Излитане

Японски истории (Пътеписи за Япония)–IX част–Нара

Share

Японски истории

Пътеписи за Япония – IX част

Нара

 

Намираме се в южната част на остров Хоншу, регион Кансай. В близост до Киото и Осака е разположен великолепният град Нара, бил столица на Япония в периода Нара (710 – 794 г.), важна спирка по източната част на Пътя на коприната, както и център на японския будизъм.

Някои интересни обекти в Нара:

Паркът в Нара се намира в централната градска част и е приютил четири обекта под закрилата на ЮНЕСКО. Около хиляда и двеста диви еленчета живеят в него и придават неповторим колорит и, за по-чувствителните носове, понякога, аромат. Легендата разказва, че когато „Касуга Тайша“ била построена като семеен храм на управляващия клан Фудживара през VIII век, те поканили могъщото божество Такемиказучи (Гръмовержеца) от пагодата Кашима (намираща в наши дни в префектура Ибараки). Божеството отговорило, че ще дойде в Нара, възседнало бял елен. Оттогава елените са почитани като пратеници на боговете от местните. Те се хранят с трева и бамбукови филизи, но тяхната най-любима храна си остават крекерите (шика сенбей), продаващи се навсякъде. Някои от тях, като японците, са толкова възпитани, че се покланят на туристите, за да си получат крекер. Но, бидейки и диви създания, те не спират да се борят едно с друго и дружески да се закачат с туристите. Рогата им са отрязани.

Храмът „Тодай-джи“ (Големият източен храм) се води най-голямата дървена структура в света и е приютил Големия Буда, Дайбуцу, (най-голямата статуя на Буда в Япония: височина 15 метра и тегло около 500 тона). Храмът е построен през VIII век, претърпял няколко пожара, днешният му облик е от последния му ремонт през 1692 г., като са възстановени само две трети от предишните му размери.

Храмът „Касуга Тайша“ – е най-известният храм в Нара. Той е създаден по същото време като столицата и е посветен на божеството, отговорно за опазването на града. „Касуга Тайша“ е бил титулярният храм на Фудживара, най-мощния семеен клан в Япония през по-голямата част от периодите Нара (710 – 794 г.) и Хеян (794 – 1185 г.). Храмът е известен с изобилието на каменни и бронзови фенери.

Храмовия комплекс „Кофуку-джи“ е построен през 710 г. и претърпял много пожари. В наши дни са останали няколко зали и пет етажната пагода, която е символ на Нара. С височината си от 50 м тя е на второ място в Япония след пагодата в храма „Тоджи“ в Киото.

И след толкова храмове, колко приятна е разходката по тесните улички в Нарамачи – стария търговски район. Какво изящество – пред всяка къща има кофа или делва със студена вода, за да пречиства от злини, вероятно. На всеки перваз – котка. Нарамачи ни предлага постройки от периода Едо, както и много примери на традиционна японска мачия – дълга и тясна къща, служеща както за склад, така и за жилище на търговците.

А след такава разходка, колко хубаво е да влезеш в малка кръчмичка, да те посрещне японка и да те нагости с прекрасните ястия на региона Кансай. Вече сме станали почти специалисти с „хаши“ – традиционните пръчици за храна.

Изполвани източници: Nara Sightseeng Map и japan-guide.com

Фотогалерия от Нара

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
 

loading map - please wait...

  34.746126, 135.810242
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *