Излитане

Кулинарна Тоскана

Share

Открий Тоскана – култура, традиции, храни и вино

Кулинарен тур в Сиена и провинция Сиена

 

Тоскана е регион, намиращ се в Централна Италия, земя, богата на багри, култура, история, но и на кулинарно изкуство. Много са нещата, които да се видят, направят и опитат. Един прекрасен начин да започнете вашето пътуване между история, изкуство и кулинарни благоухания.

Тосканската кухня е антична, разнообразна и вкусна, тясно свързана с традициите. Използват се предимно продукти, родени на тосканска земя. Известна е със своите вкусни блюда: като се започне от обикновената брускета (препечен хляб с чесън и маслиново олио), традиционната супа от farro (житото на древните римляни), различни видове колбаси като сопрасата (soprassata), финокиона (finocchiona) и стигнем до много и най-различни ястия, приготвени от дивеч и морски продукти. И нека не забравяме така наречената bistecca fiorentina – огромен бифтек (най-малкият тежи 1 кг) с характерен Т-образен кокал, приготвен на скара.

Тосканската кухня се смята за една от най-здравословните и добре балансирани кухни в света. Не случайно френската кухня, която всички възхваляват, води своето начало от тосканската благодарение на Катерина де Медичи, която, отивайки във Френския двор, води там своите флорентински готвачи и сладкари.

Тоскана е световно известна и със своите високо ценени бели и червени вина. В зоната на Кианти – хълмиста област, където климатът и почвата благоприятстват отглеждането на лозя и маслини, се произвеждат едни от най-реномираните вина в Италия, както и най-качественият зехтин тип „Екстра върджин“.

Сан Джиминяно (San Gimignano) – каменният град

Построен на висок хълм около X в, Сан Джиминяно е известен в цял свят със своите каменни средновековни кули, наричани още средновековните небостъргачи. Единствено тук се произвежда царицата на белите тоскански вина Вернача от Сан Джиминяно (Vernaccia di S.Gimignano), произвежда се също така и червеното вино Кианти (Chianti) и Кианти класико (Chianti Classico).

Пешеходна разходка с разглеждане забележителностите на града и дегустация на бялото Вернача от Сан Джиминяно и 2 или три червени вина Кианти, Кианти Класико и Кианти резерва.

Сиена (Siena) – готическият град с каменни улици и велико минало

Сиена е древен град, запазил своя готически облик през вековете. Тесните, виещи се средновековни улички пренасят посетителя в неповторимата атмосфера на XIII и XIV век. Интерес представляват Дуомо (Duomo) – Сиенската катедрала – една от най-красивите катедрали в Италия, шедьовър в готическата архитектура; Пиаца дел Кампо (Piazza del Campo) – градския площад, където както в Средновековието, така и сега, кипи градският живот. Единствен по рода си със своята необичайна форма на отворена мида. Тук два пъти в годината се провеждат конните надбягвания Палио (Palio); Базиликата „Сан Доменико“ (Basilica di San Domenico), посветена на най-големия църковен дипломат, света Катерина Сиенска.

Освен с многобройните си архитектурни паметници, палати и творби на изкуството Сиена е известна и със своята кухня, тясно свързана с традицията. Обиколка и разглеждане на най-важните исторически забележителности, след което може да се организира дегустация на вина: червеното Кианти, Кианти класико, Кианти коли сенези и др., както и вечеря с традиционна сиенска кухня.

Монталчино (Montalcino)

Монталчино е малко китно градче, разположено на висок хълм, от където се откриват прекрасни панорами. Типично средновековно градче с тесни улички, изпъстрени с много кафенета, магазинчета и малки занаятчийски работилници. Оше от XV век е известно със своите високо ценени червени вина. Освен с богатото минало Монталчино се слави най-вече с производството на едно от най-реномираните и престижни червени вина в Италия – Брунело от Монталчино (Brunello di Montalcino). Това червено вино, произведено от сорта санджовезе, задължително отлежава пет години преди пускането си на пазара. Обиколка на града и възможност за дегустация на Брунело от Монталчино (Brunello di Montalcino) и Росо от Монталчино (Rosso di Montalcino).

Пиенца (Pienza) – идеалният град

Това е градът на един от най-големите папи-хуманисти Пий II – Енея Силвио от сиенския род Пиколомини (Enea Silvio Piccolomini). Историята на града е тясно свързана с личността на папа Пий II, роден в Пиенца. Той преустройва родния си град, като го превръща от малко средновековно селище в папска резиденция, в ренесансов стил. Освен с ренесансовите си палати и църкви градът е известен и с производството на сиренето Пекорино тоскано (Pecorino Toscano), едно от най-хубавите овчи сирена в Италия. Римските легионери са го консумирали с маслини и сушени плодове. В Пиенца това сирене е още по-вкусно, още по-хубаво, защото е произведено от млякото на овце, пасящи по пасищата на Валдорча, долина, богата на три вида треви, които не растат на други места. Пешеходна разходка из града и дегустация на различни видове пекорино.

 

автор: Силвия Манолова, Сиена

Силвия Манолова е лицензиран екскурзовод на български език в Сиена и провинция Сиена.

За контакт с нея: тел. 0039 338 8375178 – manolovasilvia@tiscali.it

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *