Излитане

Агушевите конаци в село Могилица

Share

Агушевите конаци в село Могилица, Смолянска област

 

Агушевите конаци са голям архитектурно-жилищен и стопански ансамбъл. Намират се в центъра на село Могилица, на 25 км югозападно от град Смолян. Построени са в периода 1820 г. – 1843 г.

Сградата обхваща 3 266 м2 застроена площ. Архитектурата е удивителна смесица от европейски и ориенталски стилове. Има общо 35 стаи, 86 врати, 221 прозорци и 24 комина.

Стаите са ориентирани според посоките на света и имат различно предназначение – за семействата на фамилията, гостни, килери, кухни, гардероби, избени помещения, хладилна стая и др.

Богат род е бил Агушевият. Основен поминък на рода е било скотовъдството – притежавал е огромни стада овце. Цялото население на Могилица е работило за него. Кипял е живот по онова време. Агушевци са били авторитетни, учени и амбициозни хора, трима от тях са били в българския парламент.

В Агушевите конаци се е намирала най-голямата частна библиотека в България по онова време. В наши дни част от книгите се съхраняват в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” – София и Народна библиотека “Иван Вазов” – Пловдив.

Конаците се състоят от три двора, всеки с по един кладенец. Характерно за такъв тип сгради е, че никъде не е имало тоалетни вътре, както и на етажите. Навсякъде в стаите за живеене, с изключение на гостните, има баня (душкабина). На третото ниво са останали много добре запазени тавани – големия таван тип “слънце” на огромния потон и в две гостни стаи, като едната е с изглед към трите двора. Някои стаи са цветни, боядисани с естествени (растителни) бои.

Десетметровата кула, която се издига в югоизточната част на Агушевите конаци, символизира и е била като морски фар за прииждащите кервани от Тракия към Беломорието. Тя е построена в чест на един от Агушевите синове, служил във флота.

Това е родопското строителство – поезия от камък и дърво, сътворена от златните ръце на майстора родопчанин, с умението да съчетава всичко така добре, че да удиви всекиго, дошъл да види тази необятна красота.

 

Благодарности: От много време исках да посетя Агушевите конаци, които дълги години не бяха достъпни за посетители. И ето, покрай Роженския събор, проведен през месец юли 2015 г., ми се откри възможност да ги посетя. Каква бе приятната ми изненада, когато портата на конаците се отвори и срещу мен застана тогавашната екскурзоводка Юксел Голева, която изнесе чудесна беседа и ми предостави информацията за тази статия.

 

Полезна информация за Агушевите конаци, актуална към месец август 2018 г.:

Обектът се стопанисва от Сдружение с нестопанска цел “Агушевите конаци”

Цени на билети за посещение:

Посетители над 18 г. – 5 лв, ученици и студенти – 2.50 лв, деца под 7 г. – безплатно

Работно време на Агушевите конаци:

1 май – 30 септември

понеделник – неделя

10.00 – 18.00 ч.

1 октомври – 30 април

сряда – неделя (понеделник и вторник са почивни дни)

09.30 – 17.30 ч.

Телефон на екскурзовода  – 0878 588 491

МОЛ – 0889 399 919

имейл: snc_agushevite_konaci@abv.bg

Организирани посещения – само след предварителна резервация по горепосочените телефони

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *