Излитане

Лука – Тоскана

Share

Тоскански маршрути

Град Лука (Citta di Lucca)

84 000 население

 

Град Лука се намира в едно от най-живописните кътчета на Тоскана, на около 70 км от Флоренция и на 26 км от Пиза, в близост до известните с минералната си вода курорти Бани ди Лука и Монтекатини Терме, последният така допадащ на българските туристи както като цени на нощувките, така и като отправен пункт за разглеждане на Тоскана. Живописно разположен по поречието на р. Серкио, в град Лука чудесно се съчетава морският полъх от Средиземно море със свежестта на въздуха, идващ от Апуанските Алпи, Пизанската планина и планината Гарфаняна.

Първоначално Тоскана е заселена от лигури и етруски. Когато идват римляните, те се съюзяват с етруските и прогонват лигурите, като колонизират Лука през 180 г. от н.е. В периода VI-VIII век Лука е резиденция на лонгобардските крале, независима комуна в началото на XII век. Бележи връх в своето развитие в първата четвърт на XIV век при управлението на Кастручо Кастракани, превзел съседна Пиза и разширил влиянието на Лука в Тоскана. Малко преди смъртта си се подготвил за завладяване на съседна Флоренция, но се разболял от малария и починал. През 1369 г. Лука става свободна комуна. Средновековието в града е белязано с успехи в земеделието, производството на тъкани (най-вече бельо), коприна и банковото дело. Един от най-успешните периоди на благоденствие и развитие на изкуството е управлението на Елиза Бонапарт – принцеса на Лука и Пиомбино, сестра на Наполеон Бонапарт, в периода 1805 – 1813 г. През 1815 г. Лука минава под властта на тосканския херцог, а от 1860 г. е в пределите на Сардинското кралство.

Лука е изцяло обграден от крепостни стени, достъпът в града е през няколко порти, като туристите влизат през най-удобната порта, намираща се до железопътната гара – порта Сан Пиетро (Porta di San Pietro).

Нека започнем приятната си двучасова обиколка от порта Сан Пиетро и веднага да идем към съборната църква, известна като Дуомо ди Сан Мартино (Duomo di San Martino), изумителна църква в луко-пизански стил. Катедралата е посветена на св. Мартин и е построена през VI век. Възстановена е през XI век, изцяло променя външния си вид през XIII век, а интериорът й е завършен между XIV и XVвек. Фасадата е от бял и зелен мрамор, дело на архитекта Гуидето да Комо. В църквата е шедьовърът на италианската надгробна скулптура, изваян от Якопо дела Куерча – надгробният паметник на Илария дела Карета Гуиниджи, съпруга на влиятелния владетел на Лука от XVвек Паоло Гуиниджи.

Да продължим разходката си покрай театър „Джильо” (Teatro del Giglio), да минем по площад „Наполеон” (Piazza Napoleone), където се събират „лукезите” – почитателите на местния футболен клуб, тръгнали на мач с възгласа „Да живее свети Михаил” (Viva San Michel) и да се насладим на базиликата „Свети Михаил във Форума” (San Michele in Foro), в непосредствена близост на която се намира родната къща на най-видния син на Лука – композитора Джакомо Пучини.

След това по ул. „Филунго” (via Fillungo), главната улица на града, поемаме в посока към Римския амфитеатър, като гледаме от дясната си страна да не пропуснем Кулата на Гуиниджи (La torre del Guinigi), известна с това, че върху нея растат дървета.

Ето, че стигаме мястото, в което да пийнем чашка божествено италианско еспресо, и да се насладим на Амфитеатралния площад (Piazza dell`Anfitеatro), построен на мястото на римския амфитеатър и запазил елипсовидната си форма.

На хвърлей място от горния площад се намира базиликата „Свети Фредиан” (Basilica di San Frediano), посветена на свети Фредиан, епископ на Лука (560 – 588 г.). Църквата е издигната през VIII век като църква, чиято крипта е съхранявала тялото на светеца. Съвременният си облик базиликата добива в периода 1112 – 1147 г., а през XIII век се сдобива с великолепната си мозайка „Възнесение господне”. В параклиса на света Зита, на видно място е поставен стъклен саркофаг с нетленното тяло на светицата.

Всъщност дали да не пренощуваме в Лука, за да посетим на следващия ден десетките красиви църкви, двореца „Фанер”, двореца на херцозите на Лука, прекрасната Ботаническа градина и колко още. Преди да седнем на пленителна вечеря, да вземем колело под наем в този колоездачен рай и да обиколим крепостните стени.

Лука е тосканският рай далеч от туристическите тълпи. Лука – град с човешко лице и традиции.

Източници на информация:

1. Туристическият сайт на Лука – раздел „Изкуство и музеи“

2. Чудесният филм за Лука в сайта Ютюб – „Лука – малката голяма Италия“

 

Текст и снимки: Б.

Лука – Тоскана, 2014 г. – 2015 г., многократно

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Lucca

loading map - please wait...

Lucca 43.837621, 10.495061
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *