Излитане

Ангиари – Тоскана

Share

Тоскански маршрути

Ангиари (Anghiari), ок. 5600 население

Леонардо да Винчи и „Битката при Ангиари“


Ангиари се намира в Североизточна Тоскана (на 70 км от Флоренция), провинция Арецо и е едно от най-красивите селища в областта. Живописно разположен във Валтиберина, долина между реките Тибър и Арно, Ангиари е сравнително отдалечен от основния туристически поток, но запазва духа и очарованието на средновековна Тоскана. Наблизо е Капрезе – родното място на Микеланджело Буонароти, а центърът на провинцията Арецо и градчето Сансеполкро са истински съкровищници за почитателите на Пиеро дела Франческа – един от най-видните художници на ранния Ренесанс и теоретик на математическата перспектива в изобразителното изкуство.

Най-важното събитие, което е белязало историята на Ангиари и обезсмъртено от Леонардо да Винчи, е битката при Ангиари. На 29 юни 1440 г., четвъртък, ден на светите апостоли Петър и Павел, флорентински войски, предвождани от Микелето Атендоло и Джампаоло Орсини, победили в полето под Ангиари оглавяваните от Николо Пичинино войски на Милано и затвърдили господството на флорентинци в Тоскана.

През 1503 г. на Леонардо е поръчано да нарисува „Битката при Ангиари” във флорентинския дворец „Палацо Векио”, с размер 7Х17 метра. Италианските изкуствоведи твърдят, че ако стенописът е бил завършен, е щял да бъде най-великото произведение в ренесансовото изкуство, засенчващо дори и „Тайната вечеря”. Леонардо работи върху него между март и декември същата година. Почти по същото време на отсрещната стена Микеланджело подготвя картоните на поръчаната му „Битка при Кашина”, изобразяваща победата на Флоренция над Пиза. И докато стенописът на Леонардо просъществува недовършен няколко десетилетия и, за щастие, бива копиран от неколцина художници, като до нас достигат копия и копия на копията, най-известното е от Рубенс, то картоните на Микеланджело са изгубени.

Половин век след това Джорджо Вазари рисува върху „Битката на Ангиари” своята „Битка при Марчано”. През 2012 г. учени правят опити под фреските на Вазари да открият творбата на Леонардо, но изследванията не се увенчават с категоричен успех, макар и историческата памет да твърди, че най-великата творба на Леонардо е точно там.

Любопитно: в Ангиари се намира единствената статуя на Джузепе Гарибалди, която е обърната не към Рим, както е традицията, а на север, към Милано.

Да се прекара една вечер в Ангиари е чудесно изживяване, а какво по-хубаво от това да пийнеш няколко чаши от червеното винсанто в стара тосканска къща. А на сутринта да спреш пред местното основно училище и да попиташ директора синьор Миничи:

–  Защо децата Ви танцуват под звуците на песента „24 000 целувки” на Адриано Челентано?

А той да ти отговори, като се усмихва под мустак: – Скоро е училищният празник. Те се подготвят за живота като танцуват върху класиката…

 

Кратък филм от „National Geographic“ за изгубената творба на Леонардо

 

Текст и снимки: Б.

Ангиари – Тоскана

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Anghiari

loading map - please wait...

Anghiari 43.540118, 12.052159
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *