Излитане

Галерия “Уфици” – Флоренция

Share

Галерия “Уфици” е една от най-великите галерии в света. Преди коронавируса бе посещавана ежегодно от около 2 млн. туристи. Тя е задължителна за почитателите на изкуството и най-вече за родителите, които именно тук трябва да доведат децата си, за да започне тяхното възпитание в селенията на прекрасното.

Понякога туристите си губят ума в нея. Всяка година Бърза помощ във Флоренция е викана многократно, за да помогне на туристи, “предозирали” с изкуство. Това състояние е известно като “Синдром на Стендал” или “Флорентински синдром”, по името на френския писател Стендал. През 1817 г. той влязал във францисканската базилика “Санта Кроче” във Флоренция и като видял красотата на този пантеон на флорентинското величие, изпаднал в особено психосоматично състояние, характеризиращо се със замайване, припадъци, сърцебиене и загуба на ориентация.

Галерия “Уфици” (Galleria degli Uffizi) е световноизвестна галерия, намираща се във Флоренция, Италия, приютила едни от най-великите произведения на Средновековието и Ренесанса (XIII – XVIII в). Сградата на “Уфици” е построена в периода 1560 г. – 1581 г. по проект на архитекта, художник и теоретик на изкуството Джорджо Вазари. Замислена за настаняване помещенията на градската магистратура (на итал. “ufficio” означава “офис”, “канцелария”), флорентинския съд и държавния архив, в нея се добавя и колекция от произведения на изкуството, събирана от Медичите. В галерия “Уфици” са представени икони, платна и скулптури от венецианската, ломбардската, пиемонтската, лигурийската, флорентинската и сиенската школа, както и школите на италианските области Марке и Емилия. От чуждестранните школи има образци на немската, холандската, фламандската, испанската и др.

Най-голяма заслуга за запазване богатствата на Флоренция и “Уфици” има последната издънка на фамилия Медичи – Ана Мария Луиза Медичи. Останала без наследници, тя подписала семеен пакт, по силата на който произведения на изкуството не могат да напускат Флоренция.

Входове на галерия “Уфици”, опашка за влизане, резервиране на билети – бидейки много посещавана, галерия “Уфици” е известна с големите си опашки от желаещи да я посетят в натоварените месеци.

Галерията има три входа, а именно:

Вход 1 – за групи и индивидуални посетители, с предварителна резервация

Вход 2 – за посетители без резервации

Вход 3 – бюрото за индивидуални и групови резервации (влезте в него 10-15 минути преди вашия час за галерията, вземете си билета и се насочете към вход 1)

Резервиране на билети по телефон става с обаждане на тел. 055 294 883. Купуване на билети по интернет – използвайте само този официален сайт. За запалените почитатели на изкуството, които ще прекарат във Флоренция поне 3 дни, е добър (макар и по-скъп) вариант използването на Firenze Card.

Цени на билети за галерия “Уфици”:

От 1 март до 31 октомври – 20 евро

От 1 ноември до края на февруари – 12 евро  

Цена за резервиране по телефона или през посочения сайт за закупуване на билети – 4 евро/човек.

Хората със специални потребности влизат безплатно в галерия “Уфици” заедно с един придружител, който също не плаща. Безплатен ход за журналисти, носещи журналистическите си карти.

Безплатни билети и билети с намаление, отнасящи се до определени категории посетители – тук

Пропускателен режим в галерия “Уфици”
След като влезем през вход 1 или вход 2 на галерията, минаваме през скенер за метал (подобно на летищните), оставяме си обемните багажи, чадъри и раници на безплатния гардероб и се отправяме към етаж 2, от който започва нашата обиколка. В “Уфици” не се допускат хора с багаж, съдържащ ножове, ножчета, пили, ножици, ножички и други опасни предмети. Снимането е разрешено, но без светкавици и триножници. По-важните картини се намират зад защитно стъкло, което дава отблясъци по фотосите.

Как да посетим “Уфици” – самостоятелно или с екскурзовод? При многото книжни издания за “Уфици”, пътеводители, приложения за таблети, мобилни телефони, аудио гидове, сайтове и проч., твърдим, че може. Но ако за краткото си пребиваване на тази земя решим само веднъж да посетим галерия “Уфици”, то квалифицираният екскурзовод е повече от желателен и препоръчителен. Във Флоренция турове на български водят местните лицензирани колеги Йорданка Панайотова, Мирела Бонарини, Улисе Младенова, Слава Русева и Гергана Накева. Многократно съм слушал флорентинските беседи на моя фаворит Славомир Лазаров. Препоръчвам ви неговия сайт и услуги: http://www.touristguideinflorence.com/

И, разбира се, не напускайте галерията, без да изпиете едно италианско еспресо на терасата ù. Ако решите да се ожените във Флоренция, спокойно можете да я наемете за сватбеното си тържество.

Галерия “Уфици” е с безплатен вход всяка първа неделя от месеца.

Координати на галерия “Уфици”:

адрес: Флоренция, област Тоскана, Piazzale degli Uffizi № 6

работно време: 8.15 ч. – 18.50 ч. Затворена в понеделник!

тел. 055294883, 0552388652, 0552388651

e-mail: info@uffizi.firenze.it

официален уебсайт: https://www.uffizi.it 

 

Полезни връзки:

Виртуална обиколка на втория етаж на “Уфици”

Полезен каталог на картините в “Уфици” от Уикипедия

Виртуална разходка в “Уфици”, предоставена от Гугъл

Полезен скулптурен каталог на “Уфици” от Уикипедия

Виртуална разходка в по-важните зали на “Уфици”

 

последна актуализация на информацията – юли 2020 г.

Share

4 thoughts on “Галерия “Уфици” – Флоренция

 1. Галина Дончева

  Здравейте! Поздравления за интересния разказ. Предстои ни пътуване и разходка в Италия,набеляза ли сме три града Рим,Флоренция и Болоня. Два дни ще ни бъде престоя в Флоренция,без да ви ангажирам много,искам да попитам от къде идва разликата н цената на билетите за галерия Уфици. По точно целия билет и намаления наполовина. Опитах се сама да прочета такава информация,но не намерих,а ми по лесно ако попитам на български език. Благодаря и хубав ден ви желая.

  1. izlitane Post author

   Здравейте, Галина, Галерия „Уфици“ е държавен флорентински музей. В зависимост от категорията на посетителя, се влиза с един от трите вида билети, а именно: Biglietto intero (цял, редовен билет): € 8,00, Biglietto ridotto (билет с намаление – преподаватели и жители на Европейския съюз между 18 и 25 г.): € 4,00, както и Biglietto gratuito (безплатен билет – за деца под 18 г., преподаватели, докторанти, журналисти, хора със специални потребности и един техен придружител, и проч.). За да се ползват тези намаления, се представя документ. Почти винаги в „Уфици“ има временни изложби, така че към цената на билета автоматично се добавят още 4 евро. Между 22 март и 28 август 2016 г. изложбата е “La scultura in legno dipinto del Quattrocento a Firenze”. Ако не ни се чака на доста голямата опашка, можем да я „прескочим“, като си направим резервация по телефона или по интернет – € 4,00 и крайната цена на билета за възрастен е € 16,50. Ако пък сме почитатели на големите опашки, си спестяваме тези € 4,00. Галерия “Уфици” почива в понеделник. Поздрави!

 2. Христо

  Благодаря Ви за прекрасния коментар. А също и за поясненията относно билети, раб. време и т.н.
  Бихте ли обяснили по подробно за тази Firenze card, а именно , цена възможности…?
  Предварително Ви благодаря!
  Поздрави от мен.

  1. izlitane Post author

   Привет, Христо!
   Ако сте във Флоренция поне за 3 дни и сте почитатели на музеите, Firenze card е чудесен инструмент, който Ви спестява пари, дава право на вход във всички музеи, които са включени в списъка (http://www.firenzecard.it/index.php?option=com_eventifc3&view=vistas&task=mappa&tipo=musei&Itemid=259&lang=it ), като във всеки музей е възможно само еднократно влизане. Активирането на тази карта става автоматично с посещението на първия музей, след което имате 72 часа за посещение на музеите. С Firenze card “прескачате” опашките, пестите пари от предварителни резервации, пестите пари от добавките за временни гостуващи изложби в много от музеите. Ако имате деца до 18 г., те влизат безплатно.
   В момента съществуват 2 вида карти – „Firenze card“ (72 евро) и „Firenze card+“ (77 евро) – разликата е, че с втората можете да ползвате градския транспорт. По принцип центърът на Флоренция е доста компактен и пешеходен, така че много туристи купуват предимно първата карта, макар че, ако на някого не му се ходи пеша до площадката „Микеланджело“ (хълм над Флоренция, осигуряващ позиция за отлични снимки към града), е добре да си вземе втория вариант, осигуряващ автобусен превоз.
   Firenze card се закупува по 2 начина: http://www.firenzecard.it/index.php?option=com_cardfi253_panel&view=vistas&task=acquistacard&Itemid=258&lang=it
   1. Онлайн, като в електронната си поща получавате ваучер, който бива представен от Вас на местата за получаване на картата(punti di ritiro).
   2. На място – вж. Punti di vendita
   В момента, Гергьовден – 2017 г., ако нямате Firenze Card и желаете да посетите галерия „Уфици“, единичният билет струва 13 евро, а ако желаете да „прескочите“ опашката, се добавят още 4 евро. От няколко месеца в „Уфици“ е изложена „Поклонението на влъхвите“ на Леонардо да Винчи (1481 г.), реставрирана за рекордните 5 години.
   Да не забравяме, че опашката на вход 2 (индивидуални туристи без резервация) почти винаги е доста голяма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *