Излитане

Сан Джиминяно – Тоскана

Share

Тоскански маршрути

Град Сан Джиминяно (San Gimignano)

ок. 7000 население

 

Град Сан Джиминяно се намира в областта Тоскана, провинция Сиена, Централна Италия. Имаме доста причини да посетим Тоскана и нито една да подминем града с патрон свети Геминиан.

Ако сме религиозни, ще сме тръгнали по древния поклоннически път Виа Франчиджена, свързващ английската катедрала в Кентърбъри с Франция и Рим, и ще спрем в Сан Джиминяно. Ако сме туристи, то няма как да сме дошли в Тоскана и да не сравняваме образите от пощенските картички и компютърно обработените снимки в главите си с пасторалните пейзажи, ширнали се пред нас: хълмове, покрити с мараня и кафява пръст, поля с лавандула и макове, поля с жълта слама, а на върха – извечната тосканска къща с кипариси и маслинови дървета в подножието й.

Кинематографична Тоскана изисква да посетим град Кортона, където е заснет филма „Под небето на Тоскана”, и да идем в Сан Джиминяно, за да изпием чаша „Чай с Мусолини” на Площада с водоема.

Почитателите на сладоледа ще се изненадат от голямата опашка пред Сладоледения салон на Дондоли „На площада“ и ще има защо, а чревоугодниците-месояди ще се дивят на тосканските сочни пържоли, обилно поляти с червени вина. Ако те, червените, „влизат” леко, замайват, въздигат в небесата и ни правят светци, там е и най-финото бялото вино в Италия „Вернача от Сан Джиминяно” (Vernaccia di San Gimignano), за чието съществуване се знае в градския архив още от 1276 г. От него Лоренцо Великолепния е пращал на папата в Рим, а Данте вероятно е отпивал, докато е пишел XXIV песен от „Чистилище” в „Божествена комедия”.

Италианският журналист ще каже за сънародниците си: „Е, не се срамувайте от идиличния си ентусиазъм, всички се хващат. През последните години в тосканската провинция се стичаме масово дори от другите краища на Италия. Журналисти със семействата си се състезават за земята с вършачките. Мениджъри на търговски продукти, тръгнали на разузнаване, се показват на прозореца посред нощ и се втурват обратно, преследвани от комарите. Това е непоносимото лекомислие на поносимия туризъм. На околната среда й понася, но на портфейла едва ли. Остава да видим какво мислят по въпроса децата, събудени от петела един час след като са се прибрали от дискотека”1.

Сан Джиминяно е градче с размер на кое да е голямо наше село. Да влизаме през Порта Сан Джовани и да тръгнем по главната улица. След пет минути сме на Площада с водоема, за да хапнем сладолед с лавандула или босилек, а след още минутка сме при кулите на Катедралния площад, най-важната причина да сме тук. Кулите на Сан Джиминяно, 14 на брой, построени в периода XI-XIV в.

А къде отиваме след Сан Джиминяно? То се знае – в близката Волтера.

 

Полезен филм за Сан Джиминяно от сайта на ЮНЕСКО

 


1Севернини, Бепе. В главата на италианците. София. ИК „Колибри”, 2011, с.98

 

Текст и снимки: Б.

Сан Джиминяно – Тоскана, Италия, 2014 г. – 2015 г., многократно

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
San Gimignano

loading map - please wait...

San Gimignano 43.467632, 11.043491
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *