Излитане

Събор в Копривщица 2015 г.

Share

XI Национален събор на народното творчество

Копривщица (7-9 август 2015 г.)

Похвално слово за българския самодеец

Вече трети ден седя на тежка трапеза в двора на една от копривщенските къщи, водещи към събора, и немея, а причината е сладката лудост, наречена Копривщица. Колко лесно е да  описваме далечни страни, пустини и морета, гренландски акули, вулкани в Индонезия, но, понякога, колко е трудно да пишем за България. А край мен минават възторжени японци, холандки, чехи, калифорнийци и пеят български народни песни. Бре! А не малка част от моя народ слуша шарлатански „авторски“ фолклор, идещ не от душата, а от долницата, чупи снага под звуците на чужди ритми и си клати задника неестетически.

Две неща има в България, които обичам: хубостта на жените и неземния фолклор, чистотата на формата, напевите, ритмите.

Преди векове е било лесно: отидеш, намериш мощи от някой светец, сътвориш нещо в безкнижния свят и хоп, някой вземе да напише похвално слово за теб, без да си дава сметка, че след 800 години клетите студенти ще се мъчат на изпит по старобългарска литература.

Главният „виновник“ за събора – Негово величество българския самодеец – заслужава своето похвално слово, уважение и почит, защото, бидейки безименен, едвам събрал пари да си плати транспорта до Копривщица, идва, преоблича се набързо в горичката, качва се на естрадата, пее, танцува и свири, и веднага си тръгва – нощувките са скъпи, местата за настаняване са отдавна заети.

Може би вече остарявам и ставам по-сантиментален, но се усещам, че снова непрекъснато между първа и седма сцена на копривщенския събор, просълзявам се, рева даже. А край мен момите от Козлодуйско са „напълнили“ пазвите, старче до мома от Видинско подрипват, цветове и багри, радост и тъга…

Все още недоумявам, а и не е нужно, как малка страна като България е създала толкова богат и разнообразен фолклор. До мен е малкия ми син. Сигурен съм, че след петдесетина години ще е тук, в Копривщица. Това ми стига!

текст, снимки и видео от Събора в Копривщица: Б.

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *