Излитане

Сиена – Тоскана

Share

Сиена – величието на италианската готика

Някои забележителности в град Сиена

 

Сиена се намира в областта Тоскана, Централна Италия, главен град на провинция Сиена. Създаден е още по етруско време, при римляните колонията се нарича Сена Юлия. Легендата гласи, че основателите ѝ са Сений и Аский, синове на митичния Рем, създал заедно с брат си Ромул Рим. Както в Рим, така и в Сиена символ на града е вълчицата, като сиенската вълчица е изобразявана с по-дълга муцуна от римската. Гербът на града, т.нар. “Балсана”, е половината бял, половината черен и има формата на щит.

Най-важният период за Сиена е XIII – XIV век, когато тя е процъфтяваща независима република, известна с производството на текстил, търговия и особено с банковото си дело и обмяната на валута – в Сиена се намира най-старата банка в Европа „Монте дей паски ди Сиена”, създадена през 1472, работеща и днес.Университетът на Сиена е основан през 1240 г. Градът е важна спирка по древния поклоннически път от Западна Европа към Рим “Виа Франчиджена”.

Република Сиена съществува между 1125 г. и 1554 г. Паметен ден в нейната история е 4 септември 1260 г., когато сиенските гибелини (поддръжници на императора) побеждават флорентинските гуелфи (поддръжници на папата) в битката при Монтаперти. По това време са построени най-важните сиенски сгради и са положени основите на сиенската школа в изобразителното изкуство, съществувала между XIII-XV век, с известните си творци Дучо ди Буонинсеня (основоположник на школата), Симоне Мартини, братята Пиетро и Амброджо Лоренцети, Доменико и Тадео ди Бартоло, Стефано и Матео ди Джовани. Упадъкът на града започва през XIV век: гладът от 1326 г. и чумата от 1348 г. намаляват населението. В началото на XV век сиенската златна епоха е залязла. Идва времето на флорентинското владичество, което затвърждава искрената и неподправена и до днес омраза между Сиена и Флоренция. Флорентинските войски влизат в Сиена през 1555 г.

Контради и Палио– контрадите представляват градските енории на Сиена. Сиена е известна със своите 17 съвременни контради (до XVIII век контрадите са били 59), своего рода – държави в държавата, които участват в прочутото конно състезание Палио, което се провежда на централния сиенски площад „Кампо” два пъти в годината, в началото на юли и на празника на Богородица в средата на август. В него ездачите яздят неоседлани коне, от 17-те контради в Палиото участват 10, определяни по право и чрез жребий. Всяка контрада си има име, свой фонтан, в който потапя младенците при кръщение, девиз, църковен празник, светец закрилник, музей и знаме. Интересен факт е, че конете за състезанието се благославят във вътрешността на църква, обичай, какъвто не се среща в християнския свят. Счита се за късмет, ако конят остави извержения в църквата. Твърди се, че само роденият в Сиена може да почувства дълбочината на конното надбягване Палио и устремът в тези 3 обиколки на площад „Кампо”.  През 2015 г. и 2016 г. кобилата Прециоза Пенелопе спечели 3 последователни състезания (първото за Контрадата на вълната, а следващите – за Контрадата на вълчицата) и влезе в историята.

Палио е битка на живот и смърт, в която има само един победител. Тежко на втория! Има случаи, в които конникът е паднал, а конят му завършил, тогава победата също се признава. В нощта преди Палио има много строга охрана на жокея и коня, защото е имало случаи на тяхно упояване и отвличане. Конят не е обикновено животно, а брат и войн.

Най- известната местна светица е доминиканската монахиня Катерина Сиенска, родена в Контрадата на гъската на 25 март 1347 г., църковен писател, мистик и дипломат, покровител на Италия и съпокровител на Европа, доктор на Католическата църква, съдействала за връщането на папите от Авиньон в Рим през 1377 г. Главата ѝ и един мумифициран пръст се съхраняват в сиенската църква „Св.Доминик”, а останалата част от тялото е в римската църква “Санта Мария сопра Минерва”.

Площад „Кампо” (Piazza del Campo) – той е с форма на раковина или ветрило и е павиран с тухли. Площадът има девет части в чест на управляващите деветима приори, избирани от богатата буржоазия: търговци, банкери, занаятчии. На най-високото място на площада се намира Фонтанът на радостта (1409 – 1419 г.), построен от Якопо дела Куерча. Днес туристите се наслаждават на копие на фонтана, изработено от карарски мрамор.

В книгата си „В главата на италианците”1 италианският журналист Бепе Севернини оригинално отбелязва:

„Площадът не е проектиран специално, а следва линията на съществуващите от по-рано сгради по улица „Франкиджена”. Неправилната му форма също не е плод на фантазията на архитекти, а спазва оригиналния наклон – полукръглия край на долината Монтоне. Да превърнеш необходимостта в качество, а качеството в зрелище – това е вечната мечта на италианците и те понякога успяват да я реализират успешно. Площад „Кампо” е много зрелищен по време на конните състезания, но и интересен, когато тук се разхождат сънародниците ми. Наблюдавайте ги как се движат и как се поздравяват с впечатляваща непринуденост, която подтиква към съперничество. Хората идват да видят и да бъдат видени – затова с удоволствие даряват погледите, които те сами очакват.”

Палацо Публико (Palazzo Pubblico) от векове служи за седалище на сиенската управа, в момента е кметството на града, приютил и Градския музей. Сградата е построена между 1297 г. и 1330 г. в готически стил. В левия край се намира високата 102 метра кула „Манджа” (1338 – 1348 г.), една от най-високите кули в Италия, като в горната част на кулата е поставен герба на Capitano del popolo – изправен на краката си лъв. Камбаната, известна с названието си „кампаноне” е отлята през 1665 г. Долепен по Палацо публико е параклисът „Капела ди пиаца”, построен през 1352 г., ознаменуващ края на чумата.

Сиенската катедрала (Duomo) e посветена на Света Богородица. По нея са работили големите художници Пинтурикио и Дучо и скулпторите Донатело, Николо и Джовани Пизано и Якопо дела Куерча. Тя съдържа и скулптури на младия Микеланджело Буонароти. Катедралата, имаща форма на латински кръст, е изградена в готически стил с романски елементи в периода 1220 г. – 1370 г. и крие несметни богатства. Камбанарията е напълно завършена през 1313 г., височина 77 м. Едно от най-големите богатства в катедралата са интарзиите – изключителните мраморни портрети по пода, който през по-голямата част от годината е покрит с цел запазване на тези удивителни произведения. Обикновено интарзиите са открити в периода август – октомври.

Църквите “Свети Доминик” и “Свети Франциск” също крият големи богатства.

В областта на кулинарията в Сиена се хапват дебелите спагети “пичи”, известни са сладките кантучини и ричарели и едни от най-престижните италиански сладкиши “панфорте” (захар, мед, плодове, подправки, брашно), както и неговата разновидност “панпепато” с пипер. Прочутата месодайна порода свине “чинта сенезе” е в основата на великолепни месни изделия. В областта на виното Сиена е столица на провинция, в която се произвеждат разновидности на тосканското кианти, росо от Монталчино и престижното вино нобиле от Монтепулчано.

Български екскурзовод в Сиена: от години слушам великолепните беседи на колежката Силвия Манолова, лицензиран екскурзовод на български, живееща в Тоскана. За контакти с нея: 0039 338 8375178, manolovasilvia@tiscali.it


1Севернини, Бепе. В главата на италианците. София. ИК „Колибри”, 2011, с.110

 

Сиена

Сиена

Сиена, поглед към катедралата

Сиена, поглед към катедралата

Поглед към Сиена откъм църквата "Свети Доминик"

Поглед към Сиена откъм църквата “Свети Доминик”

Просто Сиена

Просто Сиена

Сиенската катедрала

Сиенската катедрала

Катедралата в Сиена - вътрешен изглед

Катедралата в Сиена – вътрешен изглед

Сиенската катедрала е известна с прочутите си подови панели "интарзии"

Сиенската катедрала е известна с прочутите си подови панели “интарзии”

Катедралата в Сиена - библиотека Пиколомини с творби на Пинтурикио и трите грации

Катедралата в Сиена – библиотека Пиколомини с творби на Пинтурикио и трите грации

Сиена, музеен комплекс "Санта Мария дела Скала"

Сиена, музеен комплекс “Санта Мария дела Скала”

Сиена, пл. "Кампо" с Палацо публико и кулата "Манджа"

Сиена, пл. “Кампо” с Палацо публико и кулата “Манджа”

Площад "Кампо" в Сиена

Площад “Кампо” в Сиена

На коктейл със Силвия Манолова на пл. "Кампо" в Сиена

На коктейл със Силвия Манолова на пл. “Кампо” в Сиена

Сиена, пл. "Кампо", Фонтанът на радостта от Якопо дела Куерча

Сиена, пл. “Кампо”, Фонтанът на радостта от Якопо дела Куерча

По главната улица на Сиена

По главната улица на Сиена

Сиена, в контрадата Чивета

Сиена, в контрадата Чивета

Прочутата сладкарница на семейство Нанини в Сиена

Прочутата сладкарница на семейство Нанини в Сиена

Родената в Сиена рок-дама на Италия Джана Нанини споделя, че градът ѝ е дал голяма сила

Родената в Сиена рок-дама на Италия Джана Нанини споделя, че градът ѝ е дал голяма сила

Сиена, прочутият сиенски сладкиш "панфорте"

Сиена, прочутият сиенски сладкиш “панфорте”

Сиена, ренесансовата лоджия от XV век на папа Пий II

Сиена, ренесансовата лоджия от XV век на папа Пий II

Сиена, в Контрадата на вълчицата

Сиена, в Контрадата на вълчицата

Сиена, църквата "Свети Франциск"

Сиена, църквата “Свети Франциск”

Коледната елха с пожелания на пл. "Салимбени" в Сиена, главните сгради на най-старата банка в Европа "Монтепаски"

Коледната елха с пожелания на пл. “Салимбени” в Сиена, главните сгради на най-старата банка в Европа “Монтепаски”

Сиена, Музикална академия "Киджана"

Сиена, Музикална академия “Киджана”

Сиена, църквата "Свети Доминик"

Сиена, църквата “Свети Доминик”

Изкуството на Сиена

Изкуството на Сиена

Сиена, фонтан в Контрадата на вълната

Сиена, фонтан в Контрадата на вълната

Сиена, в Контрадата на драконите

Сиена, в Контрадата на драконите

Сиена, шествие на знаменосци от Контрадата на гората

Сиена, шествие на знаменосци от Контрадата на гората

Сиена, родната къща на света Катерина Сиенска

Сиена, родната къща на света Катерина Сиенска

Прочутите сладкиши на Сиена "панфорте", "панпепато" и "ричарели"

Прочутите сладкиши на Сиена “панфорте”, “панпепато” и “ричарели”

Българи, живеещи в Сиена, задават разумни въпроси по време на европейските избори

Българи, живеещи в Сиена, задават разумни въпроси по време на европейските избори

Сиена, стража в цветовете на Контрадата на драконите

Сиена, стража в цветовете на Контрадата на драконите

Сиена, енорийската църква на Контрадата на драконите

Сиена, енорийската църква на Контрадата на драконите

Сиенски карабинери

Сиенски карабинери

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *