Излитане

Синята лагуна в Исландия

Share

Да превърнеш отпадните води от близката геотермална станция в световноизвестен продукт, това само исландците го могат. Когато живееш при особено негостоприемни условия, каквито са исландските, тогава единственият ти капитал е трудът и фантазията ти.

Всичко започва през седемдесетте години на XX в, когато е построена геотермалната станция “Свартсенги”, произвеждаща електричество, отопляваща близкия град Гриндавик.

Особено интересен е отпадният продукт от това производство, който е бил изхвърлян край станцията: съдържащ 70 процента солена и 30 процента сладка вода, наситен със соли и минерали, в който се развиват и специфични водорасли, даващи млечносин (понякога и млечнозелен) цвят на водата. Инженерите са очаквали водата да потъне в лавовото поле, но богатата на силициев диоксид вода си оставала на повърхността.

Веднъж техник, страдащ от псориазис, потопил краката си и получил облекчение, след което чудото станало, хора започнали да се къпят – както в  търсене на изцеление, така и за удоволствие. Родила се легендарната Синя лагуна, без каквото и да е съмнение, един от най-прекрасните и чудноватите спа комплекси на планетата.

Мои снимки и видео от Синята лагуна:

Синята лагуна - 1

Синята лагуна – 1

Синята лагуна - 2

Синята лагуна – 2

Синята лагуна - 3

Синята лагуна – 3

Синята лагуна - 4

Синята лагуна – 4

Синята лагуна - 5

Синята лагуна – 5

Синята лагуна - 6

Синята лагуна – 6

Синята лагуна - 7

Синята лагуна – 7

Синята лагуна - 8

Синята лагуна – 8

Синята лагуна - 9

Синята лагуна – 9

Сяната лагуна - 10

Сяната лагуна – 10

Сяната лагуна - 11

Сяната лагуна – 11

Сяната лагуна - 12

Сяната лагуна – 12

Сяната лагуна - 13

Сяната лагуна – 13

Сяната лагуна - 14

Сяната лагуна – 14

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *