Излитане

Исландски истории – I част

Share

Исландия на хоризонта

 

Тя има най-великата, могъща и грандиозна природа в Европа. Нейната красота е толкова необикновена, че ще ви заслепи и пренесе в далечни, неизследвани галактики. Може и да ви убие, ако не внимавате къде стъпвате по черните ѝ плажове, ледници и ледникови езера. Исландия не е за всекиго и не, не е рай – прекалено влажна и мокра е, нейният постоянен вятър ще ви изненада в началото, но ще му свикнете. Ще търсите слънцето, но често то ще е забулено; през лятото не ще залезе, а през зимата ще се мерне за кратко, за да съзрете след залеза симфонията на Северното сияние.

Ако искате да чуете и видите мига на сътворението, рева на вулканите, разпукването сочно на леда по сините ледници, мощта на водата, непокорството на океана, елате в Исландия. Каква е тази родна орис и колко ли сме глупави в България, от рая пустош да направим, а тук, из тази лунно-тундрово навъсена и зла земя, един корав народ се бори със стихиите. Как хубаво социологът Иван Хаджийски пише в “Бит и душевност на нашия народ”, че “благодатната българска земя ражда всичко”. Безплодната исландска земя ражда камъни, трева и застинала черна лава. Плодовитата исландска утроба ражда горди и трудолюбиви исландци, а техните спътнички, исландките, омайват с независимост и екзотична северна хубост.

От години водя туристи в Исландия и признавам, че трудно преодолях първите си “ох” и “ах”, но все не мога да се наситя на красотата ѝ. Тя е едно от най-необикновените места на света. Затова, вземайте здрави обуща, ветроупорни дрехи, които издържат на дъжд, оставете чадъра вкъщи, но вземете солиден дъждобран и тръгвайте! Само да не сте фотографи, защото Исландия е Обетованата земя. Щом любители като мен “вадят” с джобните си “сапуниерки” не лоши снимки, вие, напредналите, “въоръжени” с модерна техника, не ви завиждам. О, как ще преследвате слънцето и сенките на Исландия…

Какво знаехме преди години за този остров, странно “плаващ” в Северния Атлантик? Нищо! Горбачов и Рейгън се бяха срещнали в Рейкявик през октомври 1986 г. и поставиха края на Студената война. После Великобритания водеше някакви смехотворни риболовни войни с Исландия и накрая взе та изригна онзи вулкан със смешното име и изведнъж всички погледи се впериха в Исландия.

През 2012 г., на излитане от Валета към София, моята другарка намери на малтийското летище евроцент, на чийто гръб беше написано с инициали “Нидерландия”. “Добре, съдбата избра да тръгнем към страната на ветрените мелници.” И докато си подготвях домашното за Нидерландия, попаднах в архива си на албум със снимки, донесен ми от мои колежки исландки. “Продължаваме за Исландия”, казах на благоверната. Тя погледна философски на въпроса, беше ми свикнала на странностите.

И докато се питах какво ли ни очаква на далечния северен остров, на летището в Амстердам нидерландският език се смени със звънка, мелодична, непозната реч, реч бърза, сладостна, учленена на първата сричка. Филологическото ми ухо се наслаждаваше на загадъчна и напевна, нечувана от мен фонетика, на нежни трели, произнасяни от красивите устица на чакащите исландки: “Етлидааурдалур”, “Снайфетлснес”, “Хапнарфярдаркиркя”, “Брейдамеркюрйокутл”, “Ватнайокулспьодгардур”. След тричасов полет кацнахме в Кеплавик, Исландия. Въздухът е чист и кристален, с нож да го режеш. На сцената се появи и главното действащо лице – исландският вятър.

Лято е. Днес температурата в Рейкявик е в нормалните за този сезон 9-13 градуса. Ето ни в най-северната столица на света. Отиваме на пристанището, обличаме си специалните червени костюми, подходящи за риболов в северните ширини, и потегляме да наблюдаваме китове. А ниски, надвисналите облаци с ръка да ги докоснеш. Навлизаме в залифа Факсафлой и загубваме очертанията на града. Лека-полека се появяват високи вълни и корабът започва да се клати в най-различни посоки. Придвижването по палубите става все по-трудно, неколцина туристи се търкалят като гърнета, потта започва да шурти под мишниците и се сещам за думите на баба ми Гена: „Каквото сам си направиш, и триста гяволи не могат да ти го сторят.” Плаваме ние в търсене на гърбати китове и китовете от вида „Минке”. „Къде си Минке-е-е, жено исландска?!” Вместо “Минка” ни настига и бодряшки ни задминава най-големият до 2017 г. исландски риболовен кораб “Кристина”.

И тъкмо раздавам на групата си хапчетата и хартиени пликове за повръщане, радостни викове се понасят. Китовете дойдоха да ни видят. Не един, не два, а цели девет ни се явиха в рамките на два часа. Няколко пъти съм бил на това наблюдение и в половината от случаите китове нямаше. Даже с моята другарка още се смеем, защото при първото ни “гонене” на китове, тя, застанала на единия борд на кораба, видя кит, аз, застанал на другия – не. Най-известният град за наблюдение на китове в Исландия е Хусавик.

Прибираме се в Рейкявик и отиваме на площад “Ойстурвьотлур”, пред местния парламент, място в Исландия, на което трябва да бъде доведена келявата ни демокрация и недоносените ни политици, които дори и една реч не могат да прочетат като хората. Исландия фалира през 2008 г. и исландският народ, загубил спестяванията си, излезе на площада с тенджерите и тиганите, да потърси сметка на политици и банкери. Няколко години по-късно исландците попитаха министър-председателя си: “Ей, толуп, вярно ли е, че жена ти има офшорна сметка? Кажи бе, дебелак, обяви ли това преди да влезнеш в Парламента? Нямаме време да ти слушаме глупостите, разкарай се!”

Всичко в Рейкявик е спокойно и тихо. Автобусите на градския транспорт са управлявани от не малко исландки. Когато пресичаме улиците, шофьорите търпеливо, усмихнато и още преди да сме си помислили за пресичане, спират. За месец в Исландия само веднъж чух клаксон на кола. Почти събитие. В девет сутринта по главните улици „Лойгавегур” и „Сколавьордустигур” няма никого. Исландците работят здраво.

Заставаме пред катедралата с безподобното име Хатлгримскиркя, наречена на известния поет Халгримур Петерсон, и насочвам фотоапарата към статуята на викинга Лейфур Ериксон, подарена на Исландия от САЩ. С Лейфур си имаме закачка – когато опитвам да го заснема, щедро ни отпуска нова порция дъжд. Преди десет века той тръгва от Исландия на пътешествие и открива Северна Америка, като изпреварва Колумб с цели пет века. В Нюфаундленд, Северна Америка, са открити викингски предмети и постройки. Колко е хубаво да се изкачиш на катедралата и да видиш Рейкявик от часовниковата ѝ кула, вдъхновена от гейзерите: разноцветните покриви, училищата, а от най-левия прозорец да съзреш градското летище, откъдето самолет се готви да отлети за Нуук, Гренландия, докато звучи органът с неговите над 5000 тръби.

Намираме се в Националния парк “Тингветлир” (в превод “Парламентарните поля”), където в лето господне 930 е създаден Алтингът, най-старият парламент в света. Тук, на това място, край езерото Тингватлаватн и при разлома на Северноамериканската и Евразийската плоча, са произнасяни речи, съдени са престъпници, при това доста сурово: мъжете са бесени или обезглавявани, а жените са били овързвани с въжета, потопявани и удавяни най-вече за прелюбодействие, лъжествидетелстване, кръвосмешение и др. Решенията се вземат с явно гласуване. Пряка демокрация! Тук се намира и разломът Силфра, в който водолази плуват между земните плочи.

Исландия е страната на водата, в нея има над 10 000 водопада. Тук се намира най-мощният европейски водопад Детифос. Насочваме се към, може би, най-известният и любим водопад Гутлфос, “Златният водопад”, красив във всеки сезон. Обичам го през октомври, когато тревата е пожълтяла. Разположен на ледниковата река Квитау, „Бялата река”, високият 32 метра Гутлфос е каскада от два водопада. Боботене и грохот! Потресаваща гледка! Капчиците на водопада ни посрещат от няколкостотин метра, а когато застанем до него, сме засипани от силни пръски. В зависимост от сезона 100 – 200 м3/сек се свличат с рев в бездната. История, основана на истински събития, разказва как храбрата исландка Сигридур Томасдотир се опълчила на плановете за индустриализация на водопада и впрягането му да произвежда ток, като заплашила да се хвърли в него. Сега до водопада има неин барелеф.

А на паркинга при Гутлфос – о-хо-хо, са се строили коли, джипове и автобуси кой от кой по-големи. Това не е приумица – в тези негостоприемни земи и в отдалечените ферми само с подобни превозни средства може да се стигне. А когато падне още по-голям сняг и децата не могат да идат на училище с големия автобус, си стоят в къщи и учат по интернет.

Ето ни в долината Хаукадалур, известна с гейзерите си и с пушещите комини „фумароли”, където се намира едноименният бликащ извор, дал на света разпознаваемата от всекиго дума „гейзер”. Писаната исландска история казва, че гейзерите са познати от 1294 г. и са възникнали благодарение на земетресения. В момента „оригиналният” гейзер е „заспал”, но при следващо земетресение може пак да „тръгне” и да се възвиси. Любопитен факт е, че в миналото в гейзерите са се пускали сапун и прах за пране, за да се ускори изригването им. За наше щастие, един друг гейзер на име Строкур изригва през няколко минути и като тенджера под налягане бълва вода и пара на височина от няколко десетки метра.

 

Летище "Шипхол" в Амстердам

Летище “Шипхол” в Амстердам

Летище "Лейфур Ериксон" в Кеплавик, Исландия

Летище “Лейфур Ериксон” в Кеплавик, Исландия

Наблюдение на китове

Наблюдение на китове

Най-големият исландски риболовен кораб до 2017 г. "Кристина"

Най-големият исландски риболовен кораб до 2017 г. “Кристина”

Наблюдение на китове край Рейкявик

Наблюдение на китове край Рейкявик

В Атлантическия океан

В Атлантическия океан

Църквата "Хатлгримскиркя" в Рейкявик и статуята на откривателя на Америка Лейфур Ериксон

Църквата “Хатлгримскиркя” в Рейкявик и статуята на откривателя на Америка Лейфур Ериксон

По "Лойгавегур", главната улица на Рейкявик. Това колело често мени цвета си.

По “Лойгавегур”, главната улица на Рейкявик. Това колело често мени цвета си.

Цветовете на Рейкявик

Цветовете на Рейкявик

Рейкявик, исландският трол Лепалуди

Рейкявик, исландският трол Лепалуди

Рейкявик, на покрития пазар "Колапортид", който е и битак

Рейкявик, на покрития пазар “Колапортид”, който е и битак

Рейкявик, има и по-големи джипове

Рейкявик, има и по-големи джипове

Рейкявик. Някой да иска хотдог?

Рейкявик. Някой да иска хотдог?

Рейкявик, типичен августовски ден

Рейкявик, типичен августовски ден

В дом "Хьовди" в Рейкявик Рейгън и Горбачов сложиха края на Студената война

В дом “Хьовди” в Рейкявик Рейгън и Горбачов сложиха края на Студената война

Поглед към Рейкявик от "Перлата"

Поглед към Рейкявик от “Перлата”

Национален парк "Тингветлир" и Тингватлаватн - едно от най-голямите исландски езера

Национален парк “Тингветлир” и Тингватлаватн – едно от най-големите исландски езера

Национален парк "Тинветлир", разлом между Евразийската и Северноамериканската земна плоча

Национален парк “Тингветлир”, разлом между Евразийската и Северноамериканската земна плоча

Национален парк "Тингветлир", родно място на най-стария парламент в света

Национален парк “Тингветлир”, родно място на най-стария парламент в света

Високопроходим исландски автобус

Високопроходим исландски автобус

Водопадът Гутлфос, "Златният водопад" през октомври

Водопадът Гутлфос, “Златният водопад” през октомври

Хората са малки точки край водопада Гутлфос

Хората са малки точки край водопада Гутлфос

Малко гейзерче в долината Хаукадалур

Малко гейзерче в долината Хаукадалур

Гейзерът Строкур - 1

Гейзерът Строкур – 1

Гейзерът Строкур - 2

Гейзерът Строкур – 2

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *