Излитане

Монтекатини Терме – Тоскана

Share

Монтекатини терме

 

Когато умореният от пътя и от богатствата на Италия турист пристигне в курорта Монтекатини терме (Montecatini Terme), най-често е вечер. Настанява се, разхожда се по главните улици „Матеоти“, „Рома“ и „Верди“, хапва пица, пийва бира или вино и остава с впечатлението, че Монтекатини е евтин, масов курорт, „спалня“, обслужваща близката Флоренция, и че не му харесва особено. На сутринта туристът още към 6.30 ч. ще бъде събуден от сирени. До 9 ч. пътуващият ще е напуснал Монтекатини и едва ли ще има причина да се върне в него.

Ако обаче остане няколко дни повече, туристът ще се наслади на един от най-известните курорти с минерални води в Италия, курорт от европейска величина, притежаващ завладяваща архитектура и добре поддържани паркове. Създаден от римляните, той е посещаван от крале и кралици, от европейски и холивудски знаменитости от света на киното и бохемата.

Монтекатини терме е и спокоен пристан за почивка и търсене на вдъхновение от творци като Габриеле Д`Анунцио, Луиджи Пирандело, Джузепе Верди, Руджеро Леонкавало, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Артуро Тосканини, Енрико Карузо, Рихард Щраус и колко още. Части от опери на Джузепе Верди (“Отело”, “Фалстаф”) и Джакомо Пучини (“Бохеми”, “Момичето от Златния Запад”) са създадени в Монтекатини Терме.

Туризмът в Монтекатини терме

Разположен в областта Тоскана, курортът се намира в близост до Флоренция, Пиза, Пистоя и Лука, към които е организиран редовен железопътен и автобусен транспорт. Хотелите са за всеки вкус и джоб, наброяват около 200 и всяка година имат около 2 млн. нощувки. На около 55 км от Монтекатини се намира морският бряг на Тоскана със своята перла Виареджо.

Монтекатини терме и балнеологията

Курортът дължи славата си на минералните води, която извират от дълбочина 60-80 метра. В зависимост от химическия си състав те се използват за козметични процедури и особено за лечение на гастроентерологични, метаболитни, чернодробни, жлъчни и бъбречни състояния, като то се извършва най-вече чрез пиене на водата. Термите са забележителни архитектурни комплекси, разположени в красив парк, в който често се изпълнява класическа музика. Ако туристът търси съвременен комплекс с минерални води, басейни и процедури, на негово разположение са термите “Реди”. В града има открити басейни, игрище за голф и много възможности за спорт.

Високата част на Монтекатини – Монтекатини алто

На височина 300 м над Монтекатини терме се намира средновековното градче Монтекатини алто, “ядрото”, от което е възникнал Монтекатини терме. Преди да напуснете курорта е чудесна идея да хванете въжената железница (фуникуляра), построена през 1898 г., и да се разходите из спокойната атмосфера на Монтекатини алто. На площад “Джусти” има няколко приятни ресторантчета със здравословна тосканска кухня. Двупосочният билет е 7 евро, работи от 09.30 ч. до полунощ, на всеки половин час, вагончетата са на над век и побират 40 човека. Едното вагонче се нарича Джиджо, другото – Джиджа.

Виале “Верди” (Viale Verdi) – алеята на славата

Най-важното място в курорта е улица “Верди”, по чийто тухлен паваж са вградени малки метални медальони с имената на известните посетители на Монтекатини. Как да стигнете дотам? Отидете в центъра на Монтекатини, застанете с гръб към фасадата на катедралата “Успение Богородично” и срещу вас ще видите няколко палми и бюстът на Джузепе Верди. Оттам започва виале “Верди”.

Монтекатини терме, по главната улица "Матеоти"

Монтекатини терме, по главната улица “Матеоти”

В центъра на Монтекатини терме

В центъра на Монтекатини терме

Монтекатини терме - модернистичната катедрала "Успение богородично"

Монтекатини терме – модернистичната катедрала “Успение богородично”

Монтекатини терме, "Виале Верди"

Монтекатини терме, “Виале Верди”

Монтекатини терме, "Виале Верди" - по алеята на славата

Монтекатини терме, “Виале Верди” – по алеята на славата

Монтекатини терме, "Виале Верди" и медалионите с имената на видните гости на курорта

Монтекатини терме, “Виале Верди” и медальоните с имената на видните гости на курорта

Монтекатини терме, в парка с термите

Монтекатини терме, в парка с термите

Монтекатини терме, прочутите терми "Тетучо"

Монтекатини терме, прочутите терми “Тетучо”

Монтекатини алто

Монтекатини алто

Поглед от Монтекатини алто към Монтекатини терме

Поглед от Монтекатини алто към Монтекатини терме

Фуникулярът в Монтекатини терме

Фуникулярът в Монтекатини терме

Монтекатини алто, пл. "Джусти"

Монтекатини алто, пл. “Джусти”

Пл. "Джусти" в Монтекатини алто

Пл. “Джусти” в Монтекатини алто

Архитектурата на Монтекатини алто

Архитектурата на Монтекатини алто

Разходка в Монтекатини алто

Разходка в Монтекатини алто

Монтекатини алто - Тоскана

Монтекатини алто – Тоскана

Лято в Монтекатини терме

Лято в Монтекатини терме

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *