Излитане

Тунелът “Лаердал” – най-дългият пътен тунел в света

Share

Пътуваме към Зогнефиорд, Норвегия. Пътна табела ни напомня, че наближаваме тунела „Лаердал“ – най-дългия пътен тунел в света (24.5 км), свързващ общините Лаердал и Аурланд.

Тунел "Лаердал" - вход

Тунел “Лаердал” – вход

Тунелът „Лаердал“ се намира в Норвегия, в планинската област Filefjell, на Европейски път Е-16, свързващ Осло и втория по големина град в страната Берген. Неговото проектиране и изграждане е истински инженерен подвиг. Прецизното пробиване е осъществено чрез навигационни спътници, изкопани са потресаващите 2,5 милиона кубически метра скала. Тунелът има собствена пречиствателна станция, гарантираща превъзходното качество на въздуха.

През 1975 г. парламентът на Норвегия взема решение за построяването на тунела, което бива потвърдено през 1992 г. Той е изграден само за 5 години, в периода 1995 г. – 2000 г., и струва около 131 милиона щатски долара. Открит е от краля на Норвегия през месец ноември 2000 г.

В тунела "Лаердал" - Норвегия

В тунела “Лаердал” – Норвегия

В тунела "Лаердал"

В тунела “Лаердал”

В тунела "Лаердал"

В тунела “Лаердал”

Едно от най-големите предизвикателства пред инженерите е било как да се запази концентрацията на шофьорите и да не се допускат ПТП през еднообразното, около 20-минутно шофиране. За да се прекъсне монотонността, биват включени леки криви линии по трасето, на всеки 6 километра всяка секция завършва със специална зала, приличаща на пещера. „Пещерите“ предоставят “освежаваща” гледка и позволяват на шофьорите да починат за кратко.  Специално внимание е отделено на светлините в тунела: основната светлина е бяла, в „пещерите“ е синя и жълта, като жълтата създава представа за изгрев.

"Пещера" в тунела "Лаердал". Човек слиза, разтъпква се и продължава

“Пещера” в тунела “Лаердал”. Човек слиза, разтъпква се и продължава

Тунелът „Лаердал“ е уникален и със своите системи за сигурност. Той не разполага с аварийни изходи, но в случай на пожар или злополука е снабден със спешни “SOS”телефони, разположени на всеки 250 метра, които могат да свържат пътуващите с полицията, пожарната и болниците. Пожарогасителите са поставени през 125 метра. Всеки път, когато спешният телефон или кой да е пожарогасител бива вдигнат, се задействат електронни знаци с надпис на норвежки и английски „Тунелът е затворен, обърнете и напуснете!“. Съществуват 15 зони за обръщане посоката на движение, проектирани както за леки коли, така и за автобуси и камиони. В тунела има GSM сигнал, камери за скорост, преброителни камери и камери за сигурност, предаващи картина в Лаердал и Берген.

Тунелът "Лаердал" - напускаме една от трите "пещери"

Тунелът “Лаердал” – напускаме една от трите “пещери”

Да се разходим из тунела "Лаердал"

Да се разходим из тунела “Лаердал”

Тунелът "Лаердал" - ако шофьорът задреме и пресече осевата линия, чува се неприятен звук

Тунелът “Лаердал” – ако шофьорът задреме и пресече осевата линия, чува се неприятен звук

В Лаердалския тунел

В Лаердалския тунел

И докато ние, българите, продължаваме да се изтребваме по пътищата, с тъпоглава упоритост, заровени в утробата на вехтите си таратайки и смъртоносното си его, норвежецът – великият чудак на Севера, велик в своята обикновеност – продължава да дълбае, пробива, строи.

Наближаваме фиорда Хардангер. Влизаме в тунела Валавик, в който има кръгово движение. Излизаме от него и веднага попадаме на мост, който виси над фиорда. В края на моста е тунелът Бо, в който също има кръгово движение. “Ще се прекръстя с лева ръка” – казваше баба ми.

Тунелът Валавик в Норвегия завършва с кръгово...

Тунелът Валавик в Норвегия завършва с кръгово…

...после пътят преминава по висящ мост над фиорда Хардангер...

…после пътят преминава по висящ мост над фиорда Хардангер…

Мостът Хардангер виси над фиорд и се води най-дългият мост в света, свързващ два тунела - 1380 метра, с 30 метра по-дълъг от Голдън Гейт в Сан Франциско

Мостът Хардангер виси над фиорд и се води най-дългият мост в света, свързващ два тунела – 1380 метра, с 30 метра по-дълъг от Голдън Гейт в Сан Франциско

След висящия мост над фиорда Хардангер пътят се "гмурва" в тунела Бо, който отново има с кръгово движение, с диаметър 55 метра

След висящия мост над фиорда Хардангер пътят се “гмурва” в тунела Бо, който отново има с кръгово движение, с диаметър 55 метра

Замаян от красотата на норвежките тунели, мостове и пътища, припомням си думите на своите туристи: “Тези пътища ни приспиват!” Тези пътища ни приспиват!

Весело примигват светлините на Гудвангенския тунел! За кой ли път и аз заспивам между Берген и Осло!

А колко ли струва новооткритото тунелче при Железница и колко още ще си фантазираме, че имаме тунели и пътища?!

Светлините на Гудвангенския тунел - 1

Светлините на Гудвангенския тунел – 1

Светлините на Гудвангенския тунел - 2

Светлините на Гудвангенския тунел – 2

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *