Излитане

Рейкявик – Исландия

Share

Рейкявик – различната столица

 

Да е село, не е село – има 120 000 жители; столица ли е – да – като се е ширнала, няма свършване. Главните й улици са тесни и два трамвая не могат да се разминат. Трамваи няма, няма железница, няма армия, столица е на страна, която може да си позволи да фалира и да прати кредиторите си по дяволите. Има си обаче езеро, океан в допълнение, субполярен климат, неприлично чист въздух и питейна вода, която идва от съседния ледник. Добре дошли в Рейкявик, най-северната столица на света.

Тук полицаят не носи пистолет – за какво му е, престъпност също няма – къде, драги престъпнико, ще бягаш – (по чукарите?!), основните места за срещи и ухажване са басейните с минерална вода. Няма хлор, няма дявол! Националният символ е весела птица, наречена „тъпоклюна кайра”, позната и като „пъфин”, облечена в бяла риза и смокинг, и вместо папийонка носи най-веселата оранжева човка, която може да си представите.

Бившият министър-председател е посестрима на Сафо, кметът на града е от шарена по-шарена птица, сегашният младок министър-председател е човек на изкуството. Исландия изобилства от писатели и жените са руси. Сградата на Министерския съвет е била затвор, и когато няма заседания, местните казват за министрите си: „Я, пак са пуснали затворниците.”

Исландия и столицата Рейкявик будят любов и привързаност. Но къде са столичаните? Къде са се скрили? Явно пак са отишли да ядат хотдог. Традиционната исландска кухня е сравнявана със стая на ужасите и поради това исландците са национално пристрастени към хотдога, който пък е уникален и се нарича „пилсур”. Здрав и прав мъж трябва да хапне поне два-три, за да се наяде, а тайната е в хрупкавия пържен лук. Исландците здраво работят, здраво се веселят, а цената на алкохола по заведенията е умопомрачителна. Страната доскоро е имала сух режим и затова първата работа на исландеца като кацне на Кефлавикурфлюгвюлюр, основното исландско летище, е да иде в безмитния магазин и да препълни количката си с концентрат и бира. И така ще е, защото през лятото слънцето не залязва, през зимата – едва-що появило се, изчезва. Ще пиеш, ще плачеш и километрични саги ще разказваш: за любов, за ревност, за сандъче с имане, за убийства, за чест, за баща и син, за алчност и пари. И за жени красиви.

Преди години, когато бях дете, в една октомврийска вечер на 1986 г. за първи път чух името на далечния Рейкявик. По средата между двете империи – САЩ и СССР – се срещаха водачите им Рейгън и Горбачов. Не е могло да се избере по-подходящо място, от което да започне т.нар. „разведряване”. В тази връзка, дом „Ховди”, мястото на срещата, е важен символ в съвременната история.

И ето, сега бродя по улиците на Рейкявик и не спирам да се удивлявам. Как да ги пресека, когато няма хора, как да мина от другата страна, когато съм пешеходец – шофьорите ме гледат, аз ги гледам и се чувствам като пълен идиот, който не знае как и кога да пресече. Всеки ти дава предимство… Чак обърквам движението.

Дъждовните улици на Рейкявик са пълни с вдъхновение, те са смълчани и ни отвеждат към домовете на хората: прости, удобни, нашарени с графити, понякога олющени. Надниквам в задните дворове: достъпни, смълчани, цветя, скара и детски играчки. И да, понякога улиците имат елегантни кръпки. Но покривите са цветни. А в къщите парното и топлата вода идват от недрата на земята. И по скандинавски огради няма, ако пък има, те са за украса.

Рейкявик е една от най-вдъхновяващите столици на света, една от най-чистите и със сигурност една от най-странните. И най-скъпите. Цените са неприлично високи и чувам как американци и европейци пъшкат. За пъшкане си е. Пие им се. А за алкохола – навсякъде се продава слаба бира 2.25 %. Ако искаш „твърд алкохол”, има си специализирани закътани магазинчета, които не се откриват лесно.

Рейкявик е различната столица, творческа лаборатория , в която по неподражаем начин се смесват природа и човек. Природата извайва шестоъгълни базалтови колони, исландецът ги взема като модел и ги вгражда в катедралата си, която има формата на бликащ гейзер. После този чудак ще украси по най-скромния начин църквите си, защото при тези природни условия няма място за излишества и натруфености. В катедралата „Хатлгримскиркя” ще сложи малък орган, но ще вгради в този архитектурен гейзер и по-голям орган, снабден с над пет хиляди тръби , защото този дух исландски трябва да се извиси. Andante, maestro!

В океана съм и прекосявам залива Факсафлой на връщане към пристанището. Нещо едро, с формата на перла, блести в далечината. Исландецът, този гениален поет и прагматик, е направил сданието „Перлан”, градските цистерни, придал му е естетическата форма на перла и е вградил в цистерните музей на сагите, ресторант, наблюдателна площадка, че и изкуствен гейзер. Пристигаш на пристанището и там те чака разноцветната концертна зала „Харпа”, симфония от звуци, отражения, вода.

Исландецът, този горд творец, е създал такава потресаваща народна музика, че като я чуя, настръхвам и очаквам на съседния ледник да кацнат извънземни. Не случайно в Исландия се подготвят астронавти и се провеждат космически изследвания. Ако пък извънземните сбъркат милата ни планета и кацнат на Луната, то елфи, тролове, джуджета и всякаква скрита и неизтребима гад ще излязат и ще се хванат на хорото, докато им пеят гарваните.

Малък народ – големи превозни средства, малък народ – големи самолети, малък народ, живеещ край големи вулкани, малък народ – голям дух. Голям дух – силен народ.

 

Вж. още по темата: пътеписа „Исландски истории“: I част, II част, III част, епилог

 

Още по темата „Исландия“:

Великолепният документален филм за Исландия от режисьора Мигел Маркес „Тенджери, тигани и други решения“. Засяга банковата криза в Исландия, обществото, исландската „пряка“ демокрация и проч. Филмът е преведен на български. Вижте го тук

 

Текст: Б.

Снимки: Вулканета и Б.

Рейкявик – Исландия, 26 -28 август 2013 г.

 

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Reykjavik

loading map - please wait...

Reykjavik 64.135338, -21.895210
Share

2 thoughts on “Рейкявик – Исландия

  1. InnerSelf

    Поздравления за прекрасните очерци от Исландия! Изключително съм радостен, че успях да прочета нещо толкова забавно и майсторски написано от човек, посетил тази магическа страна. Впечатлих се особено много от преговорите с елфите, мечтата на циганина Николай и факта, че овцете там са повече от хората. Пожелавам ви успех във всичките начинания и дано и в бъдеще да имам възможността да прочета нещо ново за някоя северна страна, тъй като този регион ми е слабост 🙂

    1. izlitane Post author

      Благодаря, че ми пишете и благодаря за милите думи. Исландия е уникална като природа, общество и хора. При така достъпните вече евтини самолетни билети аз ви желая направо да си стягате багажа и многократно да посещавате любимия си Север. Пък знае ли човек, може с Вас да се „засечем“ из Севера и да пием бира или някое тракийско вино я в Гренландия, я в Шпицберген, я в Акурейри или Йокулсарлон! Желая попътен вятър и сбъдване на мечтите по Севера!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *