Излитане

Полезна информация за Норвегия

Share

Обичам великолепните беседи на Николай Геров в Осло – пред барелефа на Фритьоф Нансен

Преди много години кацнах на летище „Гардермоен“ край Осло и знаех, че ме очаква нещо великолепно. Туристическият ми инстинкт не ме подвежда. Такова нещо съм изпитвал само на летище „Нарита“ край Токио и „Пунта Раизи“ в Палермо, и, разбира се, на „домашното“ ми летище „Лейфур Ериксон“ в Исландия.

Норвегия – дом на едни от най-красивите гледки в света, родно място на велики пътешественици като Тур Хейердал и Фритьоф Нансен, страна на природни крайности, превърнала се за по-малко от век от изостанала страна в цветуща икономика и удивителен социален модел.

Пропътувал съм няколко хиляди километра по норвежките пътища и тунели и все още се улавям, че възхитително процеждам през зъбите си: „Мамка му“. Когато норвежецът вземе чука в ръцете си, той е равен само на себе си и на братовчеда си по кръв и език, исландеца – пробиват планини, прокарват пътища.

Аз не спирам да се учудвам на дебелоочието на толкова минали и настоящи правителства, не искам да чувам вече за магистрали, мостове, пътища, коридори. Първо, защото вече няма кой да пътува по тях и, второ, защото, ако у чиновниците, свързани с пътищата, има някакво достойнство, би следвало да откъртят табелата на Пътната агенция и на Министерството на регионалното развитие и да си намерят друга работа. Когато се възкачиш на великия норвежки път, тогава пътят сам ти заговаря за този прекрасен човек, построил го – норвежеца.

От няколко години служебни ангажименти ме водят в Норвегия и ме срещат с Николай Геров. Неговата харизма, образованост и великолепното му чувство за хумор правят впечатление. Николай Геров е един от най-вещите познавачи на българо-норвежките отношения, написал чудесна брошура за Норвегия, която би била много полезна за българи, насочващи се към Норвегия!

Брошура с много полезна информация за Норвегия

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *