до тази библиотека са поставени паметни плочи в чест на загинали дейци на италианската Съпротива.

 

Palazzo del Podestà (Дворецът на градоначалника) датира от 1200 г. като седалище на местния подестат (държавната администрация през Средновековието). Тъй като се оказва недостатъчен за приемане на гражданите, до него е построен през 1245 г. дворецът на крал Енцо. Долният етаж е съставен от двойна отворена аркада, наречена Волтоне дел Подеста. Часовниковата кула Torre dell’Arengo е построена през 1453 г. В нея се намира тежката 4,7 тона камбана, предназначена да известява гражданите при опасност.

 

Basilica di San Petronio (Базиликата „Свети Петроний“) е кръстена на покровителя на Болоня свети Петроний и е една от най-големите европейски църкви, на 15 място в света, с размери: дължина 132 м, широчина 60 м, сводът е висок 45 м, а височината на фасадата е 51 м. Побира 28 000 човека и е била проектирана да надмине базиликата „Свети Петър“ в Рим. Парите обаче свършват и тухлената фасадата на базиликата не е украсена докрай с мраморна облицовка.
Основният камък на базиликата е поставен на 7 юни 1390 г. Строителната дейност на параклисите завършва чак през 1479 г. Под балдахина на централния олтар папа Климент VII е коронясал Карл V за император на Свещената Римска империя на 24 февруари 1530 г. Базиликата има дълъг слънчев часовник (66,8 м). В нея се съхраняват мощите на свети Петроний и е погребана Елиза Бонапарт, сестрата на Наполеон. Чуйте хора на базиликата тук. В базиликата снимките са забранени. Много често пред нея има униформени полицаи или карабинери, които проверяват личния ви багаж.

 

Archiginnasio di Bologna (Архигимназията). В непосредствена близост до Пиаца Маджоре и Палацо дей банки се намира дворецът на Архигимназията (XVI в.). Той е бил седалище на най-стария университет в Европа – Болонския – от 1563 г. до 1803 г. В него се помещава Анатомическия театър, в който студентите по медицина са били разположени амфитеатрално над масата за дисекция на човешки тела. В наши дни Архигимназията е богата библиотека.

 

Basilica di San Domenico (Базиликата „Свети Доминик“ – XIII в.) е храм на монасите доминиканци, в него е погребан основателят на влиятелния католически орден – свети Доминик. Истинска съкровищница на изкуството, по която са работили Никола Пизано, Арнолфо ди Камбио, младият Микеланджело Буонароти, Гуидо Рени, Лудовико Карачи, Филипино Липи и др. В базиликата се намира изключителното разпятие, изработено от Джунта Пизано.

 

Quadrilateralo („Четириъгълника“) е централният район между via degli Orefici, Portico del Pavaglione, via Clavature e via Castiglione, в който от Средновековието до наши дни се развиват занаяти, търговия и се хапва добре. Големият пазар в „Четириъгълника“ и тесните улички ни представят Болоня в истинската ѝ  средновековна същност.

 

Piazza Santo Stefano, Basilica di Santo Stefano (площад и базилика „Свети Стефан“) – най-важният църковен комплекс в Болоня, наричан още „Седемте църкви“, съществуващ тук още от VIII в.

 

Piazza della Mercanzia, Palazzo della Mercanzia – от Средновековието Палатата e търговското сърце на Болоня.

 

Le due torri Garisenda e Asinelli (двете кули Гаризенда и Азинели) – двете наклонени кули са символът на Болоня, построени в началото на XII в. Били проектирани да бъдат близнаци. Както и в съседната област Тоскана (град Сан Джиминяно), така и в Болоня кулите са архитектурни ансамбли, имащи военни функции, показващи богатството и престижа на притежаващата ги фамилия.
Кулата Азинели е по-високата, 97 м, 498 стъпала, отворена за посещения, вход 3 евро, а по-ниската Гаризенда е висока 48 м, затворена за посещения.

 

Basilica di San Giacomo Maggiore (Базиликата „Свети Яков Велики“) е построена през XIII в. и отразява развитието на Ренесанса и готическия стил в архитектурата на Болоня.

 

Quartiere universitario (Университетският квартал) – от кулите Гаризенда и Азинели поемаме по via Zamboni (Луиджи Дзамбони е италиански патриот, идеен баща на италианското знаме) и стигаме през базиликата „Яков Велики“ и площад „Верди“ до Teatro comunale и оживения студентски квартал.

 

Via Pescherie Vecchie – в идеалния център на Болоня, на гърба на Palazzo dei Banchi, се намира пленителната улица Via Pescherie Vecchie, рай за гастрономите и ценителите на хубавите сирена и шунки от областта Емилия-Романя.

 

Моторните стихии на областта Емилия-Романя: Няма друга такава област в света, произвеждаща толкова известни марки: “Ферари”, “Ламборгини”, “Мазерати”, “Дукати” и проч. 

 

Фестивалът на детската песен „Златната монета“ (Zecchino d’Oro). Много италиански и български деца помнят великолепните песни от фестивала „Златната монета“, изпълнявани от солисти в съпровод на изключителния Малък хор при францисканския Антонианов институт. Незабравими остават дългогодишният водещ на фестивала Чино Торторела, мишокът Джиджо и вдъхновената диригентка на хора Мариеле Вентре, след смъртта на която хорът добавя в името си и нейното.

Болоня, пл.“XX септември“, Порта Галиера

Болоня, пл.“XX септември“, Порта Галиера

Болоня, началото на ул.“Независимост“

Болоня, началото на ул.“Независимост“

Болоня, в парк „Монтаньола“

Болоня, в парк „Монтаньола“

Болоня, площад „VIII август“

Болоня, площад „VIII август“

Болоня – портиците (аркадите)

Болоня – портиците (аркадите)

Общата дължина на портиците в Болоня е 38 - 40 км

Общата дължина на портиците в Болоня е 38 – 40 км

Болоня , ул.“Независимост“, Театро дел соле

Болоня , ул.“Независимост“, Театро дел соле

Болоня, Конната статуя на Джузепе Гарибалди

Болоня, Конната статуя на Джузепе Гарибалди

Болоня , по ул. “Независимост“

Болоня , по ул. “Независимост“

Болоня , ул. “Независимост“, бароковата катедрала „Свети Петър“

Болоня , ул. “Независимост“, бароковата катедрала „Свети Петър“

Болоня, интериор на бароковата катедрала „Свети Петър“

Болоня, интериор на бароковата катедрала „Свети Петър“

Болоня, в края на ул. “Независимост“

Болоня, в края на ул. “Независимост“

Болоня, по ул. "Рицоли"

Болоня, по ул. “Рицоли”

Болоня, площад „Нептун“ с едноименния фонтан, мултимедийна библиотека "Салаборса" и дворецът на крал Енцо Савойски

Болоня, площад „Нептун“ с едноименния фонтан, мултимедийна библиотека “Салаборса” и дворецът на крал Енцо Савойски

Болоня, фонтанът на Нептун

Болоня, фонтанът на Нептун

Болоня, пл. Маджоре: базиликата „Свети Петроний“ и Дворецът на нотариусите

Болоня, пл. “Маджоре”: базиликата „Свети Петроний“ и Дворецът на нотариусите

Болоня, пл. Маджоре, дворецът"Акурсио" и дворецът "Подеста"

Болоня, пл. “Маджоре”, дворецът “Акурсио” и дворецът “Подеста”

Пътната полиция на Болоня използва "Ламборгини Гаярдо LR-560-4"

Пътната полиция на Болоня използва “Ламборгини Гаярдо LR-560-4”

Този "звяр" е произведен в болонското предградие Сант` Агата Болонезе

Този “звяр” е произведен в болонското предградие Сант` Агата Болонезе

Болоня, Дворецът на архигимназията

Болоня, Дворецът на архигимназията

Болоня, пл. "Галвани"

Болоня, пл. “Галвани”

Болоня, пл. "Кавур"

Болоня, пл. “Кавур”

Болоня, базиликата "Сан Доменико"

Болоня, базиликата “Сан Доменико”

Болоня, интериор на базиликата "Сан Доменико"

Болоня, интериор на базиликата “Сан Доменико”

Болоня, пл. "Мингети"

Болоня, пл. “Мингети”

Болоня, в „Четириъгълника“

Болоня, в „Четириъгълника“

Болоня, площад и базилика „Свети Стефан“

Болоня, площад и базилика „Свети Стефан“

Болоня, интериор на базиликата „Свети Стефан“

Болоня, интериор на базиликата „Свети Стефан“

Символите на Болоня: кулите Гаризенда и Азинели

Символите на Болоня: кулите Гаризенда и Азинели

Болоня, базиликата „Свети Яков Велики"

Болоня, базиликата „Свети Яков Велики”

По ул. "Дзамбони" в Университетския квартал на Болоня

По ул. “Дзамбони” в Университетския квартал на Болоня

Болоня - кралицата на твърдите сирена "Грана падано" и "Пармиджано Реджано"

Болоня – кралицата на твърдите сирена “Грана падано” и “Пармиджано Реджано”

Болоня яде тортелини и тортелони

Болоня яде тортелини и тортелони

Share

6 thoughts on “Болоня – пътеводител

 1. Диана

  Има ли автобуси от Болоня до Риза? Колко време трае пътуването и каква е цената?

  1. izlitane Post author

   Между Болоня и Пиза има автобуси.
   Предложение 1: https://www.flixbus.it/ – времетраене малко над 2.30 ч., цени в зависимост от деня и това колко по-рано е купен билета – между 9 и 19 евро.
   Предложение 2: AUTOSERVIZI TROIANI SRL: http://www.autostazionebo.it/destinazioni.aspx?idCorse=2578&cmd=cmdDetail – времетраене 3 часа, цени не са посочени, разписание:
   Bologna (05.45)
   Firenze (07.20)
   Pisa (08.45)
   Livorno (09.20
   Поздрави!

 2. Силвия Савова

  Страхотен, точен и изчерпателен както винаги си! Прекрасни снимки и пътеписи за любимата ми Италия!Пиша под този за Болоня защото през 2019 ме заведе там и бях очарована от този “червен” град , от уникалния слънчев часовник и от портиците..а за тази полицейска кола няма да коментирам!Отново се потопих в атмосферата на Италия …и мечтая за момента, когато ще посетя Тоскана и Сицилия…надявам се с теб като гид! Бъди жив и здрав! Дано лято 2022 да е вече екскурзионно!Много успехи и късмет дотогава!

  1. izlitane Post author

   Много си мила, Силве! Благодаря ти за добрите думи, те осмислят битието на туристическия работник, който ненапразно е роден, роден, за да те срещне. Нещата са ясни, “намирисва” ми на Тоскана! До скоро, бъди ми жива и здрава!

   1. Силвия Савова

    …радвам се ,че те чувам ..и че ми обещаваш може би Тоскана! Нямаш си на идея колко щастлива ме прави това! До скоро -здраве и късмет! Дано 2022 бъде годината на Тоскана най-после!

    1. izlitane Post author

     Да почнем да стягаме багажа тогава. Тоскана да е! Избирай: май, юни, септември 2022!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *