Излитане

Ангиари – Тоскана

Share

Ангиари (Anghiari)

“Битката при Ангиари” – най-великата изгубена творба на Леонардо да Винчи

 

Град Ангиари се намира в Североизточна Тоскана (на 70 км от Флоренция), провинция Арецо и е едно от най-красивите селища в областта. Живописно разположен във Валтиберина, долина между реките Тибър и Арно, Ангиари е сравнително отдалечен от основния туристически поток, но запазва духа и очарованието на средновековна Тоскана. Наблизо е Капрезе – родното място на Микеланджело Буонароти, а центърът на провинцията Арецо и градчето Сансеполкро са истински съкровищници за почитателите на Пиеро дела Франческа – един от най-видните художници на ранния Ренесанс и теоретик на математическата перспектива в изобразителното изкуство.

Най-важното събитие, което е белязало историята на Ангиари и обезсмъртено от Леонардо да Винчи, е битката при Ангиари. На 29 юни 1440 г., четвъртък, ден на светите апостоли Петър и Павел, флорентински войски, предвождани от Микелето Атендоло и Джампаоло Орсини, победили в полето под Ангиари оглавяваните от Николо Пичинино войски на Милано и затвърдили господството на флорентинци в Тоскана.

През 1503 г. на Леонардо е поръчано да нарисува „Битката при Ангиари” във флорентинския дворец „Палацо Векио”. Италианските изкуствоведи твърдят, че ако стенописът е бил завършен, е щял да бъде най-великото произведение в ренесансовото изкуство, засенчващо дори и „Тайната вечеря”. Леонардо работи върху него между март и декември същата година. Почти по същото време на отсрещната стена Микеланджело подготвя картоните на поръчаната му „Битка при Кашина”, изобразяваща победата на Флоренция над Пиза. И докато стенописът на Леонардо просъществува недовършен няколко десетилетия и, за щастие, бива копиран от неколцина художници, като до нас достигат копия и копия на копията, най-известното е от Рубенс, то картоните на Микеланджело са изгубени.

Половин век след това Джорджо Вазари рисува върху „Битката на Ангиари” своята „Битка при Марчано”. През 2012 г. учени правят опити под фреските на Вазари да открият творбата на Леонардо, но изследванията не се увенчават с категоричен успех, макар и историческата памет да твърди, че най-великата творба на Леонардо е под тази на Вазари.

Любопитно: в Ангиари се намира единствената статуя на Джузепе Гарибалди, която е обърната не към Рим, както е традицията, а на север, към Милано.

Да се прекара една вечер в Ангиари е чудесно изживяване, а какво по-хубаво от това да пийнеш няколко чаши от червеното винсанто в стара тосканска къща, докато домакинята свещенодейства над спагетите в кухнята. А на сутринта да спреш пред Палацо Преторио – общината – и да чуеш и видиш как децата на Ангиари пеят и танцуват по музиката на Адриано Челентано!

Прекрасното средновековно градче Ангиари

Прекрасното средновековно градче Ангиари

Центърът на Ангиари

Центърът на Ангиари

Архитектурата на Ангиари

Архитектурата на Ангиари

Ангиари

Ангиари

Деца пеят и танцуват пред общината на Ангиари

Деца пеят и танцуват пред общината на Ангиари

Статуята на Гарибалди е ориентирана в северна посока вместо в южна, към Рим, както изисква традицията

Статуята на Гарибалди е ориентирана в северна посока вместо в южна, към Рим, както изисква традицията

Камъкът - градивен елемент в Ангиари и цяла Тоскана

Камъкът – градивен елемент в Ангиари и цяла Тоскана

Вечната Италия и вечните спагети

Вечната Италия и вечните спагети

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *