Излитане

Рейкявик – Исландия

Share

Рейкявик – столицата на Исландия

 

Да е село, не е село, столица ли е – да – като се е ширнала, няма свършване. Главните ѝ улици са тесни и два трамвая не могат да се разминат. Трамваи няма, няма железница, няма армия, столица е на страна, която може да си позволи да фалира и да прати кредиторите си по дяволите. Има си обаче езеро, океан в допълнение, субполярен климат, неприлично чист въздух и питейна вода, която идва от съседния ледник. Добре дошли в Рейкявик, най-северната столица в света.

Тук полицаят не носи пистолет – за какво му е, престъпност също няма – къде, драги престъпнико, ще бягаш – (по чукарите?!), основните места за срещи и ухажване са басейните с минерална вода. Няма хлор, няма дявол! Националният символ е весела птица, наречена „тъпоклюна кайра”, позната и като „пъфин”, “облечена” в бяла риза и смокинг, и вместо папийонка носи най-веселата оранжева човка, която може да си представите.

Бившият министър-председател е посестрима на Сафо, кметът на града е от шарена по-шарена птица, министър-председателят е човек на изкуството. Първата жена президент в света е, разбира се, исландка – Вигдис Финбогадотир. Исландия е страната номер едно в равноправието между половете. Исландия изобилства от писатели и жените са руси. Сградата на Министерския съвет е била затвор, и когато няма заседания, местните казват за министрите си: „Я, пак са пуснали затворниците.”

Исландия и столицата Рейкявик будят любов и привързаност. Но къде са столичаните? Къде са се скрили? Явно пак са отишли да ядат хотдог. Традиционната исландска кухня е сравнявана със стая на ужасите и поради това исландците са национално пристрастени към хотдога, който пък е уникален и се нарича „пилсур”. Здрав и прав мъж трябва да хапне поне два-три, за да се наяде, а тайната е в хрупкавия пържен лук и в специалната исландска горчица.

Исландците здраво работят, здраво се веселят, а цената на алкохола по заведенията е умопомрачителна. Затова първо си “подлагат” вкъщи и в бара си носят по нещичко в джоба. Страната доскоро е имала сух режим и първата работа на исландеца, като кацне на Кефлавикурфлюгвюлюр, основното исландско летище в Кеплавик, е да иде в безмитния магазин и да напълни количката си с концентрат и бира. И така ще е, защото през лятото слънцето не залязва, през зимата – едва-що появило се, изчезва. Ще пиеш, ще плачеш и километрични саги ще разказваш: за любов, за ревност, за сандъче с имане, за убийства, за чест, за баща и син, за алчност и пари. И за жени красиви! Ах, тези горди и свободолюбиви исландки! Жена да си в Исландия!

Преди години, когато бях дете, в една октомврийска вечер на 1986 г., за първи път чух името на далечния тогава Рейкявик. По средата между двете империи – САЩ и СССР – се срещаха водачите им Рейгън и Горбачов. Не е могло да се избере по-подходящо място. Дом „Хьофди”, мястото на срещата, е важен символ в съвременната история.

И ето, сега бродя по улиците на Рейкявик и не спирам да се удивлявам. Как да ги пресека, как да мина от другата страна, когато съм пешеходец – шофьорите ме гледат, аз ги гледам и се чувствам като пълен идиот, който не знае как и кога да пресече. Всеки ти дава предимство… Чак обърквам движението.

Дъждовните улици на Рейкявик са пълни с вдъхновение, те са смълчани и ни отвеждат към домовете на хората: прости, удобни, нашарени с графити, понякога олющени. Надниквам в задните дворове: достъпни, смълчани, цветя, скара и детски играчки. И да, понякога улиците имат елегантни кръпки. Но покривите са цветни. А в къщите парното и топлата вода идват от недрата на земята. И по скандинавски – огради няма, ако пък има, те са за украса.

Рейкявик е една от най-вдъхновяващите столици на света, една от най-чистите и със сигурност една от най-странните. И най-скъпите. Цените са неприлично високи и чувам как американски и европейски туристи пъшкат. За пъшкане си е! Пие им се! А за алкохола – в супермаркета и в бензиностанцията се продава слаба бира 2 %. Ако искаш „твърд алкохол” или нормална бира, има си специализирани закътани магазинчета, които не се откриват лесно и които имат намалено работно време.

Рейкявик е различната столица, творческа лаборатория , в която по неподражаем начин се смесват природа и човек. Природата извайва шестоъгълни базалтови колони, исландецът ги взема като модел и ги вгражда в катедралата си, която има формата на бликащ гейзер. После този чудак ще украси по най-скромния начин църквите си, защото при тези природни условия няма място за излишества и натруфености. В катедралата „Хатлгримскиркя” ще вгради в този архитектурен гейзер и голям орган, снабден с над пет хиляди тръби , защото великият исландски дух трябва да се извиси. Andante, maestro!

В океана съм и прекосявам залива Факсафлой на връщане към пристанището. Нещо едро, с формата на перла, блести в далечината. Исландецът, този гениален поет и прагматик, е направил сданието „Пертлан” (“Перлата”), градските цистерни, придал му е естетическата форма на перла и е вградил в цистерните музей на сагите, ресторант, наблюдателна площадка, че и изкуствен гейзер. После, когато топлата вода тръгне от разположената нависоко “Перла”, тя ще мине под тротоарите в центъра на града и ще ги направи отопляеми. Така тротоарите винаги ще са изчистени и столичаните няма да си чупят краката. Пристигаш на пристанището и там те чака разноцветната концертна зала „Харпа”, симфония от звуци, отражения, вода.

Исландецът, този горд творец, е създал такава потресаваща народна музика, че като я чуя, настръхвам и очаквам на съседния ледник да кацнат извънземни. Неслучайно в Исландия се подготвят астронавти и се провеждат космически изследвания. Ако пък извънземните не харесат милата ни планета и кацнат другаде, то елфи, тролове, джуджета, коледният котарак Йолакотурин и всякаква скрита и неизтребима гад ще излязат и ще се хванат на хорото, докато им пеят гарваните.

Малък народ – големи превозни средства, малък народ – големи самолети, малък народ, живеещ край големи вулкани, малък народ – голям дух. Голям дух – силен народ.

 

Още за най-северната столица в света: Отново в Рейкявик

 

Вж. още по темата: пътеписа “Исландски истории”: I част, II част, III част, епилог

 

Още по темата “Исландия”:

Великолепният документален филм за Исландия от режисьора Мигел Маркес “Тенджери, тигани и други решения”. Засяга банковата криза в Исландия, обществото, исландската “пряка” демокрация и проч. Филмът е преведен на български. Вижте го тук

 

Рейкявик

Рейкявик

Изглед към Рейкявик от "Перлата"

Изглед към Рейкявик от “Перлата”

Поглед към града от "Фос хотел Рейкявик"

Поглед към града от “Фос хотел Рейкявик”

Църквата "Hallgrímskirkja"

Църквата “Hallgrímskirkja”

Църквата на Халгримур е осветена е през 1986 г.

Църквата на Халгримур е осветена е през 1986 г.

Статуята на мореплавателя Лейф Ериксон, открил Америка, е подарена от САЩ

Статуята на мореплавателя Лейф Ериксон, открил Америка, е подарена от САЩ

Църквата "Hallgrímskirkja" - интериор

Църквата “Hallgrímskirkja” – интериор

Поглед към Рейкявик от камбанарията на лутеранската църква "Hallgrímskirkja"

Поглед към Рейкявик от камбанарията на лутеранската църква “Hallgrímskirkja”

Алтингът - парламентът на Република Исландия

Алтингът – парламентът на Република Исландия

Министерският съвет на Исландия - бивш затвор

Министерският съвет на Исландия – бивш затвор

Езерото Тьорнин с модерното кметство на града

Езерото Тьорнин с модерното кметство на града

На опашка за хотдог пред "Bæjarins Beztu"

На опашка за хотдог пред “Bæjarins Beztu”

От 1937 г. "Bæjarins Beztu" прави хотдог

От 1937 г. “Bæjarins Beztu” прави хотдог

Рейкявик - зала "Харпа"

Рейкявик – зала “Харпа”

През октомври 1986 г. в дом "Хьовди" се срещат Рейгън и Горбачов

През октомври 1986 г. в дом “Хьофди” се срещат Рейгън и Горбачов

На битпазар в Рейкявик

На битпазар в Рейкявик

Битпазарът в Рейкявик крие интересни находки, като стилизирания пуловер "лопапейса"

Битпазарът в Рейкявик крие интересни находки, като стилизирания пуловер “лопапейса”

По главната улица на Рейкявик "Льойгавегур"

По главната улица на Рейкявик “Льойгавегур”

По главната улица на Рейкявик

По главната улица на Рейкявик

Високопроходимият автомобил е необходимост в Исландия

Високопроходимият автомобил е необходимост в Исландия

Безликият чиновник е увековечен от твореца Магнус Томасон

Безликият чиновник е увековечен от твореца Магнус Томасон

Творчеството е навсякъде в Рейкявик

Творчеството е навсякъде в Рейкявик

Елегантната и проста архитектура на Рейкявик

Елегантната и проста архитектура на Рейкявик

Задните дворове на Рейкявик

Задните дворове на Рейкявик

Улица в централен Рейкявик

Улица в централен Рейкявик

Артистичният Рейкявик

Артистичният Рейкявик

Уютният Рейкявик

Уютният Рейкявик

Отново главната улица на Рейкявик "Льойгавегур"

Отново главната улица на Рейкявик “Льойгавегур”

Тук се провеждат концерти и се празнуват спортните победи. Статуята е на първия заселник в Рейкявик - норвежкия викинг Инголфур Артнарсон

Тук се провеждат концерти и се празнуват спортните победи. Статуята е на първия заселник в Рейкявик – норвежкия викинг Инголфур Артнарсон

Крайбрежната алея на Рейкявик и "Слънчевият пътешественик"

Крайбрежната алея на Рейкявик и “Слънчевият пътешественик”

Исландският трол Лепалуди

Исландският трол Лепалуди

Само гофрираната ламарина издържа на поривите на вятъра

Само гофрираната ламарина издържа на поривите на вятъра

Крайбрежната алея на Рейкявик

Крайбрежната алея на Рейкявик

Пристанището на Рейкявик

Пристанището на Рейкявик

Рейкявик и неговата планина Еся, кадър от залива Факсафлой

Рейкявик и неговата планина Еся, кадър от залива Факсафлой

Президентската резиденция в Бесастадир, край Рейкявик. Я, каква българска делегация!

Президентската резиденция в Бесастадир, край Рейкявик. Я, каква българска делегация!

 

Share

2 thoughts on “Рейкявик – Исландия

  1. InnerSelf

    Поздравления за прекрасните очерци от Исландия! Изключително съм радостен, че успях да прочета нещо толкова забавно и майсторски написано от човек, посетил тази магическа страна. Впечатлих се особено много от преговорите с елфите, мечтата на циганина Николай и факта, че овцете там са повече от хората. Пожелавам ви успех във всичките начинания и дано и в бъдеще да имам възможността да прочета нещо ново за някоя северна страна, тъй като този регион ми е слабост 🙂

    1. izlitane Post author

      Благодаря, че ми пишете и благодаря за милите думи. Исландия е уникална като природа, общество и хора. При така достъпните вече евтини самолетни билети аз ви желая направо да си стягате багажа и многократно да посещавате любимия си Север. Пък знае ли човек, може с Вас да се “засечем” из Севера и да пием бира или някое тракийско вино я в Гренландия, я в Шпицберген, я в Акурейри или Йокулсарлон! Желая попътен вятър и сбъдване на мечтите по Севера!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *