Излитане

Полуостров Рейкянес в Исландия

Share

Полуостров Рейкянес в Исландия – свят на чудеса

 

В Югозападна Исландия, на хвърлей място от столицата Рейкявик се намира удивителният полуостров Рейкянес. Той лежи точно на Средноатлантическия хребет и е едно от малкото места на Земята, където можем да видим издигналите се до повърхността две отделни земни плочи – американската и евразийската – които всяка година се раздалечават с 2 см. Тук се намира мостът „Лейф Ериксон“, кръстен на викинга Лейф Ериксон, плавал според исландските саги до Америка преди 1000 години. По средата на моста пише „Мидлина, по стъпките на боговете“, а в двата му края: „Добре дошли в Европа“ и „Добре дошли в Америка“. Мостът е и символ за връзката между Стария и Новия свят.

Дясно - Америка, ляво - Европа

Дясно – Америка, ляво – Европа

Мостът между континентите

Мостът между континентите

На полуострова се намира геотермалната зона Крисувик, която показва богатото геоложко минало и настояще на Исландия.

Геотермална зона Крисувик, местност Селтун

Геотермална зона Крисувик, местност Селтун

Тук е кратерното езеро – Клейфарватн – в което не се вливат реки и където „живее“ местното чудовище: гигантски червей с размерите на кит. Има случаи, в които Клейфарватн губи голяма част от обема си заради земетресения.

Полуостров Рейкянес, езерото Клейфарватн

Полуостров Рейкянес, езерото Клейфарватн

Кратерното езеро Клейфарватн

Кратерното езеро Клейфарватн

Полуостровът ражда легенди. Една от тях разправя за местната жена Гуна, която била хвърлена от свещеника в горещия кален извор и вече 400 години изворът Гунухвер показва силата на разгневената жена.

Калният извор Гунухвер

Калният извор Гунухвер

Планината Валахнюкюр е истински рай за наблюдение на птици.

Планината Валахнюкюр

Планината Валахнюкюр

Един от най-удивителните спа комплекси в света също се намира тук – Синята лагуна. Идващите от земните недра вода и пара завъртат турбините на близката геотермална станция „Свартсенги“, биват зауствани и осигуряват топлата вода и парното на много домакинства на полуострова, а отпадният продукт се влива в близкото лавово поле, превърнато в балнеоложки рай.  Под бръснещия вятър, под стоманеното небе на Исландия една последна баня преди качването в самолета си е традиция.

Синята лагуна

Синята лагуна

Мое видео от полуостров Рейкянес:

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *