Излитане

Сиена – Тоскана

Share

Тоскански маршрути

Сиена (Siena)

ок. 53 000 население

 

Дали ще е забулен в облаци, или ще е огрян от слънце, най-красивият град в Тоскана (заедно с Флоренция) ни дарява с божествена хубост. Непростим грях за всеки турист, особено за горещия почитател на Италия, е да подмине Сиена. И ето, ние тръгваме от Крепостта на Медичите, минаваме край църквата на свети Доминик и пред нас се разкрива онзи неописуем готически град, за който думите са слаби и където е раят. Ако пак се родя на този свят, дано да е в Сиена!

Често моите туристи ме питат кои градове в Италия харесвам. Много са. И все пак: Рим, защото е най-великият град не само в западната цивилизация; Палермо – удивителен и „корав“, горд, невъзпят, и, разбира се, красавицата Сиена. От години не мога да й се наситя, затова идвам, пускам си любимата музика на рок дамата на Италия, Джана Нанини, родена в тук, и тръгвам из моята Сиена: готическа, лирична и неземна.

Сиена се намира в областта Тоскана, Централна Италия, главен град на провинция Сиена. Създаден е още по етруско време, при римляните е колонията Сена Джулия. Легендата гласи, че основателите й са Сений и Аский, синове на митичния Рем, създал заедно с брат си Ромул Рим. Както в Рим, така и в Сиена символ на града е вълчицата. Гербът на града, т.нар. Балсана, е половината бял, половината черен и има формата на щит.

Най-важният период за Сиена е XIII – XIV век, когато тя е процъфтяваща независима република, известна с производството на текстил, търговия и особено с банковото си дело и обмяната на валута – в Сиена се намира най-старата банка в Европа „Монте дей паски ди Сиена”, създадена през 1472, работеща и днес.Университетът на Сиена е основан през 1240 г.

Република Сиена съществува между 1125 г. и 1554 г. Паметен ден в нейната история е 4 септември 1260 г., когато сиенските гибелини (поддръжници на императора) побеждават флорентинските гуелфи (поддръжници на папата) в битката при Монтаперти. По това време са построени най-важните сиенски сгради и са положени основите на сиенската школа в изобразителното изкуство, съществувала между XIII-XV век, с известните си творци Дучо ди Буонинсеня (основоположник на школата), Симоне Мартини, братята Пиетро и Амброджо Лоренцети, Доменико и Тадео ди Бартоло, Стефано и Матео ди Джовани. Упадъкът на града започва през XIV век: гладът от 1326 г. и чумата от 1348 г. намаляват населението. В началото на XV век сиенската златна епоха е залязла. Идва времето на флорентинското владичество, което затвърждава искрената и неподправена и до днес омраза между Сиена и Флоренция. Флорентинските войски влизат в Сиена през 1555 г.

Контради и Палио– контрадите назовават градските подразделения на Сиена. Сиена е известна със своите 17 съвременни контради (до XVIII век контрадите са били 59), своего рода – държави в държавата, които участват в прочутото конно състезание Палио, което се провежда на централния сиенски площад „Кампо” два пъти в годината, през юли и август. В него ездачите яздят неоседлани коне, от 17-те контради в Палиото участват 10, на ротационен принцип. Всяка контрада си има име, свой фонтан, в който потапя младенците при кръщение, девиз, църковен празник, светец закрилник, музей и знаме. Интересен факт е, че конете за състезанието се благославят във вътрешността на църква, обичай, какъвто не се среща в християнския свят. Твърди се, че само роденият в Сиена може да почувства дълбочината на конното надбягване Палио и устремът в тези 3 обиколки на площад „Кампо”. На 2 юли 2013 г. палиото бе спечелено от Контрадата на гъската, същата, в която е родена известната светица Катерина Сиенска, църковен писател и дипломат, покровител на Италия и съпокровител на Европа, съдействала за връщането на папите от Авиньон в Рим през 1377 г. Главата й и един мумифициран пръст се съхраняват в сиенската църква „Св.Доминик”, а останалата част от тялото е в Рим.

Площад „Кампо” (Piazza del Campo) – той е с форма на раковина или ветрило и е павиран с тухли. Площадът има девет части в чест на управляващите деветима приори, избирани от богатата буржоазия: търговци, банкери, занаятчии. На най-високото място на площада се намира Фонтанът на радостта (1409 – 1419 г.), построен от Якопо дела Куерча.

В книгата си „В главата на италианците”1 италианският журналист Бепе Севернини оригинално отбелязва: „Площадът не е проектиран специално, а следва линията на съществуващите от по-рано сгради по улица „Франкиджена”. Неправилната му форма също не е плод на фантазията на архитекти, а спазва оригиналния наклон – полукръглия край на долината Монтоне. Да превърнеш необходимостта в качество, а качеството в зрелище – това е вечната мечта на италианците и те понякога успяват да я реализират успешно. Площад „Кампо” е много зрелищен по време на конните състезания, но и интересен, когато тук се разхождат сънародниците ми. Наблюдавайте ги как се движат и как се поздравяват с впечатляваща непринуденост, която подтиква към съперничество. Хората идват да видят и да бъдат видени – затова с удоволствие даряват погледите, които те сами очакват.”

Палацо Публико (Palazzo Pubblico) от векове служи за седалище на сиенската управа, в момента е кметството на града, приютил и Градския музей. Сградата е построена между 1297 г. и 1330 г. в готически стил. В левия край се намира високата 102 метра кула „Манджа” (1338 – 1348 г.), една от най-високите кули в Италия, като в горната част на кулата е поставен герба на Capitano del popolo – изправен на краката си лъв. Камбаната, известна с названието си „кампаноне” е отлята през 1665 г. Долепен по Палацо публико е параклисът „Капела ди пиаца”, построен през 1352 г., ознаменуващ края на чумата.

Сиенската катедрала (Duomo) e посветена на Света Богородица. По нея са работили големите художници Пинтурикио и Дучо и скулпторите Донатело, Николо и Джовани Пизано и Якопо дела Куерча. Тя съдържа и скулптури на младия Микеланджело Буонароти. Катедралата, имаща форма на латински кръст, е изградена в готически стил с романски елементи в периода 1220 г. – 1370 г. и крие несметни богатства. Камбанарията е напълно завършена през 1313 г., височина 77 м. Едно от най-големите богатства в катедралата са интарзиите – изключителните мраморни портрети по пода, който през по-голямата част от годината е покрит с цел запазване на тези удивителни произведения. Обикновено интарзиите са открити в периода август – октомври.

Ако многобройните църкви, музеи и картинни галерии в Сиена ни дойдат до гуша ( италианците казват – „дойде ни над косите”), веднага да сядаме на някой сиенски хълм и да отпием чаша сиенско кианти класико, от онова истинско червено вино, носещо на етикета си черния петел, символ на областта Кианти, и да признаем, че Сиена е едно от най-хубавите неща, които ни се случват в Тоскана, а защо не и в цяла Италия.

Сиена, благозвучната! Сиена – съвършената!

 

Полезно видео за Сиена от сайтовете youtube.com и vimeo.com:

Сиена 1

Сиена 2

 

Източник на информация: Виртуален пътеводител на Сиена


1Севернини, Бепе. В главата на италианците. София. ИК „Колибри”, 2011, с.110

 

Благодарности: тази статия бе написана благодарение на очарователната и витална познавачка на Сиена – Силвия Манолова (благодаря ти, Силвия!) и на знаещата и артистична одисейка Улисе Младенова, и двете официални и лицензирани екскурзоводи на български за Сиена и провинция Сиена. За контакт с тях натиснете тук

Текст и снимки: Б.

Сиена– Тоскана, Италия, 2014 – 2015 г., многократно

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Siena

loading map - please wait...

Siena 43.318809, 11.330757
Share

One thought on “Сиена – Тоскана

  1. https://schweizerknive.carbonmade.com

    Eхcellent post. I was checking continuouslу this blog and І am impresseⅾ!
    Extremely usxeful informatіоn ѕpecificalⅼy tthe last pһase 🙂 I maintain such information a lot.
    I was seеking this ceertain info fοr a very long time.

    Thank you and good luck.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *