Излитане

Ериче – Сицилия

Share

Град Ериче, провинция Трапани, Сицилия

Най-красиво разположеното сицилианско градче

 

Кацнало на върха на едноименната планина, средновековното градче Ериче предлага изключителна панорамна гледка към залива Трапани, Егадските острови и долината Валдериче. Малък и невероятно автентичен, Ериче е лабиринт от павирани алеи, които „текат“ между църкви, площади и старинни дворове и които приканват своите посетители да ги открият.

Разхождайки се по улиците на Ериче, можете да зърнете наистина незабравими гледки към Средиземно море и да се полюбувате на някои от най-красивите залези в Сицилия. Градче с уникална атмосфера, с древни корени, които потъват далеч назад в легенди и митология. Бавното изследване на това селище с винаги чист въздух ви дава моменти, които да запомните завинаги.

Какво да видите в Ериче?

Разположен на около 15 километра от Трапани, до Ериче може да се стигне както с кола, така и с автобус, но през летните месеци има много по-специален начин за достигане до него: това е кабинковият лифт, който свързва град Трапани с върха на Ериче. Пътуването продължава около десет минути и ви позволява да се доближите до Ериче, докато се наслаждавате на вълнуваща гледка към Трапани и близкия бряг отгоре.

Ериче – това е древно ядро, в което камъкът е господар, среща се навсякъде в архитектурата на града. В стените на къщите, в историческите сгради, в защитните стени, които обграждат селото, древните каменни блокове са неподвижни свидетели на населението, което е живяло и просперирало тук: елимци, финикийци, нормани, араби и римляни, има много култури които са оставили своите следи по улиците на селището.

Да стъпите в Ериче е като да се върнете назад във времето и малко след като пресечете арката, която се откроява на входа на града, “Porta Trapani”, се озовавате лице в лице с най-важната религиозна сграда в града, „Chiesa Matrice“, известна като катедралата на Ериче. Построена е през 14 век от Федерико Арагонски и е посветена на Успението на света Богородица. Стои внушително на големия площад „Piazza Matrice“ и се гордее с готически стил и внушителна камбанария, която в миналото е служила като наблюдателна кула. Поемайки по алеите, които се разклоняват от катедралата, е възможно да започнете вълнуваща обиколка на Ериче, между павирани, магазини, ресторанти и сладкарници с опияняващи аромати. Разхождайки се по „Корсо Виторио“, ще се натъкнете на още едно от местата за поклонение в града, църквата „Сан Мартино“, построена по волята на норманския крал Рожер, особено изискана в интериорните си декорации, характеризиращи се с красиви майолики и фрески.

Една от иконите на Ериче е неговият отбранителен вал и замъкът на Венера, кацнал на стръмна скала. Построен е между 12-ти и 13-ти век върху останките на древен храм, посветен на култа към богинята Венера. Неговата позиция му позволява да види предварително всяка вражеска атака от суша или море, предлагайки на Ериче значително стратегическо предимство. Нищо не може да бъде скрито от погледа от стените на замъка, нито равнината на Трапани, нито бреговете, които приютяват Бонаджа на север и Марсала на юг. Нито Монте Кофано и ивицата земя на Капо Сан Вито, нито прекрасните Егадски острови. Нито, когато условията на видимост позволяват, Мазара дел Вало и островите Устика и Пантелерия на хоризонта.

Добре поддържаните градини „Балио“ обграждат замъка, а недалеч от него можете да се насладите на няколко добре запазени средновековни кули. Под кулите, на скалиста платформа, стои „Torretta Pepoli“, резиденция в мавритански стил, построена през 1870 г. от граф A. Пеполи, за да се превърне в спокойно и панорамно място за срещи на хора на културата. Днес резиденцията е музей, който разказва за историите и традициите на Ериче.

Древна стена обкръжава Ериче, съставена от огромни камъни, структурирани в инженерна дело от високо ниво. Има няколко порти към града, които отварят достъпа по протежение на стените: в допълнение към чудесната „Порта Трапани“, която вече споменахме, участъкът около „Порта Спада“ е този с най-далечен произход и най-добре запазен.

Сред гражданските сгради на Ериче си струва да се посети Общинският дворец, седалище както на Общинската библиотека, така и на Градския музей, пазител на ценни археологически находки, като мраморната глава на Афродита от 4 век пр. Хр. и много други ценни произведения. Испанският квартал, от друга страна, е крепост с децентрализирана позиция по отношение на ядрото на града, започната през 17-ти век за настаняване на испански войници, но никога не е завършена с тази цел. Днес в него се помещава Музеят на старинните занаяти. Издигнат на скала, предлага, както често се случва в Ериче, спираща дъха гледка към околностите. Днес Ериче е известен не само със своите исторически и артистични красоти, но и с това, че е седалището на престижния Център за наука и култура „Еторе Майорана“, научна организация, основана през 1963 г. и известна в целия свят, която дава на града престижната титла Град на науката за мир. Еторе Майорана е световноизвестен италиански физик, роден в сицилианския град Катания, чиито теоретични изследвания се използват в създаването на атомната бомба.

Какво да ядем в Ериче?

За гастрономите Сицилия е истински рай на вкуса. Изборът на храна и вино в Ериче е богат и с отлично качество, а по улиците на градчето има много заведения, където можете да опитате наистина вкусни ястия от кухнята на Трапани. Тук е задължително да се отдадете на удоволствието да хапнете гореща и жилава оризова топка с пълнеж „аранчина“ или да хапнете типичен хляб „кундзато“: хляб от твърда пшеница, изпечен на дърва, покрит с домати, сирене пекорино, аншоа и зехтин.

А за любителите на сладкото? „Дженовезе“ от Ериче са типични сладкиши, вкусни и пълни с крем. Както в повечето сицилиански сладкарници, дори и в Ериче можете да опитате типичните сладкиши на местната гастрономия като „каноли“ и „касате“. Така наречените „бокончини“ заслужават специално внимание, тъй като съдържат мармалад и ликьор. „Мустачоли“ също са вкусни и традиционни бисквити, които се гордеят с дълга традиция и които в миналото са били приготвяни в манастири.

Килимарството в Ериче

„Трапите“ са типичните килими на Ериче, древна текстилна традиция, произтичаща от уменията и страстта на поколения жени. Текстилното изкуство на килимите от Ериче е внесено от Гърция и първите работилници датират от 13-ти век, превръщайки забавлението от израз на местната култура до истински търговски ресурс. „Трапите“ имат цветни геометрични мотиви, често на зигзаг, които пресъздават криволичещите улици на Ериче.

Керамиката в Ериче

Сицилия има големи керамични традиции и Ериче е една от крепостите на тази техника. Изключително елегантна и цветна, местната керамика се отличава от всички други сицилиански керамични изделия с доста меките си пастелни нюанси и със сложните дизайни и стилизирани цветя. Изработена изцяло на ръка, с техники, датиращи от 15-ти век, тази местна традиция вероятно има много по-стар произход и дава живот на ежедневни предмети, както и на артефакти, считани за истински произведения на изкуството.

Сицилия, град Ериче, сицилианска керамика

Сицилия, град Ериче, сицилианска керамика

Сицилия, град Ериче, църквата „Свети Джулиано“

Сицилия, град Ериче, църквата „Свети Джулиано“

Сицилия, по улиците на град Ериче - 1

Сицилия, по улиците на град Ериче – 1

Сицилия, по улиците на град Ериче – 2

Сицилия, по улиците на град Ериче – 2

Сицилия, по улиците на град Ериче –3

Сицилия, по улиците на град Ериче –3

Сицилия, по улиците на град Ериче – 4

Сицилия, по улиците на град Ериче – 4

Сицилия, по улиците на град Ериче – 5

Сицилия, по улиците на град Ериче – 5

Сицилия, по улиците на град Ериче – 6

Сицилия, по улиците на град Ериче – 6

Сицилия, град Ериче, в забележителната Стара манастирска сладкарница

Сицилия, град Ериче, в забележителната Стара манастирска сладкарница

Сицилия, град Ериче – катедралният храм

Сицилия, град Ериче – катедралният храм

Сицилия, слизаме от Ериче към град Трапани. В далечината се вижда пирамидалната планина Монте Кофано

Сицилия, слизаме от Ериче към град Трапани. В далечината се вижда пирамидалната планина Монте Кофано

Монте Кофано в Западна Сицилия

Монте Кофано в Западна Сицилия

Сицилия, град Трапани – Средиземно и Тиренско море се срещат край ветровития му бряг

Сицилия, град Трапани – Средиземно и Тиренско море се срещат край ветровития му бряг

Сицилия, град Трапани, великолепни скулптури в църквата "Светите души в чистилището"

Сицилия, град Трапани, великолепни скулптури в църквата “Светите души в чистилището”

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *