Излитане

Рованиеми и Финландска Лапландия

Share

Рованиеми и Финландска Лапландия

Фотогалерия от Рованиеми и Лапландия – 2018 г.

Фотогалерия „Лапландия – арктическа поема за елен, шейна и Северно сияние“ – 2019 г.

Фотогалерия и снимки от Лапландия – 2020 г.

Пътят от София до Рованиеми е 4 часа със самолет. Време, за което може да се чуе концерт на финландските групи „Найтуиш“ и „Стратовариус“. А когато вълнуващите им песни се съчетават с рева на самолетните двигатели на стария МД-80 „Макдонъл Дъглас“, наричан на галено в авиосредите „бясното куче“, е, това е вече авиационен катарзис.

Отиваме на гости на Дядо Коледа, който, знайно е, живее на Северния полярен кръг, 66 паралел. Обикновено българският турист е кисел, мрънкащ, вечно недоволен, културен талибан, тръгнал на война, но, о, чудо, не съм виждал на едно място толкова лъчезарни сънародници, както в този полет за Рованиеми!

Шест дни в Рованиеми слънцето не се показа: развиделява се към 10 ч., към 14 ч. раздавам пижамите.

Магия има в Лапландия, в нейната тишина и спокойствие, в сипещия се от небето сняг. Къде сме тръгнали, опасани с жици и устройства, които ни отдалечават един от другиго? Седя до местния еленовъд от племето саами и си говорим за прочутата мъжка „шапка на четирите вятъра“, за шамана, завързал ветровете в нея, после хапваме еленско с картофено пюре и боровинково сладко и сядам в шейната, завивам се с еленова кожа и гальовно подвиквам на моя елен: „Дий, другарю Хакинен“.

„Лапландия е земята на спокойствието“ – ми казва на следващия ден гледачът на хъскитата. И във вихрения бяг на кучешкия впряг усещам щастието.

После отиваме при Дядо Коледа (Йоулупукки), украсяваме канелени къщички, пием топло вино с жена му, госпожа Клаус. И накрая, тъй като сме били послушни, си получаваме подаръците. Преди това Дядо Коледа ни вика:

– Подаръци давам само срещу стихче или песничка!

И аз, старото магаре, се радвам, заобиколен от толкова деца, давам тон за песен: – Химна, деца!

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Рованиеми

loading map - please wait...

Рованиеми 66.478208, 25.817871
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *