Излитане

Японски истории (Пътеписи за Япония) – VII част – Камакура

Share

Японски истории

Пътеписи за Япония – VII част

Камакура

Фотогалерия със снимки от Камакура

 

На по-малко от час с влак от Токио се намира Камакура, древен град, създал своя самобитна култура. Подобно на столиците Нара и Киото, Камакура е бил политическа столица на Япония. Воинът Минамото но Йоритомо е назначен като сейи-тайшогун (шогун) от императорския съд през 1192 г. и е учредил правителството на Камакура, Бакуфу, което е първото военно правителство в Япония.

След смъртта на Йоритомо, областта е управлявана от клана Ходжо. Търговията с династиите Сун и Юан от Китай процъфтява през XIII век и са внесени различни проявления на китайската култура, включително дзен будизъм, дзен архитектура, будистки статуи и китайски лак. Периодът “Камакура” завършва през 1333 година. Но военната култура на онази епоха, в която се смесени простият и силен дух на воините, традиционната аристократична култура и китайската култура на династиите Сун и Юан, продължава да оказва силно влияние върху японското общество до наши дни.

Самураите в Камакура ежедневно усъвършенствали бойните си умения, за да се подготвят за битки, когато е необходимо. Военни стоки, свързани с културата на самураите, като фино шлифовани брони, отлични мечове и картини, изобразяващи военни действия, били доставяни в Камакура от цялата страна. Ритуалът “ябусаме”, в който конник динамично изстрелва три стрели, докато язди галопиращ кон, също произхождаше оттук.

Камакура започва да цъфти като храмов град през XVII век. От XIX век става популярен с плажовете, курортните си зони и жилищните квартали. Благословен от природата на океана и околните зелени хълмове, днес Камакура привлича голям брой туристи.

Камакура е световноизвестен с храма си “Котоку-ин”, съхраняващ втората по големина статуя на Буда (Амида Буда) в Япония (тегло 121 тона, височина 13.35 метра). Завършена през 1252 г., тя удивлява със своята хармония. Статуята е един от националните символи на Япония.

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *