Излитане

Събор Рожен 2015 г.

Share

Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“, месец юли 2015 г.

Жажда за фолклор

 

Родопите, началото на 90-те години на XX век.

Блажено време, когато хората не се хранеха с изкуствени храни, а с боб и картофи, израснали край река Арда или село Гела, когато музейната сбирка на село Славейно се заключваше само с катинар, когато хижарят на хижа „Ледницата“ Кольо Джибрата правеше прочутата бобена салата „фасульвица“, напиваше се, както подобава на истински мъж и хващаше гайдата. Под нейните звуци космосът слизаше на земята.

Преди 25 години доц. Никола Примовски влезе на лекция по фолклор в Учителския институт в Смолян и започна, като се усмихна благо и свенливо, с думите: „Колеги, ние имаме чудно хубави народни песни, особено родопските!“ Определението „чудно хубави“ му спечели нашите подигравки на 18-годишни пикльовци. Веселата подигравчийка, младостта, беше запушила сетивата ни, заети с музиката на бащите ни: „Пинк Флойд“, „Пърпъл“, „Цепелин“.

Ах, тази Родопа, влязла дълбоко в сърцето ми, озвучила душата ми с йотуванитe гласни на родопските говори, с мекотата на пазвите й, с кестенявите дълги коси на родопчанките. Има ли друго място по света, създало народна песен, в която овчарят иска да снеме шалварите на либето си, да ги нареже на ситни късчета, да ги натъпче в лулата си и да ги изпуши като дим?

текст, снимки и видео от Рожен: Б.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *