Излитане

Вулканът Етна в Сицилия

Share

Регионален парк „Етна“ в Сицилия

Изкачване на вулкана Етна

 

Изкачването на вулкана Етна е върхът във всяко сицилианско пътуване. В сравнение с ходенето и шофирането в много населени места в България да се качиш на Етна е относително безопасно, макар че туристи с дихателни и сърдечни заболявания биха срещнали известни затруднения.

Планирането на това изкачване е много важно и е съобразено със сезона, с желанието на пътешественика, с физическата му подготовка и с вулканичната активност на Етна. С цел намаляване на рисковете се препоръчва използването на специализирани водачи и местни фирми. Да се има предвид, че Етна е гигантски вулканичен масив и че изкачването й изисква добра преценка на собствените възможности. Всеки трябва да е екипиран с подходящи обувки с твърда подметка, ветроупорно облекло и да носи достатъчно вода и храна.

От къде да изкачим Етна? Южната и северната част й част са коренно различни. Южната страна на вулкана покрива нашите очаквания за това как би трябвало да изглежда вулкан: полета от застинала лава, лунен пейзаж. Най-важните изходни бази, до които се стига с автомобилен превоз, са село Николози и хижа „Сапиенца”, от която тръгва лифт към горните склонове на Етна.

Северната част на вулкана е по-малко използвана, покрита е с дървета и цветя и ни отвежда до основната изходна база – село Лингуаглоса и Пиано Провецана, главната сицилианска ски зона, сериозно пострадала от изригването през 2002 г., от която тръгват високопроходими джипове и автобуси към централните кратери на Етна.

Ако пътешественикът обича железопътните приключения и иска да обиколи вулкана, добра идея е да използва железницата „Чиркуметнеа”, обикаляща Етна. Тя тръгва от Катания и спира в много селца край Етна, включително и в Лингуаглоса.

Автобусният транспорт от Катания, Таормина и други сицилиански градове и курорти не е добре развит.

Полезни връзки: камери, предаващи състоянието на Етна в момента

Сайт на лифта към Етна, GRUPPO GUIDE ALPINE ETNA SUD (изкачване от юг), GRUPPO GUIDE ETNA NORD   (изкачване от север). Известната и надеждна фирма ETNA EXPERIENCE  организира чудесни турове от Катания, Таормина и др., като в цената е включено транспортирането от/до хотела.

 

Вижте още статии от раздел „Сицилия“: Палермо, Монреале, Агридженто, Мистрета, Пътищата на Сицилия, Катания, Ното, Таормина, Сиракуза.

 

Текст и снимки: Б.

Етна, Сицилия – Италия, 5 октомври 2012 г.

 

 

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Etna

loading map - please wait...

Etna 37.750000, 15.000000

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *