Излитане

Исландският вятър – II част

Share

Исландският вятър – II част

Пътеписи от Исландия

 

Този вятър исландски, който бие в гърдите ми, извиращ отвсякъде, злокобен и мрачен, могъщ, извайващ, създаващ, рушащ и съзиждащ нечувани форми.

Стоя на нос Дирхолей, на брега на Атлантика, стоя край Калфафетл, насред исландското нищо и навсякъде, той, исландският вътър, идва, замайва и блъска, пречиства. Епичен, затрогващ, свиреп.

Всеки, който е бил в Исландия, знае за силата на исландския вятър. Знаят го и исландците. Опакован като за Северния полюс, застанал съм до автобусния ни шофьор Йохан, и като го гледам как се е разгърдил, облечен с тениска и тънко якенце, обут в сандали, питам го не му ли е студено. Той се засмива и казва, че му е свикнал с вятъра и му е добре. Йохан има първа специалност дърводелство и втора – автобусен шофьор. Гледам българските си туристи – забързани, изопнати от нерви, и ги сравнявам със спокойния, бавен и усмихнат шофьор, който, освен всичко, има обща култура като на доцент-хуманитарист.

– Ние, исландците – казва той, – не бързаме за никъде. Исландия е опасана от Околовръстното си шосе, което е дълго само 1332 км. Понякога, от толкова въртене, ние изпадаме от него в океана, но това не ни притеснява. Ако имаме нещо за правене днес, спокойно можем да го оставим за утре. Младите исландци чакат почивните дни, за да потанцуват и пийнат някое питие. Знаеш ли, че в Исландия, ако дори една бира изпиеш през седмицата, се смята, че имаш проблем с алкохола и ти се препоръчва специализирана помощ. А бирата е официално забранена до 1989 г.

Той продължава: – Исландия е най-мирната страна в света, първенец по равноправие между половете, самотните майки са много и по никакъв начин не са дискриминирани.

Понякога искам да ида далеч и да помислия какво е било и колко още ми остава. Моето място за покой е Исландия. Отново ме блъска в гърдите исландският вятър.

По-долу съм поставил клипове от исландските ми пътувания. За повече снимки от октомврийска Исландия 2017 г., натиснете долния линк:

Фотоалбум Исландия 2017 г. 

Черните плажове Рейнисфяра в Южна Исландия

Полуостров Рейкянес, геотермална зона Крисувик

Ледникът Ватнайокутл и ледниковото езеро Йокулсарлон

Плаване с амфибия в ледниковото езеро Йокулсарлон

Няколко думи за исландската овца

Наблюдение на китове в залива Факсафлой край Рейкявик

Завръщане в Рейкявик

Гълфос – „Златният водопад“

Водопадът Скогафос

Водопадът Селяландсфос

Гейзерът Строкур

Синята лагуна

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *