Излитане

Галерия „Уфици“ – Флоренция

Share

Флорентинските екскурзоводи разказват за чуждестранната туристка, която влязла в залата с произведения на Сандро Ботичели, отишла пред картината „Раждането на Венера“, останала по евини одежди и запитала компетентната публика: „Не съм ли по-хубава от нея?“ Директорът на галерия „Уфици“ Айке Шмит е свикнал с проявите на публична голота и се смее, че феноменът е познат като „Комплексът на Адам“, защото предимно мъже се разхождат по адамово облекло, като испанския турист, поръсил земята пред Венера с листенца от рози и потърсил еротично сливане и творческо единение с първата гола езическа фигура в Италианския Ренесанс. Ето как безсмъртната и несподелена любов на Сандро Ботичели към омъжената, красива и недостъпна Симонета Веспучи, била още муза на Лоренцо Великолепни и на братовчед му Джулиано де Медичи, въздейства през вековете.

Всяка година Бърза помощ в Рим и Флоренция е викана хиляди пъти, за да помогне на изпаднали в различни психиатрични състояния посетители на Сикстинската капела, Ватиканските музеи и  галерия „Уфици“. Това състояние на „предозиране“ с изкуство е известно като „Синдромът на Стендал“ или „Флорентинският синдром“, по името на френския писател Стендал. Интересен факт е, че от синдрома не страдат италианци и японци. За българи също не се е чувало, макар че пред мен неколцина родни художници изпаднаха в еуфория. Чисти души, разбирам ги!

Галерия „Уфици“ е онова абсолютно задължително място в Италия, което трябва да видим. Всяка година два милиона туристи от цял свят я посещават. Галерията е задължителна за всекиго и най-вече за родителите, които именно тук трябва да доведат децата си, след като са ги запознали с хубостите на България, за да започне тяхното възпитание в селенията на прекрасното. Ние, българите, сме късметлии, че Флоренция не е толкова далеч от България (какво да кажат американци, азиатци и австралийци с техните дълги полети и объркването на биологичния им часовник след полет) и че цените на самоорганизирано пътуване или екскурзия до Флоренция почти се равняват с цената на дълъг семеен уикенд в кой да е „гипсокартонен“ хотел в Банско или Слънчев бряг. А и голият задник на джуджето Морганте, придворен шут на Медичите, имащ право да осмива дори и Великия херцог, е доста по-красив и хармоничен от лицето, дебелоочието и обноските на някои хотелиери у нас.

Галерия „Уфици“ (Galleria degli Uffizi) е световноизвестен музей на изобразителното изкуство, намиращ се във Флоренция, Италия, приютил едни от най-великите произведения на Средновековието и Ренесанса (XIII – XVIII в). Сградата на „Уфици“ е построена в периода 1560 г. – 1581 г. , по проект на архитекта, художник и теоретик на изкуството Джорджо Вазари. Замислен за настаняване помещенията на градската магистратура (на итал. ufficio означава „офис“), флорентинския съд и държавния архив, в него се добавя и колекция от произведения на изкуството, събирана от Медичите. В галерия „Уфици“ са представени икони и платна от венецианската, ломбардската, пиемонтската, лигурийската и особено флорентинската и сиенската школа, както и школите на италианските области Марке и Емилия. От чуждестранните школи има образци на немската, холандската, фламандската, испанската и др.

Входове на галерия „Уфици“, опашка за влизане, резервиране на билети – бидейки световен музей, галерия „Уфици“ е известна и с огромната си опашка от желаещи да я посетят (пригответе се да чакате с часове), макар че в зимните месеци понякога се чака само половин-един час. Галерията има три входа, а именно:

Вход 1 – за групи и индивидуални посетители, с предварителна резервация

Вход 2 – за посетители без резервации (голямата опашка е тук)

Вход 3 – бюрото за индивидуални и групови резервации (влезте в него 10-15 минути преди вашия час за галерията, вземете си билета и се насочете към вход 1)

Резервиране на билети по телефон става с обаждане на тел. 055 294 883. Купуване на билети по интернет – използвайте само този официален сайт. За запалените почитатели на изкуството, които ще прекарат във Флоренция поне 3 дни, е добър (макар и по-скъп) вариант използването на Firenze Card.

Цени на билети за галерия „Уфици“ за 2018 г.

От 1 март 2018 г. се въвеждат цени на билетите, както следва:

От 1 март 2018 г. до 31 октомври 2018 г. – 20 евро

От 1 ноември 2018 г. до 28 февруари 2019 г. – 12 евро  

Цена за резервиране по телефона или през посочения по-долу сайт – 4 евро/човек

Безплатни билети и билети с намаление, отнасящи се до определени категории посетители – тук

Пропускателен режим в галерия „Уфици“
След като влезем в през вход 1 или вход 2 на галерията, минаваме през скенер за метал (подобно на летищните), оставяме си обемните багажи, чадъри и раници на безплатния гардероб и се отправяме към етаж 2, от който започва нашата обиколка. В „Уфици“ не се допускат хора с багаж, съдържащ ножове, ножчета, пили, ножици, ножички. Оставете тези предмети в хотела, автобуса или колата си. Снимането е разрешено, но без светкавици и триножници. По-важните картини се намират зад защитно стъкло, което дава отблясъци по фотосите.

Как да посетим „Уфици“ – самостоятелно или с екскурзовод? При многото книжни издания за „Уфици“, пътеводители, приложения за таблети, мобилни телефони, аудио гидове, сайтове и проч. твърдим, че може. Но ако за краткото си пребиваване на тази земя решим само веднъж да посетим галерия „Уфици“, то квалифицираният екскурзовод е повече от желателен и препоръчителен. Във Флоренция и Тоскана живеят великолепни български екскурзоводи (говорим за законните!), лицензирани от компетентните флорентински власти да водят индивидуални и групови беседи. Тъй като съм имал удоволствието многократно да ги слушам  и да познавам техните специализации, ви ги препоръчвам на този адрес в интернет.

И, разбира се, не напускайте галерията, без да изпиете едно италианско еспресо на терасата й. Ако решите да се ожените във Флоренция, спокойно можете да я наемете за сватбеното си тържество. Да не забравяме и възможността за безплатно посещение на галерията и други важни флорентински държавни и общински музеи и галерии всяка първа неделя от месеца. Тази инициатива на министъра на културата Дарио Франческини започна от 2014 г. Всички обекти на територията на Република Италия, включени в програмата, известна като „Декретът Франческини“, са на следния адрес в интернет.

Координати на галерия „Уфици“:

адрес: Флоренция, област Тоскана, Piazzale degli Uffizi № 6

работно време: 8.15 ч. – 18.50 ч. Затворена в понеделник!

тел. 055294883, 0552388652, 0552388651

e-mail: info@uffizi.firenze.it

официален уебсайт: https://www.uffizi.it 

Хората със специални потребности влизат безплатно в галерия „Уфици“ заедно с един придружител, който също не плаща. Безплатен ход за журналисти, носещи журналистическите си карти.

Полезни връзки:

Виртуална обиколка на втория етаж на „Уфици“

Полезен каталог на картините в „Уфици“ от Уикипедия

Виртуална разходка в „Уфици“, предоставена от Гугъл

Полезен скулптурен каталог на „Уфици“ от Уикипедия

Виртуална разходка в по-важните зали на „Уфици“

Коридорът на Вазари

Благодарности: Този материал нямаше да бъде възможен без великолепните беседи на Славомир Лазаров във Флоренция и галерия „Уфици“. Славомир Лазаров е лицензиран екскурзовод за Флоренция и Тоскана. Негов уебсайт: http://www.touristguideinflorence.com/

текст и снимки: Б.

последна актуализация на информацията – 26.02.2018 г.

Share

4 thoughts on “Галерия „Уфици“ – Флоренция

 1. Галина Дончева

  Здравейте! Поздравления за интересния разказ. Предстои ни пътуване и разходка в Италия,набеляза ли сме три града Рим,Флоренция и Болоня. Два дни ще ни бъде престоя в Флоренция,без да ви ангажирам много,искам да попитам от къде идва разликата н цената на билетите за галерия Уфици. По точно целия билет и намаления наполовина. Опитах се сама да прочета такава информация,но не намерих,а ми по лесно ако попитам на български език. Благодаря и хубав ден ви желая.

  1. izlitane Post author

   Здравейте, Галина, Галерия „Уфици“ е държавен флорентински музей. В зависимост от категорията на посетителя, се влиза с един от трите вида билети, а именно: Biglietto intero (цял, редовен билет): € 8,00, Biglietto ridotto (билет с намаление – преподаватели и жители на Европейския съюз между 18 и 25 г.): € 4,00, както и Biglietto gratuito (безплатен билет – за деца под 18 г., преподаватели, докторанти, журналисти, хора със специални потребности и един техен придружител, и проч.). За да се ползват тези намаления, се представя документ. Почти винаги в „Уфици“ има временни изложби, така че към цената на билета автоматично се добавят още 4 евро. Между 22 март и 28 август 2016 г. изложбата е „La scultura in legno dipinto del Quattrocento a Firenze“. Ако не ни се чака на доста голямата опашка, можем да я „прескочим“, като си направим резервация по телефона или по интернет – € 4,00 и крайната цена на билета за възрастен е € 16,50. Ако пък сме почитатели на големите опашки, си спестяваме тези € 4,00. Галерия „Уфици“ почива в понеделник. Поздрави!

 2. Христо

  Благодаря Ви за прекрасния коментар. А също и за поясненията относно билети, раб. време и т.н.
  Бихте ли обяснили по подробно за тази Firenze card, а именно , цена възможности…?
  Предварително Ви благодаря!
  Поздрави от мен.

  1. izlitane Post author

   Привет, Христо!
   Ако сте във Флоренция поне за 3 дни и сте почитатели на музеите, Firenze card е чудесен инструмент, който Ви спестява пари, дава право на вход във всички музеи, които са включени в списъка (http://www.firenzecard.it/index.php?option=com_eventifc3&view=vistas&task=mappa&tipo=musei&Itemid=259&lang=it ), като във всеки музей е възможно само еднократно влизане. Активирането на тази карта става автоматично с посещението на първия музей, след което имате 72 часа за посещение на музеите. С Firenze card “прескачате” опашките, пестите пари от предварителни резервации, пестите пари от добавките за временни гостуващи изложби в много от музеите. Ако имате деца до 18 г., те влизат безплатно.
   В момента съществуват 2 вида карти – „Firenze card“ (72 евро) и „Firenze card+“ (77 евро) – разликата е, че с втората можете да ползвате градския транспорт. По принцип центърът на Флоренция е доста компактен и пешеходен, така че много туристи купуват предимно първата карта, макар че, ако на някого не му се ходи пеша до площадката „Микеланджело“ (хълм над Флоренция, осигуряващ позиция за отлични снимки към града), е добре да си вземе втория вариант, осигуряващ автобусен превоз.
   Firenze card се закупува по 2 начина: http://www.firenzecard.it/index.php?option=com_cardfi253_panel&view=vistas&task=acquistacard&Itemid=258&lang=it
   1. Онлайн, като в електронната си поща получавате ваучер, който бива представен от Вас на местата за получаване на картата(punti di ritiro).
   2. На място – вж. Punti di vendita
   В момента, Гергьовден – 2017 г., ако нямате Firenze Card и желаете да посетите галерия „Уфици“, единичният билет струва 13 евро, а ако желаете да „прескочите“ опашката, се добавят още 4 евро. От няколко месеца в „Уфици“ е изложена „Поклонението на влъхвите“ на Леонардо да Винчи (1481 г.), реставрирана за рекордните 5 години.
   Да не забравяме, че опашката на вход 2 (индивидуални туристи без резервация) почти винаги е доста голяма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *