Излитане

Пиза – Тоскана

Share

Пиза

Площадът на чудесата и Наклонената кула в Пиза

 

Когато италианският поет символист Габриеле д’Анунцио видял Катедралния площад, той възкликнал, че е Площад на чудесата. Съдържа следните обекти:

Катедралата„Успение Богородично” (Duomo di Santa Maria Assunta) в Пиза е велико дело на архитектите Бускето и Раиналдо, изпълнено в романо-пизански стил, вплел в себе си романски, византийски и арабски елементи. Строежът ѝ започва през 1064 г. и е финансиран със средства от плячкосването на сарацински кораби в пристанището на Палермо през 1063 г. Осветена е на 26 септември 1118 г. и напълно завършена през 1270 г.

Строителството на баптистерия „Свети Йоан” (Battistero di San Giovanni) започва на 15 август 1153 г. Той притежава необикновена акустика и е най-големият в Италия: обиколка – 107 метра, височина – 55 метра. По него са работили творците Диотисалви, Никола и Джовани Пизано и Челино ди Незе.

Монументалното гробище „Кампосанто” (Camposanto Monumentale) е изградено през 1277 г. То съдържа пръст от светите места в Палестина, донесена в Пиза по време на кръстоносните походи . Най-красивото гробище в Италия е последен дом на много изтъкнати жители на Пиза, преподаватели в Университета на Пиза и членове на фамилията Медичи. Притежава много римски саркофази и великолепни стенописи.

Наклонената кула е един от символите на Италия. Строежът ѝ  е започнал на 9 август 1173 г. като камбанария на катедралата. Има различни предположения за архитекта ѝ, за най-вероятно се приема мнението на Джорджо Вазари, че авторът е Бонано Пизано. Първата фаза по издигането на кулата завършва с изграждането на третия етаж, когато кулата се накланя заради нестабилната почва и плитките основи. След цял един век, през 1275 г., Джовани Симоне и Джовани Пизано продължават строителството ѝ, което е завършено от Томазо Пизано през 1372 г. с поставянето на цилиндричната, така наречена „въздушна камбанария”.

Формата на конструкцията ѝ е цилиндрична по подобие на византийските кули, тежи 14 453 тона, отклонението ѝ от вертикала е 4.5 метра, има 6 етажа, 7 камбани и 296 стъпала. По-ниската ѝ страна е с височина 55.86 м., а по-високата ѝ – 56.70 м. Наклонената кула в Пиза беше затворена за посетители между 1990 г. и 2001 г. и се извършиха много укрепителни действия. Бе открита за посещения през 2001 г.

Полезна информация за посетителите на Площада на чудесата:

  1. Посещаване на Наклонената кула. Тя е един от най-желаните обекти в Италия и поради това често се образуват опашки. В билетните офиси се избира час за влизане. На всеки 15 минути се допускат групи по 30 човека. Билетните офиси разполагат с монитори, на които пише в колко часа има свободни места и какъв е броят на оставащите билети за избрания час. Преди влизане в Наклонената кула багажът се оставя за съхранение в безплатния гардероб. Туристите се допускат единствено с бутилка вода, документи, портфейл, фотоапарат и телефон. Всичко друго, включително дамските чанти, трябва да се остави в гардероба. Наклонената кула не разполага с асансьор и се посещава за половин час.
  2. Посещаване на катедралата„Успение Богородично”. Ако човек си е купил билет за кой да е обект от Площада на чудесата, с билета можа безплатно да посети катедралата, без определен час. Ако човек не си е купил билет и иска да я посети, в билетните офиси му се издава безплатен билет за катедралата, но с точно определен час.
Пиза, река Арно

Пиза, река Арно

Пиза, Площадът на чудесата

Пиза, Площадът на чудесата

Пиза, Площадът на чудесата, баптистерият, кръстен на свети Йоан

Пиза, Площадът на чудесата, баптистерият, кръстен на свети Йоан

Пиза, Площадът на чудесата, катедралата

Пиза, Площадът на чудесата, катедралата

Пиза, Площадът на чудесата, почетното гробище

Пиза, Площадът на чудесата, почетното гробище

Наклонената кула в Пиза

Наклонената кула в Пиза

Отново Ноклонената кула в Пиза

Отново Ноклонената кула в Пиза

Площадът на чудесата в Пиза

Площадът на чудесата в Пиза

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *