Излитане

Анкиано и Винчи – Тоскана

Share

Родната къща на Леонардо да Винчи в Анкиано, област Тоскана – Италия

 

История на родната къща на Леонардо
На около 3 км от град Винчи, сред красивите тоскански хълмове на планината Монталбано, се намира населеното място Анкиано (Anchiano), в което на 15 април 1452 г. се ражда Леонардо ди сер Пиетро да Винчи. Къщата, според писмени сведения от архива на град Винчи, е построена през 1427 г., като впоследствие е дарена на община Винчи от граф Джовани Разини ди Кастелкампо. Музеят съществува от 1952 г. Разполага с аудио-визуална зала за прожектиране на холографски филми (филмите са на няколко езика и са с продължителност 22 минути), зала за обучение и посетителски център. Всяка година музеят е посещаван от половин милион почитатели на Леонардо.

Как да стигнем до родната къща на Леонардо
С влак до град Емполи, оттам до град Винчи с автобус.
С лек автомобил – избираме магистралата „Флоренция – Пиза – Ливорно” (известна и с наименованието си FI-PI-LI) и вземаме отклонението през град Емполи за град Винчи. Разстоянието между края на град Винчи и Анкиано е около 3 км и може да бъде изминато пеш по маркирана пътека, т.нар. Strada Verde или с автобус. Да се има предвид, че автомобилният път между Винчи и Анкиано е твърде тесен и разминаването с други МПС изисква търпение и повишено внимание. Ако сте шофьор на туристически автобус, молете се срещу вас да не идва друг автобус!

Работно време:
10.00 – 19.00 ч. (март – октомври)
10.00 – 17.00 ч. (ноември – февруари)
За полезна информация относно музеите в град Винчи и карта на Винчи (във формат PDF), предоставена за публикуване в сайта www.izlitane.com с любезното разрешение на служителите в къщата музей „Леонардо да Винчи” Лаура и Констанца, натиснете тук – Map_Vinci_Anchiano_Leonardo

Цени на входните билети към октомври 2014 г.:

Билет за родната къща на Леонардо – 3 евро, общ билет (biglietto comulativo) за родната къща на Леонардо в Анкиано+Музея на Леонардо във Винчи – 6 евро.

Цени на входните билети към октомври 2015 г.:

През 2015 г. се предлагаха само общи билети по 6 евро, включващи посещение родната къща на Леонардо и Музея на Леонардо във Винчи, като отпадна единичната цена от 3 евро за желаещите да посетят само родната му къща.

 

 

Текст и снимки: Б.

Винчи и Анкиано – Тоскана, Италия, 2014 г. – 2015 г., многократно

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Anchiano

loading map - please wait...

Anchiano 43.784177, 10.924427
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *