Излитане

Исландският вятър – I част

Share

Исландският вятър – I част

Пътеписи от Исландия

 

Елегантният крак на Н-ския градоначалник се плъзва в държавен мерцедес „Ес-класа“. Не се учудвам, че под огледалото за обратно виждане има синьо-червена сигнална лампа – с нейните светлини не се забелязват дупките и неравностите по пътя. На задните врати има поставени щорички. Аз искам да виждам лицето на кмета! Градоначалнико, махни щорите, слез от мерцедеса, слей се със съгражданите си и ще останеш в общинската история! Кметът на най-северната столица в света, Рейкявик, ходи на работа с колело. Кметството  е широко отворено, и като антитеза на вземащите се на сериозно властници, пред него има скулптура на анонимен чиновник.

Често си ям баничката с боза на кръстовището на „Дондуков“ и „Раковски“, където преминават правителствените кортежи. Там е била и къщата на Алеко Константинов. Ако можеше Щастливеца да излезе и да види как правителствените коли препускат: нахални, нагли, зли. Датските депутати слизат от велосипедите си и ги оставят на „коневръза“ пред парламента. Президентът на Р.Исландия наскоро закара със служебната си кола до вкъщи две деца, чиято майка закъснявала да ги вземе от басейн в Рейкявик, и то спортно облечен в екип на исландска марка. Хвала Вам, мистър Гудни Йоханесон! Хвала и на тез симпатяги, исландските полицаи, зарязали служебната шкода пред резиденцията на президента и влезли да се постоплят.

Първата работа на българските властници е да се настанят  в държавните коли – колко по-скъпи, толкова по-добре. Но отскоро на световния небосклон изгря една суперзвезда, плю на суетата и поведе пасомите си. На Велики Четвъртък 2017 г. папа Франциск посети затвора в Палиано, за да умие нозете на затворници, изпълнявайки Светата литургия „in Coena Domini“ („на Господнята Вечеря“). Светият отец влезе в затвора с… фолксваген голф. И макар и да беше придружаван от кортеж, скромният голф на папата нямаше лампа. Самият той осветяваше пътя. Понякога папа Бергольо ползва служебен ватикански форд.

Преди години видях луксозния автомобил на дядо Николай Пловдивски пред Бачковския манастир, сквернословно теглих една майна и се запитах: „Защо бре, отче Николае, си вееш брадата в това ауди?! Срама нямаш ли?! На кого служиш, на Дявола, на Бога?! Кому са нужни тез очи искрометни, надзъртащи от скъп автомобил?“ При посещението си в Южна Корея папата помоли домакините да бъде в скромна кола и по време на посещението си беше с местна „Кия“, нисък клас.

Принадлежа към поколението, закърмено с атеизъм (такова беше времето!), но симпатичният папа ми прави силно впечатление с думите си за Дявола: „Неговата лукавост изкушава всички нас и всички знаем какво са изкушенията, защото всички ги притежаваме. Изкушения от суета, високомерие и алчност“.

В периода 2008 – 2009 г. Исландия фалира и излезе пред парламента да потърси сметка на политиците си. Исландският народ каза на банките да си гледат работата, да фалират – тяхна си работа. Но колко са исландците – 340 000 души, а България? Колко е обработваемата площ в Исландия – 18 процента, а в България? И ако в Родината ни управляват какви само пирати, то на исландския политически небосклон се появяват симпатични субекти, с още по симпатични имена: „Най-добрата партия“ или „Пиратската партия“. Гордият исландски народ пренаписа конституцията си.

Ах, тази Исландия, дето ми е на сърцето. Липсва ми исландският вятър…

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *