Излитане

Лука – Тоскана

Share

Лука – градът на музиката

Някои забележителности в град Лука – Италия

 

Град Лука се намира в едно от най-живописните кътчета на Тоскана, на около 70 км от Флоренция и на 26 км от Пиза, в близост до известните с минералната си вода курорти Бани ди Лука и Монтекатини Терме. Разположен по поречието на р. Серкио, в град Лука чудесно се съчетава морският полъх и свежестта на въздуха, идващ от Апуанските Алпи, Пизанската планина и планината Гарфаняна.

Първоначално Тоскана е заселена от лигури и етруски. Когато идват римляните, те се съюзяват с етруските и прогонват лигурите, като колонизират Лука през 180 г. от н.е. В периода VI-VIII век Лука е резиденция на лонгобардските крале, независима комуна в началото на XII век. Бележи връх в своето развитие в първата четвърт на XIV век при управлението на Кастручо Кастракани, превзел съседна Пиза и разширил влиянието на Лука в Тоскана. Малко преди смъртта си се подготвил за завладяване на съседна Флоренция, но се разболял от малария и починал. През 1369 г. Лука става свободна комуна. Средновековието в града е белязано с успехи в земеделието, производството на тъкани (най-вече бельо), коприна и банковото дело. Един от най-успешните периоди на благоденствие и развитие на изкуството е управлението на Елиза Бонапарт – принцеса на Лука и Пиомбино, сестра на Наполеон Бонапарт, в периода 1805 – 1813 г. През 1815 г. Лука минава под властта на тосканския херцог, а от 1860 г. е в пределите на Сардинското кралство.

Лука е родно място на композиторите Франческо Джеминиани, Луиджи Бокерини и на гения на италианската опера Джакомо Пучини. Градът е средище на богат духовен живот, известен с филмовия си фестивал, фестивалът “Пучини и неговата Лука”, както и с Летния фестивал, в който участват световни поп- и рокзвезди.

Лука е изцяло обграден от крепостни стени с дължина 4 223 метра, достъпът в града е през няколко порти, като туристите влизат предимно през намиращата се до железопътната гара порта Сан Пиетро (Porta di San Pietro) или порта Сан Донато (Porta di San Donato). Едва ли има град в Италия с повече колоездачи на квадратен метър от Лука. Карат стари и млади, затова внимавайте някой да не ви отнесе!

Някои забележителности в Лука:

Дуомо ди Сан Мартино (Duomo di San Martino) е изумителна църква, изградена в романо-пизански стил. Катедралата е посветена на св. Мартин и е построена през VI век. Възстановена е през XI век, изцяло променя външния си вид през XIII век, а интериорът ѝ е завършен между XIV и XV век. Фасадата е от бял и зелен мрамор, дело на архитекта Гуидето да Комо. В църквата е шедьовърът на италианската надгробна скулптура, изваян от Якопо дела Куерча – саркофагът на Илария дел Карето Гуиниджи, съпруга на влиятелния владетел на Лука от XV век Паоло Гуиниджи. В краката ѝ  бди куче – символ на верността и на благородния произход на дамата. Най-голямото богатство на катедралата е Разпятието със светия лик (Volto santo), обект на поклонничество. Високата камбанария на катедралата е изградена с редуването на тухли и мрамор.

Базиликата „Свети Михаил във Форума” (San Michele in Foro) е построена в очертанията на стария римски форум през VIII век, обновена в периода XI – XIV век. Изградена е в романо – пизански стил, във формата на латински кръст.  Състои се от четири етажа галерии, декорирани изящно с аркади. На върха има два ангела, които свирят на инструменти и между тях е статуята на св. Михаил, който убива дракона. Две поколения от семейство Пучини са свирили на орган в тази църква, а Джакомо Пучини е пял в църковния хор, когато е бил малък.

Къща музей на Пучини – тя се намира на „Корте Сан Лоренцо” и принадлежи на фондация „Пучини”. В къщата е роден Джакомо Пучини на 22 декември 1858 г. Превърната е в музей през 1973 г. Семейството му идва в Лука от Челе през първата половина на XVIII в. Израства без баща и прекарва своето детство в Лука, преди да се премести в Милано, за да продължи там обучението си.

Площадите на Лука – освен площад “Свети Михаил”, известни са площад “Джильо”, на който е разположен театър “Джильо” и паметникът на Гарибалди, пл. “Наполеоне”, наричан от местните “Пиаца Гранде”, с херцогския дворец (в наши дни там се помещава градската управа), Амфитеатралният площад, построен на мястото на римския амфитеатър в Лука и запазил елипсовидната си форма.

Улица „Филунго” (via Fillungo) е главната улица на града, дълга около 700 метра, на която е разположена Кулата на Гуиниджи (La torre del Guinigi), известна с това, че върху нея растат дървета.

Базиликата „Свети Фредиан” (Basilica di San Frediano), посветена на свети Фредиан, епископ на Лука (560 – 588 г.). Църквата е издигната през VIII век като църква, чиято крипта е съхранявала тялото на светеца. Съвременният си облик базиликата добива в периода 1112 – 1147 г., а през XIII век се сдобива с великолепната си мозайка „Възнесение господне”. В параклиса на света Зита, на видно място е поставен стъклен саркофаг с нетленното тяло на светицата.

Лука е известна с ботаническата си градина и с многото си дворци.

 

Лука, катедралата "Свети Мартин"

Лука, катедралата “Свети Мартин”

Лука, площад и църква "Свети Михаил във форума"

Лука, площад и църква “Свети Михаил във форума”

Лука, пл. "Цитадела" и родната къща на Джакомо Пучини

Лука, пл. “Цитадела” и родната къща на Джакомо Пучини

Лука, пл. "Джильо"

Лука, пл. “Джильо”

Лука, пл. "Наполеоне"

Лука, пл. “Наполеоне”

Лука, базиликата "Свети Фредиан"

Лука, базиликата “Свети Фредиан”

Лука, Амфитеатралният площад

Лука, Амфитеатралният площад

Лука, главната улица "Филунго"

Лука, главната улица “Филунго”

Лука, кулата "Гуиниджи", на която растат дъбове

Лука, кулата “Гуиниджи”, на която растат дъбове

Лука

Лука

Лука, църквата на светите Джовани и Репарата

Лука, църквата на светите Джовани и Репарата

Лука, дворецът "Фанер"

Лука, дворецът “Фанер”

Лука, крепостните стени

Лука, крепостните стени

Велосипедна алея в град Лука

Велосипедна алея в град Лука

Лука, местният тоскански чипс с анасон "бриджидини"

Лука, местният тоскански чипс с анасон “бриджидини”

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *