Излитане

Златният кръг в Исландия

Share

“Златният кръг” се намира в Югозападна Исландия и е най-популярният маршрут в страната. Той обхваща Националния парк Тингветлир, долината Хаукадалур, водопадът Гюдлфос и някои второстепенни обекти.

Националният парк Тингветлир (в ЮНЕСКО от 2004 г.) е свято място за всеки исландец, защото именно тук през 930 г. от н.е. е учреден исландският парламент (Алтинги), първият демократичен парламент в света, съществувал на това място до 1798 г. “Тингветлир” означава буквално “Парламентарни поля” и е популярно място в много исландски саги. През хилядната година тук е решено да се скъса с езичеството и да се приеме християнството, през 1944 г. в Тингветлир е обявена независимостта от Дания. Паркът има забележителна геология, защото, както и полуостров Рейкянес, е едно от малкото места на планетата, където се забелязват две отделни континентални плочи – американската и евразийската. Дефилетата, образувани от земетръсна дейност, се пълнят с вода от близкия ледник Лангйокутл и се насочват към най-голямото естествено езеро в Исландия – Тингвалаватн, чиято вода е толкова чиста, че видимостта e десетки метри. В Тингветлир се намира и пукнатината Силфра, в която водолази плуват между двете земни плочи.

Национален парк Тингветлир, езеро Тингвалаватн

Национален парк Тингветлир, езеро Тингвалаватн

Национален парк Тингветлир, американския континент - отляво

Национален парк Тингветлир, американският континент – отляво

Национален парк Тингветлир

Национален парк Тингветлир

Тинветлир - сърцето на исландския парламентаризъм

Тингветлир – сърцето на исландския парламентаризъм

Исландия е страна на водата и измежду всички водопади Гюдлфос (“Златният водопад”) е най-почитаният. Намира се на извиращата от ледника Лангйокутл ледникова река Хвита. През пролетта и лятото той е облечен в зелената си мантия, а още по-красив става през есента, когато, като че е обсипан със злато. При подходящи условия се разкрива прочутата му единична или двойна дъга. В началото на XX век чуждестранни инвеститори пожелават да произвеждат електричество и да унищожат водопада, но се срещат с гръмовния и неумолим нрав на емблематичната исландка Сигридур Томасдотир, организирала протести, ходила пеша чак до Рейкявик, за да привлече вниманието на обществото, накрая дори заплашила, че ще се хвърли в Гюдлфос, ако нейният любимец бъде индустриализиран. С помощта на адвоката Свейн Бьорнсон (впоследствие избран за първия исландски президент) договорът бил развален, а Сигридур проправила пътя на исландския феминизъм и екология. Исландия е номер едно в света по равенството между половете.

Гюдлфос - Златният водопад

Гюдлфос – Златният водопад в есенната си премяна

Водопадът Гюдлфос в лятна премяна

Водопадът Гюдлфос в летни одежди

Гюдлфос - Златният водопад - горна каскада

Гюдлфос – Златният водопад – горна каскада

Гюдлфос - Златният водопад - долна каскада с каньона а река Хвита

Гюдлфос – Златният водопад – долна каскада с каньона на река Хвита

Ето ни в долината Хаукадалур, дала името “гейзер” на всички изхвърлящи вода извори по света. Районът изобилства с горещи басейни, пушещи фумароли, кални извори. В долината са разположени замлъкналият Голям Гейзер и “работещият” му събрат Строкур. Големият Гейзер е най-старият документиран гейзер в европейската литература. Оригиналният гейзер (Geysir) изригва изключително рядко, но съседът му Строкур изстрелва гореща вода през 5-10 минути на височина 20-40 метра. Писмени сведения споменават, че Големият Гейзер е бълвал вода до 1910 г., но дейността му е престанала през 1916 г. За да се насърчи изригването, исландци разширили канала му, но това довело до пълното му спиране. През 1981 г. каналът е разчистен и е установено, че дейността му може да бъде стимулирана чрез хвърлянето на сапун. През 2000 година Строкур изригва на височина 122 м. Недостижим остава рекордът му е от 1845 г., когато изригва приблизително с височина на водния стълб 170 м.

Долината Хаукадалур

Долината Хаукадалур

Гейзерът Строккур

Гейзерът Строккур

Гейзерът Строккур в долината Хаукадалур

Гейзерът Строккур в долината Хаукадалур

Геотермална дейност в долината Хаукадалур

Геотермална дейност в долината Хаукадалур

Мое видео от Златния кръг:

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *