Излитане

Пиза – Тоскана

Share

Тоскански маршрути

Пиза (Pisa)

ок. 89 000 население

Пиза – Площадът на чудесата и Наклонената кула

Когато чуем думата „Пиза”, в съзнанието ни се появява прочутата Наклонена кула, от която Галилео Галилей провежда опитите си. Тя е част от един от най-красивите комплекси в Италия, който съдържа катедрала, баптистерий (помещение за кръщение) и Монументално гробище. Поетичният ангел-вестител на италианския символизъм Габриеле д’Анунцио ще каже за Катедралния площад, че е Площад на чудесата. Често се употребява и названието „Полето на чудесата”, което освен изброените паметници съдържа и музей на синопиите и музей на катедралното хранилище.

Катедралата„Успение Богородично” (Duomo di Santa Maria Assunta) в Пиза е велико дело на архитектите Бускето и Раиналдо, изпълнено в романо-пизански стил, вплел в себе си романски, византийски и арабски елементи. Строежът й започва през 1064 г. и е финансиран със средства от плячкосването на сарацински кораби в пристанището на Палермо през 1063 г. Осветена е на 26 септември 1118 г. и напълно завършена през 1270 г.

Строителството на баптистерия „Свети Йоан” (Battistero di San Giovanni) започва на 15 август 1153 г. Той притежава необикновена акустика и е най-големият в Италия: обиколка – 107 метра, височина – 55 метра. По него са работили творците Диотисалви, Никола и Джовани Пизано и Челино ди Незе.

Монументалното гробище „Кампосанто” (Camposanto Monumentale) е изградено през 1277 г. То съдържа пръст от светите места в Палестина, донесена в Пиза по време на кръстоносните походи . Най-красивото гробище в Италия е последен дом на много изтъкнати жители на Пиза, преподаватели в Университета на Пиза и членове на фамилията Медичи. Притежава много римски саркофази и великолепни стенописи.

Наклонената кула е един от символите на Италия. Строежът й е започнал на 9 август 1173 г. като камбанария на катедралата. Има различни предположения за архитекта й, за най-вероятно се приема мнението на Вазари, че това е Бонано Пизано. Първата фаза по издигането на кулата завършва с изграждането на третия етаж, когато кулата се накланя заради нестабилната почва и плитките основи. След цял един век, през 1275 г., Джовани Симоне и Джовани Пизано продължават строителството й, което е завършено от Томазо Пизано през 1372 г. с поставянето на цилиндричната, така наречена „въздушна камбанария”.

Формата на конструкцията й е цилиндрична по подобие на византийските кули, тежи 14 453 тона, отклонението й от вертикала е 4.5 метра, има 6 етажа, 7 камбани и 296 стъпала. По-ниската й страна е с височина 55.86 м., а по-високата й – 56.70 м. Наклонената кула в Пиза беше затворена за посетители между 1990 г. и 2001 г. и се извършиха много укрепителни действия. Бе открита за посещения през 2001 г.

Полезна информация за посетителите на Площада на чудесата:

1. Посещаване на Наклонената кула. Наклонената кула в Пиза е един от най-желаните обекти в Италия и поради това, когато пристигнете, разбирате, че билети има поне за след час-два. Ако сте в организирана туристическа група, това най-често би възпрепятствало посещението на Наклонената кула. Ако в деня на посещение имате необходимото време, нареждате се на опашката в билетните офиси и си избирате час за влизане. На всеки 15 минути се допускат групи от 30 човека. Билетните офиси разполагат с монитори, на които пише в колко часа има свободни места. Ако разполагате с малко време, онлайн купуването на билети е много добра идея. Преди влизане в Наклонената кула багажът се оставя за съхранение в гардероба. Наклонената кула не разполага с асансьор и се посещава за половин час.

2. Посещаване на катедралата„Успение Богородично”. До скоро влизането в катедралата не изискваше входен билет, но това бе променено. Ако желаете да посетите само катедралата, си вземате безплатен билет от билетните офиси, в който е упоменат часът на влизане. Ако сте платили билет за кой да е обект в Площада на чудесата, влизате в катедралата, когато желаете, без час.

Редакция от есента на 2015 г. относно посещението на катедралата – през есента на 2015 г. за влизане в катедралата не се изискваше безплатен билет.

цени на билетите

работно време

разположение на билетните каси

онлайн купуване на билети за Наклонената кула

 

За написването на статията като източник на информация е използвана информация от официалния сайт на Площада на чудесата www.opapisa.it

Текст и снимки: Б.

Пиза – Тоскана, Италия, 2002 г. – 2015 г., многократно

 

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Pisa

loading map - please wait...

Pisa 43.722839, 10.401689
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *