Излитане

Монтекатини Терме – Тоскана

Share

Тоскански маршрути

Град Монтекатини Терме (Montecatini Terme)

ок. 21 000 население

 

Когато умореният от пътя и от богатствата на Италия турист пристигне в курорта Монтекатини Терме, най-често е вечер. Настанява се, разхожда се по главните улици „Матеоти“, „Рома“ и „Верди“, хапва пица, пийва бира или вино и остава с впечатлението, че Монтекатини е евтин, масов курорт, „спалня“, обслужваща близката Флоренция и че не му харесва особено. На сутринта туристът още към 6.30 ч. ще бъде събуден от рева на автобусните мотори. До 9 ч. пътуващият ще е напуснал Монтекатини и едва ли ще се завърне в него.

Ако обаче остане само ден или два повече, защо не и седмица, туристът ще се наслади на най-известния курорт с минерални води в Италия, курорт от европейска величина, притежаващ завладяваща архитектура и великолепно поддържани паркове. Посещаван от римски и австро-унгарски императори, европейски и холивудски знаменитости от света на киното, Монтекатини Терме е и спокоен пристан за почивка и търсене на творческо вдъхновение от творци като Габриеле Д`Анунцио, Луиджи Пирандело, Джузепе Верди, Руджеро Леонкавало, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Артуро Тосканини, Енрико Карузо, Рихард Щраус и колко още. Части от опери на Джузепе Верди („Отело“, Фалстаф) и Джакомо Пучини („Бохеми“, „Момичето от Златния Запад“) са създадени в Монтекатини Терме.

В наши дни курортът бе любимо място за „партийно строителство“ на „Форца Италия“ и водачът й Силвио Берлускони, както и място, в което неколкократно се е провеждал конкурса „Мис Италия“.

Туризмът в Монтекатини Терме

Разположен в областта Тоскана, курортът се намира в близост до Флоренция, Сиена, Пиза и Лука, към които е организиран редовен железопътен и автобусен транспорт. Хотелите са за всеки вкус и джоб, наброяват около 200 и всяка година имат около 2 млн нощувки. На около 55 км от Монтекатини се намира морският бряг на Тоскана със своята перла Виареджо, с девствените тоскански плажове и с известния тоскански архипелаг: о. Елба, о. Джильо и др.

Монтекатини Терме и балнеологията

Курортът дължи славата си на минералната вода, която извира от дълбочина 60-80 метра. В зависимост от химическия си състав водите се използват за козметични процедури и особено за лечение на гастроентерологични, метаболитни и чернодробни показания, като то се извършва най-вече чрез пиене на водата. Човек влиза в известните терми „Тетучо“, пийва няколко чаши вода и скоро отива да посети онова място, в което и царят влиза сам. Термите са забележителни архитектурни комплекси, разположени в красив парк, в който всяка вечер се изпълнява класическа музика. Ако туристът търси комплекс с минерални води, басейни и процедури, да се насочва към съвременните терми „Реди“.

Туристите и Монтекатини Терме

Имате нередовен стомах или затлъстяване –лечението е ясно – Монтекатини, имате разбито сърце – Монтекатини ще го „залепи“, ако сте със семейството си – чудесните паркове създават идеални възможности за колоездене и разходки, а ако търсите авантюра на полето на любовта, успехът ви е в кърпа вързан, ако сте жена, и умерен, ако сте мъж.

И нещо, което в последните години прави силно впечатление в тамошните хотели. Собственици, управители и администратори чистосърдечно споделят: „Водете още много български туристи. Вие сте добре възпитани, умерени и весели…“

Високата част на Монтекатини – Монтекатини Алто

На височина 300 м. над Монтекатини Терме се намира средновековното градче Монтекатини Алто. Преди да напуснете курорта е чудесна идея да хванете въжената железница (фуникуляра) и да се разходите из Монтекатини Алто. На площад „Джусти“ има няколко приятни ресторантчета със здравословна тосканска кухня. Двупосочният билет е 7 евро, работи от 09.30 ч. до полунощ, на всеки половин час, вагончетата са на над век и побират 40 човека. Едното вагонче се нарича Джиджо, другото – Джиджа. Видео от фуникуляра тук и тук

Виале „Верди“ (Viale Verdi) – алеята на славата

А сега да посетим най-важното място в курорта, улица „Верди“, по чийто тухлен паваж са вградени малки метални медальони с имената на известните посетители на Монтекатини. Как да стигнете? Отидете в центъра на Монтекатини, застанете с гръб към катедралата „Успение Богородично“, срещу вас ще видите няколко палми и бюстът на Джузепе Верди.

Пазарът в Монтекатини терме – всеки четвъртък сутринта на паркинга при стадиона се прави седмичният пазар. Ако сте автобусен шофьор, преместете автобуса си оттам в четвъртък сутринта, защото глобата е 88,20 евро и се налага от Общинската полиция в Монтекатини на място и трябва да се заплати веднага.

Полезни връзки:

Подробна информация за термите – тук

Чудесният филм на журналистите Георги Тошев и Ива Цолова – „Монтекатини – градът на удоволствията“ от поредицата „НепознатиТЕ“ в сайта на БТВ – тук

Текст и снимки: Б.
Монтекатини Терме – провинция Пистоя, област Тоскана, Италия

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Montecatini Terme

loading map - please wait...

Montecatini Terme 43.880847, 10.775436
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *