Излитане

Исландски истории – епилог

Share

Великият исландски път /епилог/

 

Преди много вече години, по време на лятната ваканция, помагах в отглеждането на овце. И днес, отдалечен на над 4000 км от дома, аз гледам исландската овца и с окото на познавач ѝ се радвам. Овцете на острова са много и местните се шегуват, че най-силната връзка в исландската култура е на човека с овцата. Няма ли я овцата, няма я Исландия. Страната е заселена през IX век, когато климатът е бил по-мек, за разлика от Средновековието, когато температурите са станали ниски, и именно овцата стоически е изхранвала и обличала исландеца. Агнетата се раждат през месец май, цяло лято агнета, шилета и овце пасат самостоятелно на воля, на открито, и през септември овчият народ се прибира в кошарите, а исландците им пеят песни. Месото е изумително вкусно, с вкус на боровинки. Исландската овца е изключителна и с това, че понякога пасе толкова високо по стръмните хълмове, че я кръщаваме “овца-алпинист”.

Едно от най-впечатляващите неща в Исландия е исландският мъх. Наближаваме Киркюбайарклаустур и преминаваме през Елдхраун, най-голямото лавово поле в света, с площ 565 км2, плод на едно от най-мощните изригвания на планетата през последните няколко хилядолетия – това на вулкана Лаки в периода 1783-1784 г., когато земната утроба е отделила 14 км3 базалтова лава. Газове и пепел стигнали чак до Америка, Африка, Арабския полуостров, Индия и Далечния Изток. Именно в Елдхраун мисията до Луната на “Аполо 11” е провеждала тренировки.

Спираме за нощувка край Калфафетл. Нощувал съм в много хотели в Европа и исландските са най-любимите ми. Прости, елегантни, обзаведени със скандинавски мебели, те са разположени сред изумителни гледки, често от стаята излизаш направо на двора, за да гледаш Северното сияние, а на сутринта посрещаш изгрева с гледка към поредния вулкан. Никъде по света не съм виждал така хармонично разположени хотели в природата. Исландската риба е на световно равнище и в устата ни се топи арктически сивен, агнешко и десерт с най-известния млечен продукт “скир”. На масата се побутваме и не си поръчваме от местния деликатес “хаукарл”, разложената гренландска акула, защото вече сме я опитвали на пазара “Колапортид” в Рейкявик и лично се уверихме, че е едно от най-потресаващите мезета в света. Амонячният му аромат не може да се забрави!

Следващите дни ще бъдем с шофьорите Йохан и Биркир. Докато групата се е опаковала с шапки, ушанки, шуби и шалове, аз се дивя на шофьора Йохан, който е по тениска и тънко якенце, дори често го разкопчава. Биркир, пък, докато туристите не си поставят коланите, изобщо не пали рейса. Да се шофира по исландските пътища от неисландец, не е лесна работа – има толкова красоти по пътя, че често виждаме коли под наем, които са излетели в урвата. Когато се завърнем в Рейкявик след няколко дни, ще зърнем информационно табло, на което пише колко души годишно са загинали в страната до този момент. Винаги броят им е поразително малък. Скоро при мен дойде турист и ми каза: “Ама че страна, как пък поне една лимузина на БМВ не видяхме…”

В един от дните се присещам, че трябва да кажа нещо на турист и в движение се насочвам към него, при което Йохан ми казва със строг глас, че на следващата почивка иска да говори с мен. “Кой ти дава право в моя автобус да си разкопчаваш колана и да се движиш из него, докато шофирам! Да не се повтаря!”

Велик е исландският път заради красотата си и заради суровите условия, сред които е граден. Исландските пътни строители са гении! Ако някой наш банкянски “строител на пътища” дойде тук, ще се плесне по челото от удивление, а докато го гледат, местните ще се питат откъде ли е дошъл този трол недодялан и дали да не извикат исландски специалист по вещерски дейности, който да го изцери от строителните му мераци и тези на подопечните му подмазвачи. Исландия стига още по-далеч: дори между затънтени ферми ще направи и отъпче специални черни пътища, ще постави жълти ограничители отстрани на пътя, за да го знаеш къде точно е разположен, и пътни знаци.

Йохан казва, че националният спорт в Исландия е хандбалът и че в последните десетилетия има страхотно развитие на местния футбол. Дори и в най-малките селища има хубави терени. Ако българска майка юнашка види как исландчетата тичат в дъжд и буен вятър подир топката, ще се прекръсти няколко пъти и ще каже, че исландката е неразумна. Ако женският национален отбор на Исландия хване родният ни мъжки, ще го бие.

Исландия е страна на минералните басейни и е традиция да се приобщиш към местните в басейна, като може да се случи до теб да е президента, министър или местна знаменитост. Някои мои познати, за да се направят на важни и значими, ще кажат, че познават тогоз и оногоз, а за исландеца това ще е неразбираемо: учили са с министър-председателката в едно училище, неговите деца са учили с децата на президента, лично познава и певицата Бьорк.

Националният парк “Скафтафетл” е част от Националния парк “Ватнайокутл” и е покрит със златисти багри. Наслаждаваме се на водопада Сфартифос и на магическата тишина на ледника Скафтафетлсйокутл.

Приближаваме пясъчно-чакълестата пустиня Скейдарарсандур и ледника Скейдарарйокутл, част от ледника Ватнайокутл. Замрежен зад облаците е най-високият връх в Исландия Кванадалснюкур.

Едва ли човек е готов за величествената красота на ледената лагуна Йокулсарлон, в която плуват тюлени, на чупещите се от ледника Брейдамеркюрйокутл айсберги и на “Диамантения плаж”.

Завръщаме се в Рейкявик. На път за летището посещаваме полуостров Рейкянес и град Хапнарфьордур.

Всяка наша екскурзия завършва в прочутата Синя лагуна. На площ от 5000 м2 и в непосредствена близост до геотермалната централа “Свартсенги” се е ширнала една от най-удивителните зони за почивка и възстановяване в света. Очакват ни шест милиона литра вода. Сред вулканични късове и смес от две трети солена и една трета сладка вода тялото се преражда. Практичните исландци използват силата и налягането на водата за производство на ток и топлоенергия и след това тя влиза по басейните с температура 37-39 градуса. Услужливи служители раздават вълшебна бяла и черна смес, с която си покриваш лицето и веднага се подмладяваш. Едната част от групата прилича на мелничари, другата – на африканци.

Настъпва краят на есенната ни екскурзия, в която всяка нощ прекарвахме под небето, за да зърнем Северното сияние, което все ни се изплъзваше. Нищо, пак ще дойдем, ще го видим. Вече сме на летище “Лейфур Ериксон” и се регистрираме за полета към София. Докато сме на опашката, един турист ни вика да излезем, сиянието дошло. Като знаем за чувството му за хумор, се засмиваме: “Да бе, да бе, една седмица гоним Михаля, точно сега ли?” Излизаме пред летището и над главите ни избухва величавото зарево на Северното сияние. Ние от групата, хора вече не първа младост, викаме “ура-а-а, видяхме го!”, и заревото ни приветства с нова салют.

Исландия е една от най-невероятните страни в света. И аз, и мнозината мои туристи говорим за нея, за извънземната ѝ красота и добрите ѝ хора с благоговение. Някои от групата си донесоха пясък, други – камъни. Аз пък си донесох сувенирно обработени лавови камъни, за да си охлаждам питието с тях.

Качваме се в самолета и казвам на другарката си: “Вулкането, “так фирир” (“благодаря” на исландски), че намери онази монета, която ни доведе в Исландия…” И докато летим към дома, мислено се връщам в детството си, в което обръщах взор към небето и самолетите, и мечтаех да летя, а циганинът Николай, живеещ в съседната селска къща, мечтаеше да си купи кон, да язди и оре.

Лавовото поле Елдхраун - 565 км2

Лавовото поле Елдхраун – 565 км2

Исландски хотел в Калфафетл - простота, елегантност, добро обслужване и прекрасна природа

Исландски хотел в Калфафетл – простота, елегантност, добро обслужване и прекрасна природа

От стаята излизам направо на двора, за да гледам Северното сияние

От стаята излизам направо на двора, за да гледам Северното сияние

Гонят ме да си изям исландското кисело мляко, прочуто по света като "скир"

Гонят ме да си изям исландското кисело мляко, прочуто по света като “скир”

Прояваваме смелост, опитваме "хаукарл", прочут с епичната си воня на разложена гренландска акула и въздъхваме...

Проявяваме смелост, опитваме “хаукарл”, прочут с епичната си воня на разложена гренландска акула и въздъхваме…

Овчи исландски кеф преди септемврийското заколение

Овчи исландски кеф преди септемврийското заколение

Овцата - исландската хранителка

Овцата – исландската хранителка

Исландците са любезни и толерантни шофьори, камерите да скорост - не

Исландците са любезни и толерантни шофьори, камерите за скорост – не

Да тръгнем по великия исландски път

Да тръгнем по великия исландски път

Ледникът Ватнайокутл

Ледникът Ватнайокутл

Великият исландски път - 1

Великият исландски път – 1

Великият исландски път - 2

Великият исландски път – 2

Край вулкана Лаки

Край вулкана Лаки

Национален парк "Скафтафетл" - 1

Национален парк “Скафтафетл” – 1

Национален парк "Скафтафетл" - 2

Национален парк “Скафтафетл” – 2

Водопадът Свартифос е вдъхновил много архитектурни форми в Исландия

Водопадът Свартифос е вдъхновил много архитектурни форми в Исландия

Ледникът Скафтафетлсйокутл- 1

Ледникът Скафтафетлсйокутл- 1

Ледникът Скафтафетлсйокутл- 2

Ледникът Скафтафетлсйокутл- 2

Ледникът Скафтафетлсйокутл- 3

Ледникът Скафтафетлсйокутл- 3

Ледникът Скафтафетлсйокутл- 4

Ледникът Скафтафетлсйокутл- 4

Пясъчно-чакълестата пустиня Скейдарарсандур, ледникът Скейдарарйокутл и забуленият в облаци най-висок връх в Исландия Кванадалснюкур

Пясъчно-чакълестата пустиня Скейдарарсандур, ледникът Скейдарарйокутл и забуленият в облаци най-висок връх в Исландия Кванадалснюкур

Ледената лагуна Йокулсарлон - 1

Ледената лагуна Йокулсарлон – 1

Ледената лагуна Йокулсарлон - 2

Ледената лагуна Йокулсарлон – 2

Ледената лагуна Йокулсарлон - 3

Ледената лагуна Йокулсарлон – 3

Ледената лагуна Йокулсарлон - 4, сиви тюлени

Ледената лагуна Йокулсарлон – 4, сиви тюлени

Ледената лагуна Йокулсарлон - 5, айсберги

Ледената лагуна Йокулсарлон – 5, айсберги

Ледената лагуна Йокулсарлон - 5, айсберги на фона на ледника "Брейдамеркюрйокутл"

Ледената лагуна Йокулсарлон – 5, айсберги на фона на ледника Брейдамеркюрйокутл

Ледената лагуна Йокулсарлон - 6, айсберги на фона на ледника "Брейдамеркюрйокутл"

Ледената лагуна Йокулсарлон – 6, айсберги на фона на ледника Брейдамеркюрйокутл

Диамантеният плаж

Диамантеният плаж

Уроци по гребане в град Хапнарфьордур

Уроци по гребане в град Хапнарфьордур

Високопроходим автомобил в град Хапнарфьордур

Високопроходим автомобил в град Хапнарфьордур

Исландски вулкан на полуостров Рейкянес

Исландски вулкан на полуостров Рейкянес

Кратерното езеро Клейварватн

Кратерното езеро Клейварватн

Планината Валахнюкур - 1

Планината Валахнюкур – 1

Планината Валахнюкур - 2

Планината Валахнюкур – 2

Мост между континентални плочи

Мост между континентални плочи

Геотермална дейност в местността Селтун, Крисувик

Геотермална дейност в местността Селтун, Крисувик

Синята лагуна - 1

Синята лагуна – 1

Синята лагуна - 2, на по питие

Синята лагуна – 2, на по питие

Северното сияние над летище "Лейфур Ериксон"

Северното сияние над летище “Лейфур Ериксон”

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *