Излитане

Японски истории (Пътеписи за Япония) – VIII част – Нагоя

Share

Японски истории

Пътеписи за Япония – VIII част

Нагоя

Фотогалерия със снимки от Нагоя

 

Гара Токио, пристига шинкансен. Дикторският женски глас гали ушите ни. Насочили сме се към региона Кансай, в който се намират Осака, Нара и Киото, хилядолетната японска столица, сърцето на Япония.

Слизаме в Нагоя, един от забележителните индустриални градове, тясно свързан с живота на прочутите военачалници и шогуни от XVI век Ода Нобунага, Тойотоми Хидейоши и Токугава Иеясу. Нагоя е роден дом на Корпорацията “Тойота”, на легендарния изтребител от Втората световна война, атакувал Пърл Харбър и участвал във всички тихоокеански битки, “Мицубиши А6М”, известен като “Мицубиши Зеро”, на съоснователя на “Сони” Акио Морита. Градът е известен и със своето самолетостроене (регионалният самолет MRJ) и производството на криле за широкофюзелажните модели на “Боинг” – “777” и “787”.

Великолепни са технологичните музеи в Нагоя. Посещаваме два от тях.

Железопътен музей на Централните японски железници (SCMAGLEV and Railway Park – JR Central Rail Museum) – именно така трябва да изглежда един музей. Искате да карате шинкансен на симулатор, да дръпнете пантографа, да видите една от най-интересните японски железопътни диорами, да проследите историята на шинкансен технологията по линията Токайдо – този музей е феноменален и е истински рай за железопътните поклонници. Един от най-интересните експонати е влакът на магнитна левитация МАГЛЕВ MLX01-1, поставил на 2 декември 2003 г. световен рекорд за скорост по тестовата линия Яманаши – 581 км/ч. През 2015 г., по същата линия следващата серия МАГЛЕВ LO ще постави следващия рекорд от 603 км/ч и ще се превърне в най-бързия влак в света.

Мемориален музей на индустрията и технологиите на Корпорация “Тойота” (Toyota Commemorative Museum of Industry and Technology) – корпорацията възниква като производител на тъкачно оборудване – легендарно е името на Сакичи Тойода, изобретил автоматичния японски стан. Още по-легендарно е името на най-големия му син – Кичиро Тойода, поел по нов път и основал на 1 септември 1933 г. автомобилен отдел в корпорацията.

До мен и Японета се приближава красиво привидение, японска уредничка, и тихо, шептейки, с глас, ромолящ като пролетен ручей, ни разказва за историята на името “Тойота”:

– Три са причините фамилното име “Тойода” да се превърне във фирменото “Тойота”. Първата е, че името “Тойота” е по-благозвучно. Второ, защото съзнателно се е търсела отлика от фамилното име “Тойода”, и трето, защото при изписването на името “Тойота” има графичен знак, носещ значение на успех, късмет.

В японския музей всяко дете може да върти волана, да натиска педалите, да пуска радиото. Ако бащата е свързан с производството на автомобили, то и синът ще стане такъв.

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *