Излитане

Волтера – Тоскана

Share

Волтера – ветровитият град

Опит за кратък пътеводител на основните забележителности във Волтера

 

Град Волтера (Volterra) се намира в област Тоскана, Централна Италия, провинция Пиза. Има над 3 000 години история. Разположен е в хълмист район с надморска височина 550 м., между долините на р. Ера и р. Чечина. Славната история на Волтера започва с цивилизацията “Виланова” (IX-VII век пр.н.е.). В периода VII-IV век пр.н.е. Волтера е един от най-могъщите етруски градове, познат под името Велатри, важна община в пределите на Римската империя, родно място на втория папа – свети Лин, а от V век от н.е. е епископия.

Волтера има великолепно запазен средновековен център, крепостни стени и порти още от етруско време, Римски театър, етруски некропол, етруски акропол, дворец на приорите, станал архитектурен образец за построяването на двореца „Палацо Векио” във Флоренция, крепост от епохата на Медичите и един от най-важните етруски музеи в Италия. Волтера е алабастровата столица на Италия. Патриотично настроените местни майстори твърдят, че във Волтера се вади най-хубавият алабастър в света.

През по-голямата част от годината духа вятър и става течение по улиците, затова е добре, когато човек посещава Волтера, да си носи горна дреха.

Северно от Волтера се разстила плодородно поле, а западната страна на града е разсечена от хаотични и грандиозни свлачища, т.нар. “балце”. В непосредствена близост до Волтера се намира забележителното градче Сан Джиминяно, известно със средновековните си кули, както и родното място на Андреа Бочели – Лаятико.

Някои забележителности във Волтера:

Площадът на приорите е средновековното сърце на Волтера. На него е разположен Дворецът на приорите (XIII в.), най-старият обществен дворец в Тоскана, в който се помещава общината на града, както и Преторианският дворец от XIII в., с долепената до него Кула на Подеста, наречена Кулата с глиганчето заради малкото глиганче, издигнато на конзола в горната ѝ част.

Катедралата и баптистерият – на живописния площад „Свети Йоан” (Piazza di San Giovanni) се издига трикорабната катедрала от XII в. „Успение Богородично”(La Cattedrale di Santa Maria Assunta), построена в романо-пизански стил. Баптистерият е посветен на свети Йоан и е от втората половина на XIII в.
Пинакотеката – В художествената галерия са изложени произведения на църковното изкуство от тоскански майстори (XIV – XVII в.), сред тях едно Благовещение от Лука Синьорели и шедьовърът на флорентинския маниеризъм от Росо Фиорентино – “Сваляне от кръста”.

Via dei Sarti (Улицата на шивачите) – тя е оградена от две редици дворци, сред тях най-интересните са: на № 1, дворецът “Минучи-Солаини”, предполага се, че е дело на Антонио Сангало, в него се помещава пинакотеката; на № 37 се намира дворецът “Вити”, чиято великолепна ренесансова фасада е дело на Аманати. Тук Лукино Висконти заснема през 1964 г. някои сцени от филма „Сандра“. Посетителите могат да видят и красивите одежди на Джузепе Вити, търговец на алабастър, емир на Непал.

Римският театър (Teatro Romano) e чудесно запазено съоръжение от I в. пр.н.е., побирало около 2000 зрители.

Етруски музей „Гуарначи” (Museo Etrusco Guarnacci) е един от първите обществени музеи в Европа, съществуващ от 1761 г., когато абатът Марио Гуарначи дарява на родния си град своята сбирка, свързана с етруските. В него се намира прочутата статуетка Ombra della sera.

Крепостта на Медичите (Fortezza Medicea) XIV-XV в. – преситени от туристически удоволствия, имате възможност да посетите особен ресторант, за чието съществуване не сте и помисляли, при това в действащ затвор. Изопнаха ли се сетивата ви? Закоравял, но красив и примерен престъпник ще ви сервира. Каморист от Неапол, член на калабрийската ндрангета, защо не и истински мафиозо от Сицилия или изпечен наркотрафикант ще е готвачът. Със сигурност в Крепостта на Медичите, строго охраняван затвор, няма затворник, който да е осъден на по-малко от 7 години. Има и доживотни. За 35 евро получавате тристепенно меню и незабравимото усещане колко скъпа е свободата. Резервации се правят с писмо до италианското правосъдно министерство. Инициативата се нарича “Чене галеоте”.

Лицето на Волтера

Лицето на Волтера

Волтера през лятото

Волтера през лятото

Волтера – площадът на приорите

Волтера – площадът на приорите

Дворецът на приорите във Волтера

Дворецът на приорите във Волтера

Преторианският дворец във Волтера

Преторианският дворец във Волтера

Преторианският дворец във Волтера с малкото глиганче, "кацнало" върху Кулата на подеста (градоначалника)

Преторианският дворец във Волтера с малкото глиганче, “кацнало” върху Кулата на подеста (градоначалника)

Катедралният площад във Волтера с осмоъгълния баптистерий и катедралата "Успение Богородично"

Катедралният площад във Волтера с осмоъгълния баптистерий и катедралата “Успение Богородично”

Волтера – катедралата „Успение Богородично“

Волтера – катедралата „Успение Богородично“

Волтера, работилница за алабастрови изделия

Волтера, работилница за алабастрови изделия

Изделия от алабастър – Волтера

Изделия от алабастър – Волтера

Картинната галерия във Волтера с безценното "Сваляне от кръста" на Росо Фиорентино

Картинната галерия във Волтера с безценното “Сваляне от кръста” на Росо Фиорентино

Волтера, по "Виа дей сарти", улицата на шивачите

Волтера, по “Виа дей сарти”, улицата на шивачите

Римският театър във Волтера

Римският театър във Волтера

По крепостните стени на Волтера

По крепостните стени на Волтера

Волтера – площад „XX септември“

Волтера – площад „XX септември“

"Удобен" стол, изложен в Музея на мъченията във Волтера

“Удобен” стол, изложен в Музея на мъченията във Волтера

Крепостните стени на Волтера

Крепостните стени на Волтера

Волтера – църквата „Свети Августин“

Волтера – църквата „Свети Августин“

Волтера – Етруският музей „Гуарначи“

Волтера – Етруският музей „Гуарначи“

По улиците на Волтера

По улиците на Волтера

Каменните къщи на Волтера

Каменните къщи на Волтера

Волтера

Волтера

Волтера, древната етруска порта "Porta all’Arco"

Волтера, древната етруска порта “Porta all’Arco”

Поглед от Волтера към хълмовете на Тоскана

Поглед от Волтера към хълмовете на Тоскана

Волтера и Тоскана

Волтера и Тоскана

Волтера, пл. "Мартири дела либерта"

Волтера, пл. “Мартири дела либерта”

Затворът на Волтера

Затворът на Волтера

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *