Излитане

Скогар – Исландия

Share

Един от най-интересните исландски музеи е Етнографският музей (Skógasafn) в гр. Скогар, южната част на страната. Той се намира в непосредствена близост до известния водопад Скогафос и често е подминаван от пътешествениците, бързащи да обиколят острова по шосе №1, опасващо Исландия.

Създаден е от исландския краевед Тордур Томасон, роден през 1921 г., обаятелен събеседник и вещ познавач на Южна Исландия, доктор хонорис кауза на Исландския университет от 1997 г. Музеят работи от 1949 г. и представя бита, поминъка, обичаите, жилищата и транспортните средства на исландците от 19 в., обитавали областите Рангарваласисла и Западна Скафтафелсисла.

Музеят има покрита и открита част.

Особено интересни от архитектурно гледище са исландските ферми, изградени от базалт и покрити с торф за изолация. Толкова са тесни, че, както казва нашият исландски екскурзовод, влизаш и от вратата направо сядаш на леглото, в което си сърбаш супата: няма място за маса и столове. Любопитни са къщите и църквата на елфите и троловете – може ли да си исландец и да не вярваш в тях.

 

Официален сайта на музея: http://www.skogasafn.is/en/the-museum

 

Текст и снимки: Вулканета и Б.

Специални благодарности на Вулканета за авторските й снимки, както и че успя да улови Тордур Томасон на вратата на църквата! Макар и да не се вижда ясно, той е там и ни очаква.

Скогар – Исландия, 25 август 2013 г.

 

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Skogar

loading map - please wait...

Skogar 63.532222, -19.511032
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *