Излитане

Белград – Сърбия

Share

Със Сърбия имах сложни отношения доскоро. Свързвах я с битката при Сливница от 1885 г., със сръбската чалга, проглушила тираджийските кабини и родните спални като повей на промяната, със стъклените и алчни, воднисто-сини очи на сръбските търговки от 90-те на пазара „Илиянци”, имащи вид на настъпени пепелянки, с до болка познатата ми рушветчийски игра на сръбското КПП „Градина”:  знаете как се минаваше там: стек „Марлборо”, бутилка „Джони Уокър” и нещо „ладно”, утоляващо жаждата на преработилия се митничар и граничен полицай. Йебига! Не се ли наядохте и напихте бе, дембели, тъпани?!

През 1999 г., по време на сръбските събития, вече дребен чиновник, „сладкодумен гост на държавната трапеза”, както би казал дядо Вазов, бях изненадан, когато началничката ми влезе на оперативка и каза, че служебно трябва да ходим на митинг, подкрепящ бомбардирането на Сърбия от НАТО, като добави дискретно, че няма да се сърди на тези, които няма да присъстват поради убежденията си. Мъжко момиче! Йебига! Човек трябва да е извратен и садистичен, за да подкрепя падащите в съседна Сърбия ракети.

Години по-късно на Калотина чакам свой другар, човек добър и образован, живеещ в отсрещните Западни покрайнини, учител по български и литература. Заговаряме се кое как е и той споделя, че „вашите митничари и те вземат”. Спогледахме се и като че си спомнихме поемата „Септември” от Гео Милев: „Прекрасно: но що е отечество? – И яростно лаят картечници…”

Накрая дойде лето господне 2014. Благоверната ме извести, че била намерила някакви ваучери за Белград, да съм се стягал за път. Опитах най-любезно да отклоня поканата й, но тя ме заплаши, че ще „пали вулкана“, и ето ни вече в белградски ресторант на река Сава: сръбски оркестър ни пее за Йована и Яна, а китаристът заплашително й дрънчи над главата, докато я зяпа в пазвата. Айде, Яно, айде, душо, коня да продамо!

Възкръснал от пепелищата, това бе друг Белград! В него играят деца!

Мои родни Балкани, огнедишащо страстни, кръвосмучещи, властни, ритъм първичен, дивашки – сред  падащи бомби се ражда живот!

 

Текст и снимки: Б.

Белград, 14-16 февруари 2014 г.

 

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Belgrade

loading map - please wait...

Belgrade 44.820556, 20.462222
Share

One thought on “Белград – Сърбия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *