Излитане

Волтера – Тоскана

Share

Град Волтера (Citta di Volterra)

област Тоскана, Италия

ок. 11 000 население

 

Град Волтера се намира в област Тоскана, Централна Италия, провинция Пиза. Има над 3 000 години история. Разположен е в хълмист район с надморска височина 550 м. между долините на р.Ера и р.Чечина. Славната история на Волтера започва с цивилизацията Виланова (IX-VII век пр.н.е). В периода VII-IV век пр.н.е Волтера е един от най-мощните етруски градове, познат под името Велатри, важна община в пределите на Римската империя, родно място на втория папа – свети Лино, а от V век от н.е. е епископия.

Волтера има великолепно запазен средновековен център, крепостни стени и порти още от етруско време, Римски театър, етруски некропол, етруски акропол, дворец на приорите, станал архитектурен образец за построяването на двореца „Палацо Векио” във Флоренция, крепост от епохата на Медичите и един от най-важните етруски музеи в Италия. Волтера е алабастровата столица на Италия. Патриотично настроените местни майстори твърдят, че във Волтера се вади най-хубавият алабастър в света.

Северно от Волтера се разстила плодородно поле, а западната страна на града е разсечена от хаотични и грандиозни свлачища, т.нар. балце (it. balze). В непосредствена близост до Волтера се намира забележителното градче Сан Джиминяно, известно със средновековните си кули, както и родното място на Андреа Бочели – Лаятико.

Някои забележителности във Волтера:

Площадът на приорите е средновековното сърце на Волтера. На него е разположен Дворецът на приорите (XIII в.), най-старият обществен дворец в Тоскана, в който се помещава общината на града, както и Преторианският дворец от XIII в., с допената до него Кула на Подеста, наречена Кулата с прасенцето заради малкото глиганче Порчелино, издигнато на конзола в горната й част.

Катедралата и баптистерият – на живописния площад „Свети Йоан” (Piazza di San Giovanni) се издига трикорабната катедрала от XII в. „Успение Богородично”(La Cattedrale di Santa Maria Assunta), построена в романо-пизански стил. Баптистерият е посветен на свети Йоан и е от втората половина на XIII в.
Пинакотеката – В нея са изложени произведения на църковното изкуство от тоскански майстори XIV – XVII в., сред тях едно Благовещение от Лука Синьорели и шедьовърът на флорентинския маниеризъм от Росо Фиорентино – „Сваляне от Кръста“.

Via dei Sarti (Улицата на шивачите) – тя е оградена от две редици дворци, сред тях най-интересните са: на № 1, дворецът Минучи-Солаини, предполага се, че е дело на Антонио Сангало, в него се помещава пинакотеката;на № 37 се намира дворецът Вити, чиято великолепна ренесансова фасада е дело на Аманати. Тук Лукино Висконти заснема през 1964 г. някои сцени от филма „Сандра“. Посетителите могат да видят и красивите одежди на Джузепе Вити, търговец на алабастър, везир и емир на Непал.

Римският театър (Teatro Romano) e чудесно запазено съоръжение от I в. пр.н.е., побирало около 2000 зрители.

Етруски музей „Гуарначи” (Museo Etrusco Guarnacci) е един от първите обществени музеи в Европа, съществуващ от 1761 г., когато абатът Марио Гуарначи дарява на родния си град своята сбирка, свързана с етруските.

Крепостта на Медичите (Fortezza Medicea) XIV-XV в. – преситени от туристически удоволствия, имате възможност да посетите особен ресторант, за чието съществуване не сте и помисляли, при това в действащ затвор. Изопнаха ли се сетивата ви? Закоравял, но красив и примерен престъпник ще ви сервира. Каморист от Неапол, член на калабрийската ндрангета, защо не и истински мафиозо от Сицилия или изпечен наркотрафикант. Със сигурност в Крепостта на Медичите, строго охраняван затвор, няма затворник, който да е осъден на по-малко от 7 години. Има и не малко доживотни. За 35 евро получавате тристепенно меню и незабравимото усещане колко скъпа е свободата. Резервации се правят с писмо до италианското правосъдно министерство. Повече информация за известния в цяла Италия проект „Чене галеоте“ тук, тук и тук.

Полезна информация за Волтера:

Сайтове за Волтера: виртуален пътеводител за Волтера, туристически сайт за Волтера

Туристическа карта на Волтератук

Музеите във Волтератук

Полезно видео за Волтера от сайтовете youtube.com и vimeo.com:

Да пристигнеш във Волтера

Волтера и алабастърът

Забележителности във Волтера

Документален филм за Волтера

Волтера – земя на етруските

Happy in Volterra

Етруски музей „Гуарначи”

Balze di Volterra – красивите свлачища на Волтера

Волтера – поглед отвисоко

Ресторантът на затвора във Волтера

 

Текст и снимки: Б.

Волтера – Тоскана, Италия, 2014 г. – 2015 г., многократно

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Volterra

loading map - please wait...

Volterra 43.399395, 10.866033
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *